Trump şi Steinmeier vor lua cuvântul la Varşovia cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. Putin, neinvitat la ceremonii

Trump şi Steinmeier vor lua cuvântul la Varşovia cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. Putin, neinvitat la ceremonii

Donald Trump sustinând un discurs în Piata Krasinski, cu prilejul primei sale vizite la Varşovia în calitate de preşedinte al Statelor Unite CAPTURĂ ABC News

Preşedintele american Donald Trump şi cel german Frank-Walter Steinmeier vor marca a 80-a aniversare de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial printr-un discurs la Varşovia, duminică, 1 septembrie, a anunţat preşedinţia poloneză, potrivit AFP. Omologul lor rus Vladimir Putin nu este invitat la festivităţile din Polonia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Preşedintele polonez Andrzej Duda şi omologii săi american Donald Trump şi german Frank-Walter Steinmeier vor lua cuvântul duminică în marja festivităţilor de la Varşovia prilejuite de împlinirea a 80 de ani de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, prin invazia Germaniei naziste în Polonia.

Festivităţile din centrul Varşoviei vor fi punctul culminant al zilei, care va începe cu comemorarea primelor bombardamente, la 04.40 (05.40 ora României). La acea oră, Andrzej Duda şi Frank-Walter Steinmeier vor participa la o ceremonie la Wielun, un orăşel din centrul ţării, în timp ce premierul polonez Mateusz Morawiecki şi vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans se vor afla la Westerplatte, în Gdansk, unde o mică garnizoană locală a opus o rezistenţă eroică Wehrmachtului.

Aproximativ 40 de delegaţii străine sunt aşteptate la festitivăţile de 1 septembrie din Polonia, majoritatea urmând a fi conduse de şefi de stat, transmite AFP.

Vladimir Putin nu a fost invitat. Oficialii polonezi au explicat această decizie prin faptul că Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina,în martie 2014. În plus, Duda şi-a dorit să aibă în acea zi alături omologi din NATO, UE şi Parteneriatul Estic.

În schimb, preşedinţia poloneză nu exlude venirea unei „delegaţii ruse de nivel înalt“ la festivitatea prilejuită de împlinirea a 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare Auschwitz, la 27 ianuarie. Putin a asistat la ceremoniile organizate cu ocazia celei de-a 60-a aniversări, în 2005, dar nu a fost invitat la cele desfăşurate zece ani mai târziu, la a 70-a aniversare, tot din cauza anexării Crimeei.

Vizita oficială a lui Donald Trump în Polonia va începe luni, 2 septembrie, şi va dura câteva ore, cât un tête-à-tête cu Duda şi o întâlnire cu Morawiecki. „Câteva documente“, în special cu privire la cooperarea în domeniul militar şi în cel energetic, urmează să fie semnate cu această ocazie, a spus şeful de cabinet al lui Duda, fără a oferi detalii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: