Turcia: Un tribunal cere evaluarea personajului Gollum într-un caz ce-l vizează pe preşedintele Erdogan

Turcia: Un tribunal cere evaluarea personajului Gollum într-un caz ce-l vizează pe preşedintele Erdogan

Personajul Gollum, respectiv preşedintele Turciei

Un tribunal din Turcia a cerut mai multor experţi să evalueze personajul Gollum din trilogia "Stăpânul Inelelor", în cadrul unui proces în care un medic este judecat pentru insultarea  preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, relatează BBC.

Medicul Bilgin Ciftci este acuzat că l-a insultat pe preşedintele Turciei prin distribuirea unor imagini în care Recep Tayyip Erdogan şi Gollum apar în posturi similare – mâncând, fiind suprinşi sau încântaţi.

Dacă va fi găsit vinovat, medicul, care şi-a pierdut deja locul de muncă, riscă să ajungă după gratii, întrucât, în Turcia, insultarea preşedintelui se pedepseşte cu închisoarea.

Potrivit Mediafax, când a apărut în instanţă, medicul a afirmat că nu a insultat pe nimeni. În plus, mulţi dintre fanii trilogiei "Stăpânul inelelor" consideră chiar că personajul Gollum ar putea fi considerat un erou.

De cealaltă parte, judecătorul a recunoscut că nu a vizionat trilogia "Stăpânul Inelelor" în totalitate, aşa că a luat decizia de a apela la un grup de experţi care să evalueze personajul din film.


Totuşi, deocamdată nu este clar care sunt criteriile pe baza cărora experţii – doi academicieni, doi experţi în ştiinţe comportamentale sau psihologi şi un expert în producţii cinematografice şi de televiziune – vor stabili dacă acest personaj este pozitiv sau negativ.

În acest context, următoarea înfăţişare va avea loc în luna februarie.

Cazul readuce însă în atenţie libertatea de expresie în Turcia, în ultimii ani administraţia Erdogan fiind catalogată drept prea puţin tolerantă în privinţa criticilor ce îi sunt aduse.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările