Turcia reproşează Suediei şi Finlandei faptul că nu-i aprobă cereri de extrădare. „Cum putem avea încredere în ele?”

Turcia reproşează Suediei şi Finlandei faptul că nu-i aprobă cereri de extrădare. „Cum putem avea încredere în ele?”

FOTO Andrzej Rostek / Shutterstock

Turcia reproşează Suediei şi Finlandei faptul că nu-i aprobă cereri de extrădare a unor persoane pe care le acuză de faptul că sunt membre ale unor „organizaţăii teroriste”, potrivit agenţiei de stat turce de presă Anadolu, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ankara a ameninţat vineri să blocheze procesul de extindere al NATO în aceste două ţări nordice, care necesită o unanimitate a membrilor Alianţei Nord-Atlantice.

Niciuna dintre cele 33 de cereri de extrădare trimise de către Ankara nu a fost aprobată nici de Stockholm şi nici de Helsinki în ultimii cinci ani, potrivit Anadolu, care citează luni surse de la Ministerul turc al Justiţiei.

„Niciuna din aceste ţări nu are o atitudine clară, deschisă, faţă de organizaţiile teroriste. Cum putem avea încredere în ele? Ei vin în Turcia. Vin să ne convingă? Mă scuzaţi, dar n-ar trebui să se obosească”, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Potrivit agenţiei de presă, aceste cereri de extrădare vizează persoane căutate de către Ankara cu privire la faptul că sunt membre ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) sau ale mişcării lui Fethullah Gülen.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, odinioară un aliat al lui Fethullah Gülen, un predicator rezident în Statele Unite, îl acuză pe acesta de faptul că a urzit împotriva sa lovitura de stat eşuată în iulie 2016 şi îl consideră un „lider terorist”.

Recep Tayyip Erdogan şi-a exprimat vineri ostilitatea faţă de aderarea celor două ţări nordice la NATO, reproşându-le faptul că servesc drept „adăposturi ale teroriştilor PKK”, rebeli kurzi turci.

Turcia reproşează Suediei şi Finlandei - dar mai ales Stockholmului - faptul că dau dovadă de prea multă înţelegere faţă de PKK, în pofida faptului că partidul se află pe lista cu organizaţii teroriste a Uniunii Europene.

Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu s-a arătat conciliant faţă de Finlanda, duminică, însă a reproşat Suediei faptul că a făcut declaraţii ”provocatoare” la negocieri, la Berlin, privind o aderare a celor două ţări la NATO.

Suedia şi-a anunţat luni, în mod oficial, candidatura la aderarea la NATO, după ce Finlanda a făcut acest lucru duminică, în timp ce Alianţa încearcă să potolească ostilitatea de ultim moment a Turciei.

O unanimitate şi apoi o ratificare în toate cele 30 de parlamente ale statelor membre NATO sunt necesare în vederea primirii unor noi membri în Alianţa Nord-Atlantică.

O delegaţie diplomatică suedeză urmează să fie trimisă în Turcia pentru a „vedea cum poate fi soluţionată problema”, a anunţat luni ministrul suedez al Apărării Peter Hultqvist.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat „încrezător”, duminică, în posibilitatea ca statele membre NATO să ajungă la un compromis cu Turcia, care nu intenţionează, în opinia sa, să blocheze aderarea Finlandei şi Suediei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările