Turcia salută alegerea lui Boris Johnson, „nepotul otoman”, în fruntea Marii Britanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turcia a sărbătorit moştenirea turcă a noului prim-ministru britanic, Boris Johnson, miercuri, politicieni şi canale de presă proclamând că „nepotul otoman” ar putea întări legăturile dintre cele două state aflate la extremităţile Europei, scrie Reuters.

Fostul primar al Londrei este strănepotul ultimului ministru de Interne al Imperiului Otoman, Ali Kemal şi originile sale au fost o sursă de mândrie pentru mulţi turci.

În ciuda unor remarci denigratoare legate de Turcia, în special la adresa preşedintelui Erdogan şi a apelului din 2016 ca Marea Britanie să se opună prin veto la aderarea Turciei la UE, o parte din presa turcă se referă la Boris Johnson ca la „Boris Turcul”.

„Strănepotul otoman devine prim-ministru” era titlul de primă-pagină a ziarului de opoziţie Sozcu. „Pentru Anglia, un prim-minstru cu rădăcini în Cankiri”, cu referire la provincia de baştină a lui Kemal, din centrul Turciei.

La fel ca Boris Johnson, străbunicul său a fost un jurnaliust care a intrat în guvern, mişcare care s-a dovedit a fi prost inspirată. În ultimele zile ale Imperiului Otoman, Kemal a fost capturat şi linşat de către naţionaliştii care luptau pentru înfiinţarea statului turc.

Erdogan l-a felicitat pe Johnson pe Twitter, adăugând că legăturile dintre Turcia şi Regatul Unit se vor îmbunătăţi. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite