Tsipras: „Democraţia nu poate fi şantajată”; Iglesias: „Democraţia a câştigat în Grecia”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexis Tsipras salută mulţimea la ieşirea de la vot FOTO AP
Alexis Tsipras salută mulţimea la ieşirea de la vot FOTO AP

Pablo Iglesias, liderul partidului antiliberal spaniol Podemos, aliat al Syriza, şi-a manifestat bucuria după anunţarea primelor rezultate parţiale care indică o victorie a taberei „nu” în referendumul din Grecia, relatează Le Figaro, citat de Mediafax. Iglesias a afirmat că în Grecia „Democraţia a câştigat”.

„Astăzi democraţia a câştigat în Grecia”, a scris pe contul său de Twitter Pablo Iglesias, îi îndemnase pe greci să voteze  împotriva măsurilor de austeritate. „Respirăm bucurie la sediul Syriza”, a declarat şi Rafael Mayoral, un alt lider al Podemos, prezent în Grecia. Potrivit rezultatelor anunţate după numărarea a 40 la sută din voturi, 61,1 % dintre alegători au respins măsurile economice propuse de Grupul Bruxelles, iar 38,99 % s-au pronunţat în favoarea acestora.

De asemnea, în discursul său de după vot, premierul Alexis Tsipras a spus că Grecia a demonstrat că democraţia nu poate fi şantajată. Acesta a mai afirmat că Grecii au făcut o alegere care va schimba dezbaterile care vor avea loc în Europa. „Înţeleg că grecii nu mi-au dat un mandat împotriva Europei, ci un mandat pentru o soluţie sustenabilă”, a mai declarat Tsipras, completând câ nu există soluţii uşoare, dar că se pot găsi unele echitabile, dacă ambele părţi îşi doresc asta.

Premierul grec a mai spus că votul grecilor nu este pentru părăsirea zonei euro ci pentru o poziţie mai bună a Greciei în contextul negocierilor cu liderii europeni.

Întrebarea adresată la referendum a fost: „Ar trebui acceptată propunerea formulată către Eurogrup, pe 25 iunie, de Comisia Europeană, de Banca Centrală Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional?”. Prima căsută pe buletinul de referendum a fost „nu”, iar a doua „da”.

Referendumul de duminică a fost organizat la iniţiativa premierului de extremă-stânga al Greciei, Alexis Tsipras, care a vrut să afle opiniile majorităţii cetăţenilor despre măsurile de austeritate propuse de creditorii ţării. Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional nu vor lua vreo decizie privind situaţia din Grecia înainte de referendum. Programul de asistenţă financiară în valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, s-a încheiat marţi, aceeaşi zi în care statul elen trebuia să facă o plată de 1,6 miliarde de euro către FMI.

Ministrul elen al Finanţelor, Yannis Varoufakis, a pledat pentru respingerea condiţiilor creditorilor, acuzând de „terorism” Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Datoria totală a Greciei se ridicş la peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).

Deocamdată, Grecia nu va intra oficial în incapacitate de plăţi doar pentru că Fondul Monetar Internaţional oferă unei ţări aflate în default tehnic o lună până la constatarea oficială a situaţiei. Practic însă, pieţele financiare vor considera Grecia ca fiind o economie insolventă. Grecia deţine recordul privind amploarea unei incapacităţi de plată a datoriei suverane, iar banca Lehman Brothers, la capitolul insolvenţei unei companii (600 miliarde dolari/538 miliarde euro) în anul 2008.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite