Turcia: Opoziţia contestă rezultatul alegerilor municipale de la Ankara. Poliţia intervine în forţă

Turcia: Opoziţia contestă rezultatul alegerilor municipale de la Ankara. Poliţia intervine în forţă

Poliţia turcă a intervenit cu tunuri de apă împotriva protestatatrilor FOTO Reuters

Principalul partid de opoziţie din Turcia a depus marţi o contestaţie a rezultatului alegerilor municipale la Ankara, câştigate la un scor strâns de partidul islamo-conservator aflat la putere, relatează AFP.

Partidul Republican al Poporului (CHP) a depus marţi după-amiaza o sesizare şi a solicitat renumărarea buletinelor de vot în capitală, unde Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP, la putere) a obţinut o victorie cu un scor strâns.

Candidatul CHP la Istanbul Mustafa Sarigül, învins de primarul în exerciţiu Kadir Topbas, a reclamat şi el, marţi, o renumărare a voturilor.

"Peste o mie de voluntari ai partidului verifică de mai mult de 48 de ore datele privind rezultatul alegerilor la sediul central al partidului. Avem dovezi privind nereguli", a adăugat el.

"Fraude importante au fost comise în mai multe birouri de vot" din capitala turcă, a declarat, la rândul său, un avocat apropiat CHP, sub acoperirea anonimatului.

Mii de susţinători ai CHP au manifestat luni seară în faţa sediului Comisiei Electorale din Ankara, pentru a denunţa "fraude masive" la alegerile din capitala Turciei şi a cere renumărarea voturilor.

Preşedintele Comisiei Electorale, Sadi Güven, a făcut apel la calm şi i-a asigurat pe alegători că "adevărul" va fi stabilit în legătură cu rezultatul alegerilor.

Popularul primar al capitalei Ankara, Melih Gökcek, membru al Partidului Justiţie şi Dezvoltare (AKP), a anunţat luni că a câştigat un al cincilea mandat consecutiv, cu 44,79 la sută din voturi, faţă de 43,77 la sută pentru contracandidatul său, Mansur Yavas.

Cei doi adversari şi-au proclamat succesiv victoria duminică seara, într-o atmosferă tensionată marcată de acuzaţiile de fraudă şi intimidări, care au amplificat acuzaţiile.

Formaţiunea AKP, condusă de premierul Recep Tayyip Erdogan, a obţinut o victorie categorică la alegerile municipale, cu 45 la sută din voturi, în pofida scandalurilor de corupţie care au vizat în ultima perioadă Guvernul turc.

Poliţia turcă a intervenit, cu tunuri de apă, pentru a dispersa câteva mii de susţinători ai principalului partid de opoziţie care denunţau fraude în alegerile municipale la Ankara, scrie presa, citată de AFP.

Aproape 2.000 de persoane participau la un miting în faţa sediului Înaltului Consiliu Electoral (YSK), în centrul capitalei turce, protestând faţă de nereguli care au pătat, în opinia lor, scrutinul la Ankara.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: