Turcia îi cere Chinei să închidă taberele de detenţie după o presupusă moarte a unui muzician celebru

Turcia îi cere Chinei să închidă taberele de detenţie după o presupusă moarte a unui muzician celebru

Abdurehim Heyit FOTO Captură Video

Turcia a cerut Chinei să închidă lagărele de detenţie după ce un renumit muzician din minoritatea etnică Uighur ar fi fost ucis, relatează BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

Abdurehim Heyit ar fi fost condamnat la o sentinţă de opt ani în Xinjiang, unde unele rapoarte spun că ar fi reţinuţi peste un milion de Uighuri.

Ministerul de Externe al Turciei a declarat că minoritatea este supusă la „torturi” în „lagăre de concentrare”. De cealaltă parte, China spune că locuinţele sunt „tabere de reeducare”.

Uighurii sunt o minoritate etnică musulmană, vorbitoare de limba turcă din nord-vesul regiunii Xinjiang, China, care se află sub o supraveghere intensă a autorităţilor chineze.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Hami Aksoy, a declarat sâmbătă că „nu mai este un secret că peste un milion de turci uighuri sunt expuşi la arestări arbitrare, torturi şi reeducări politice” în închisori. Acesta a adăugat cei deţinuţi se află „sub o presiune uriaşă constantă”.

„Reintruducerea taberelor de concentrare în secolul 21 şi politica sistemică de asimilare a autorităţilor chineze împotriva turcilor uighur este o mare ruşine pentru umanitate”, a adăugat Aksoy.

Acesta a mai spus că rapoartele despre moarte lui Heyit „au întărit reacţia publicului turc la încălcările grave ale drepturilor omului din Xinjiang” şi i-a ceruit Secretarului General al ONU, Antonio Guterres să ia „măsuri eficiente pentru a pune capăt tragediei umane”.

Beijingul subliniază că lagărele de detenţie din Xianjiang ar fi de fapt „centre de educaţie profesională” concepute pentru a ajuta la eliminarea ameninţării teroriste din regiune. Un oficial a spus despre „stagiarii” din lagăre că aceştia sunt recunoscători pentru ocazia de a „reflecta asupra greşelilor lor”.

Totuşi, unele grupuri spun că musulmanii sunt reţinuţi pe termen nelimitat, fără vreo acuzaţie anume, pentru infracţiuni cum ar fi refuzul de a oferi o mostră de  ADN, de a vorbi într-o limbă minoritară sau de a se certa cu oficiali chinezi.

Soarta muzicianului

Heyit este un muzician renumit pentru măestria cu care mănuieşte Dutar, un instrument cu două corzi care este recunoscut pentru cât de greu este de mânuit. La un moment dat, acesta era foarte popular în China, anterior studiind muzica la Beijing.

Artistul a fost reţinut din cauza unei melodii pe care a interpretat-o, intitulată „Părinţi”. Versurile piesei provin de la o poezie Uighur, care face apel la generaţiile mai tinere să respecte sacrificiile celor care au fost înaintea lor.

Totuşi, autorităţile chineze au fost nemulţumite de trei cuvinte - „martiri ai războiului” şi au decis să-l aresteze, după ce au concluzionat că Heyit ar reprezenta o ameninţare teroristă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: