Turcia interzice funeraliile religioase pentru susţinătorii puciului şi călătoriile în străinătate a cadrelor universitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Funeralii pentru victimele puciului eşuat din noaptea de 15 spre 16 iulie
Funeralii pentru victimele puciului eşuat din noaptea de 15 spre 16 iulie

Directoratul pe probleme religioase din Turcia a anunţat marţi că imamii nu vor conduce rugăciunile pentru „soldaţii pro-pucişti care au lovit în naţiunea turcă“, relatează agenţia de presă Anadolu, preluată de agerpres.ro. În plus, Consiliul Superior pentru Educaţie din Turcia le-a interzis tuturor cadrelor universitare să călătorească în străinătate până la noi ordine.

Potrivit sursei, Directoratul, care are angajaţi în toată Turcia 75.000 de imami, a precizat că interdicţia nu se aplică în cazul celor care au luat parte la puci sub constrângere sau au avut un rol fără voia lor.

Nu se ştie sigur care este numărul susţinătorilor puciului ucişi în cursul tentativei de vineri de preluare a puterii în Turcia, dar se crede că el ar fi mai mare de 20.

Cel puţin 240 de persoane, inclusiv 145 de civili, şi-au pierdut viaţa în cursul violenţelor şi aproape 1.500 au fost răniţi. 

Consiliul Superior pentru Educaţie din Turcia le-a interzis tuturor cadrelor universitare să călătorească în străinătate până la noi ordine, a anunţat miercuri canalul public TRT, după o tentativă de puci eşuată care a declanşat epurări la scară largă în instituţiile de stat, relatează agenţia Reuters. 

 Anunţul, care nu oferă detalii privind interdicţia, survine la o zi după ordinul privind demisia a 1.577 de decani din toate universităţile din Turcia.

În cadrul unui demers separat marţi, Ministerul Educaţiei a revocat autorizaţiile de funcţionare pentru 21.000 de cadre didactice din instituţiile private.

Guvernul de la Ankara l-a acuzat pe Fethullah Gulen, autoexilat în SUA, că ar fi creierul tentativei de puci, în care au murit peste 300 de persoane, acuzaţii respinse de către cleric. 

Şeful statului turc, Recep Tayyip Erdogan, urmează să prezideze miercuri un consiliu de securitate naţională şi o şedinţă de guvern la Ankara, unde a revenit marţi seară după tentativa de puci eşuată din 15 iulie, informează AFP. 

 Luni, Erdogan a declarat că, după consiliul de securitate, va fi anunţată o „decizie importantă“, fără însă a preciza care va fi aceasta.

Tot la palatul prezidenţial din Ankara, ale cărui împrejurimi au fost bombardate în timpul tentativei de puci, va avea loc şi o şedinţă a guvernului turc.

Cele două reuniuni au loc pe fondul epurărilor masive anunţate deja de autorităţi şi care provoacă îngrijorare în Occident.

Potrivit unui responsabil turc, citat de AFP, preşedintele a sosit la Ankara marţi seară, unde l-a primit pe prim-ministrul georgian Ghiorghi Kvirikaşvili, în prima întâlnire bilaterală cu un lider străin după evenimentele din noaptea de vineri spre sâmbătă.

În momentul declanşării puciului, Erdogan se afla în staţiunea Marmaris, de la Marea Egee, de unde s-a deplasat în grabă cu avionul spre Istanbul, unde a şi rămas până marţi seară. 

99 de generali inculpaţi

Autorităţile turce au inculpat oficial 99 de generali acuzaţi de implicare în tentativa de puci din 15 iulie, transmite miercuri Reuters, citând doi oficiali turci. 

 Alţi 14 generali se află în continuare în detenţie în urma încercării de lovitură de stat, au indicat aceiaşi oficiali.

Potrivit Anadolu, cel puţin 118 generali şi amirali turci au fost arestaţi, fiind suspectaţi de implicare în tentativa de lovitură de stat, în ceea ce pare a fi o epurare importantă în cadrul armatei, după cum comenta France Presse. 

Militarii care au luat parte la tentativa de lovitură de stat din Turcia au primit ordinul de a trage în mulţime, arată mesajele descoperite pe telefoanele mobile ale puciştilor, relatează agenţia de presă Anadolu, citată de news.ro.

Mesajele, trimise pe WhatsApp, au fost văzute de Parchetul din Istanbul.

“Repet. Transmite. Deschideţi focul pentru a dispersa mulţimea”, a scris colonelul Muzaffer Duzenli, unul dintre liderii pucişti, pe WhatsApp.

Nu este clar, din mesaje, unde se aflau militarii când au primit ordinul.

În răspuns, colonelul Muslum Kaya a spus că un grup de manifestanţi încearcă să se apropiere de centrul de coordonare a dezastrelor din Istanbul. “Camarazi deschideţi focul”, i-a răspuns Duzenil.

Şi colonelul Uzay Sahin l-a încurajat pe Kaya să tragă: “Nu îi lăsa să se apropie. Deschide focul”.

Maiorul Mehmet Karabekir a scris pe WhatsApp că el a ordonat trupelor sale să tragă: “Deschid focul asupra mulţimii şi aştept. Folosesc acest lucru în mod restricţionat. 10-15 oameni au murit”.

Într-o altă discuţie, colonelul Ugur Coskun anunţă că ofiţerii şi soldaţii săi au fost depăşiţi de un grup de manifestanţi la reşedinţa guvernatorului Istanbulului. „Zdrobiţi-i. Ardeţi-i. Nici un compromis”, i se răspunde.  

După ce a devenit clar că tentativa de puci a eşuat, mesajele arată haosul din rândul generalilor. “Încercăm să supravieţuim. Faceţi cum credeţi:, scrie într-un mesaj maiorul Mehmet Murat Celebioglu. “Predaţi-vă sau fugiţi”, adaugă el.

Într-o altă discuţie, maiorul Muhammer Aygar îşi întreabă colegii dacă să abandoneze tentativa de puci şi i se răspunde că da. “Rămâneţi în viaţă. Este alegerea voastră. Noi nu am decis. Dar am părăsit postul. Închid acest grup (de pe WhatsApp – n.r.). Ştergeţi mesajele dacă vreţi”, transmite apoi Aygar.

Militarii trimişi să „captureze un lider terorist“

Militarii care au atacat hotelul unde era cazat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, împreună cu familia sa, în timpul tentativei de lovitură de stat din 15 iulie, au declarat că au primit ordinul să “captureze un lider terorist important”; relatează cotidianul Hurriyet.

Surse din serviciile de securitate, citate sub acoperirea anonimatului, au afirmat că militarii suspectaţi de legături cu tentativa de puci au fost interogaţi luni în provincia Izmir.

Soldaţii au explicat că 40 dintre ei au fost duşi la o bază aeriană, unde au primit ordinul să atace un complex hotelier din sud-vestul Marmarisului, unde stătea Erdogan. În paralel, armata din zona Mării Egee le dăduse un ordin separat, să nu ajute soldaţii pro-pucişti.

Cu toate acestea, colonelul Ramazan Elmas, comandantul bazei aeriene din provincia Izmir, a permis trupelor să părăsească baza la bordul unor elicoptere .

Un număr neprecizat de soldaţi a dezvăluit, în timpul interogatoriului, că au fost informaţi în timp ce erau în zbor despre tentativa de lovitură de stat.

Nu este clar câţi soldaţi au continuat cu atacul, în care au fost ucişi doi bodyguarzi ai lui Erdogan.

Într-un interviu pentru CNN, Erdogan a declarat că, dacă ar mai fi rămas în hotel 10 sau 15 minute, ar fi fost capturat sau ucis.

Potrivit unor dezvăluiri apărute marţi în presa turcă, Erdogan a scăpat în timpul tentativei de lovitură de stat din noaptea de vineri spre sâmbătă după ce a fost sunat de comandantul Armatei I, generalul Umit Dundar, care l-a îndemnat să fugă de la hotelul unde îşi petrecea vacanţa.

Şeful statului se odihnea la un hotel din staţiunea Marmaris, pe malul Mării Egee, când a fost sunat de Dundar, care i-a spus că va avea loc în curând un puci. Generalul l-a avertizat pe Erdogan să nu se întoarcă, în niciun caz, la Ankara, pentru că acolo este centrul revoltei. El l-a îndemnat să meargă la Istanbul, fief la preşedintelui, controlat de Armata I.

Erdogan i-a ascultat sfatul. Potrivit Hurriyet, la o oră şi jumătate după ce preşedintele a plecat de la hotel, acesta a fost luat cu asalt de 40 de militari, veniţi cu elicopterul, care aveau ca ordin să îl aresteze sau să îl ucidă pe şeful statului. Ei s-au luptat cu militarii din garda prezidenţială.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite