Trupele Serbiei, în alertă. Poliţia kosovară a desfăşurat o operaţiune în nordul ţării, populat de sârbi

Trupele Serbiei, în alertă. Poliţia kosovară a desfăşurat o operaţiune în nordul ţării, populat de sârbi

Politia kosovara, actiune de amplaore intr-un sat din nordul statului FOTO EPA-EFE

Serbia le-a ordonat forţelor sale de securitate să fie în alertă, marţi, după ce poliţia din Kosovo a intrat în regiunile populate de sârbi din fosta provincie a Serbiei şi a făcut câteva arestări, scrie Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Televiziunea sârbă de stat a transmis că au fost auzite focuri de armă şi gaze lacrimogene au fost folosite, în timp ce forţele speciale kosovare „au intrat forţat“ într-un sat din nordul statului Kosovo, cu vehicule blindate, dis-de-dimineaţă. Regiunea de la graniţa cu Serbia este populată în proporţie de 90 la sută de sârbi, care refuză să facă parte din Kosovo.

Prim-ministrul kosovar Ramush Haradinaj a confirmat acţiunea, scriind pe Twitter că „o operaţiune împotriva contrabandei şi crimei organizate“ este în desfăşurare în nordul statului Kosovo.

Preşedintele Hashim Thaci a făcut apel la minoritatea sârbă să rămână calmă şi să susţină poliţia, subliniind că lupta împotriva crimei organizate va grăbi procesul de integrare a ţării în Occident. 

Autorităţile din Kosovo  au transmis că cel puţin doi poliţişti au fost răniţi în acţiune. 

Oficialul guvernamental sârb Marko Djuric a spus că acţiunea poliţiei kosovare are rolul de a-i intimida şi a-i expulza pe sârbi din Kosovo şi reprezintă „nu numai o ameninţare asupra stabilităţii, ci şi o ameninţare directă la adresa păcii“.

Televiziunea de stat a transmis că preşedintele Aleksandar Vucici a ordonat stare de alertă pentru trupele sârbe staţionate în apropierea graniţei cu Kosovo şi au fost raportate mişcări ale trupelor sârbe în zonă. 

Agenţia rusă TASS afirmă că Vucici a spus că poliţia din Kosovo a reţinut un cetăţean rus care este angajat al Misiunii de Administraţie Interimară a ONU în Kosovo (UNIMIK). În total, 23 de persoane – sârbi şi bosniaci – au fost reţinute de poliţia kosovară.

Televiziunea sârbă de stat a mai spus că este în desfăşurare o întâlnire a instituţiei principale de securitate, în contextul tensiunilor. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările