Turcia a ridicat vizele pentru cetăţenii UE, incusiv pentru ciprioţii greci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
steag turcia

Ciprioţii greci nu vor mai avea nevoie de vize pentru a vizita Turcia, potrivit unui acord între UE şi Turcia privind liberalizarea vizelor, dar aceasta nu echivalează cu o recunoaştere turcească a Ciprului, a declarat marţi un oficial turc, potrivit Reuters. Acasta este una dintre cele 72 de condiţii impuse de UE pentru liberalizarea sistemului de vize pentru Europa în cazul cetăţenilor turci.

 Guvernul turc a aprobat renunţarea la vize pentru cetăţenii UE din momentul în care Uniunea Europeană îşi relaxează exigenţele în materie de vize pentru cetăţenii turci, potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial al Turciei. Măsura a fost adoptată conform celor 72 de condiţii puse Ankarei de Bruxelles.

Oficialul a confirmat că măsura se va aplica şi ciprioţilor greci.

"Aceasta nu înseamnă recunoaşterea Ciprului. Dacă UE anulează vizele pentru cetăţenii turci, şi noi vom anula vizele pentru ţările UE", a declarat acelaşi oficial turc.

"În acest moment, ciprioţii greci pot deja să călătorească în Turcia, dar noi le emitem viza pe un document distinct. Cu acest nou aranjament, ei nu vor avea nevoie de viză", a mai spus el. 

 Turcia refuză în continuare să recunoască independenţa statului cipriot, o solicitare din partea UE pentru a ridica sistemul de vize de călătorie pentru Europa în cazul cetăţenilor turci, a declarat marţi un oficial turc citat de Reuters.

Comisia Europeană ar urma să propună miercuri Turciei condiţii mai puţin stricte pentru ridicarea sistemului de vize pentru Europa în cazul cetăţenilor turci, susţin două surse citate de Reuters, după ce Ankara a ameninţat să renunţe, în caz contrar, la acordul cu UE privind imigranţii.

Turcia ar trebui să îndeplinească până miercuri 72 de condiţii pentru liberalizarea sistemului de vize, iar un oficial UE a declarat pe 21 aprilie că Ankara a îndeplinit mai puţin de jumătate dintre ele.

 Cel mai mare obstacol întâmpinat de Turcia în această privinţă se numără refuzul Ankarei de a recunoaşte independenţa Ciprului (membru UE), insula mediteraneeană divizată de patru decade în regiunea nordică aflată sub controlul turc, recunoscută doar de Ankara, şi cea sudică, greacă, unde guvernul este recunoscut pe plan internaţional.

Liberalizarea sistemului de vize în cazul Turciei, o ţară musulmană cu o populaţie de 79 de milioane de locuitori, este o problemă delicată care a ridicat disensiuni printre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.

Dar Bruxellesul face presiuni asupra ridicării sistemului de vize pentru a menţine acordul cu Turcia privind imigranţii semnat pe 18 martie, în încercarea de a preveni alte valuri-record de extracomunitari în Europa ca anul trecut.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite