Trump a sosit în Europa, dar e cu gândul la întâlnirea cu Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele SUA, Donald Trump a sosit la Bruxelles însoţit de soţia sa Melania FOTO AFP
Preşedintele SUA, Donald Trump a sosit la Bruxelles însoţit de soţia sa Melania FOTO AFP

Donald Trump a sosit marţi seara la Bruxelles pentru un summit NATO ce se anunţă tensionat, europenii punând sub semnul întrebării bunele intenţii ale preşedintelui american care şi-a multiplicat declaraţiile furtunoase şi care a declarat că întâlnirea cu omologul rus Vladimir Putin ar putea să fie mai uşoară decât cea cu aliaţii.

Avionul prezidenţial Air Force One a aterizat la scurt timp după ora 21:00 (22.00 ora României) pe aeroportul militar Melsbroek, venind de la Washington.  În turneul european de o săptămână, Trump este însoţit de soţia lui Melania.

„NATO, Regatul Unit (...) şi Putin“, a declarat Trump înainte de pleacarea spre Europa, din grădina Casei Albe, enumerând etapele programului său.„Sincer, întrevederea cu Putin ar putea fi cea mai uşoară dintre toate. Cine s-ar fi gândit la asta", a spus Trump despre primul său summit cu omologul său rus care va avea loc luni în capitala finlandeză.

„Cred că faptul că se înţelege bine cu Rusia, cu China, cu ceilalţi este un lucru bun. Nu este un lucru rău, eu o spun de ani de zile“, a menţionat de asemenea Trump.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a povestit că i-a pregăti liderului rus, Vladimir Putin, o mică atenţie.

"De fapt, am pentru el un mic cadou. Veţi vedea despre ce este vorba atunci când îl voi înmâna", a declarat Trump, citat de „New York Daily News“.

Nou atac la aliaţi

Şi înainte să ajungă la summit-ul NATO, preşedintele american, Donald Trump, a acuzat marţi unele ţări din NATO că sunt deficiente de mai mulţi ani în cheltuielile lor militare şi a sugerat ca aceste ţări „să plătească“ arierate Statelor Unite, transmite AFP.

„Numeroase ţări din NATO, pe care suntem aşteptaţi să le apărăm, nu numai că nu-şi respectă angajamentul de 2% (care este scăzut), dar de mai mulţi ani sunt deficiente în plăţile lor pe care nu le efectuează. Vor rambursa Statele Unite?“, a scris pe Twitter Donald Trump care le cere constant europenilor să-şi majoreze cheltuielile militare pentru respectarea angajamentului de a le creşte la nivelul de 2% din PIB în 2024.

„Avem o mulţime de aliaţi. Nu se poate să abuzeze de noi. Uniunea Europeană nu poate abuza de noi. Am pierdut 151 miliarde de dolari din comerţul (cu UE) anul trecut. Şi, în plus, cheltuim cel puţin 70% pentru NATO şi sincer aceasta îi ajută mai mult pe ei decât pe noi“, a explicat el.

Răspunsul UE

„Dragă America, gândiţi-vă mai bine la aliaţii voştri, că nu aveţi prea mulţi“, a replicat, la rândul său, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Trump îl regretă pe Boris Johnson

Vineri, preşedintele american va vizita şi Marea Britanie, unde va avea o întrevedere cu premierul Theresa May. Această întâlnire se desfăşoară în pofida plecării din guvernul britanic a şefului diplomaţiei Boris Johnson şi a ministrului pentru Brexit, David Davis.

Preşedintele american Donald Trump i-a adus marţi un omagiu „prietenului“ său Boris Johnson. „Boris Johnson este prietenul meu. El a fost foarte, foarte amabil cu mine“, a declarat Trump de la Casa Albă.

„El m-a susţinut mult. Voi vorbi probabil cu el când voi fi acolo“, în Marea Britanie, a mai spus Trump. „Îl apreciez pe Boris Johnson. L-am apreciat întotdeauna“, a continuat preşedintele american, adăugând că n-a discutat cu Theresa May de la demisia, luni, a lui Boris Johnson şi a ministrului pentru Brexit, David Davis.

Întrebat despre soarta premierului Theresa May, care este hotărâtă să rămână la putere, în pofida ameninţării cu un vot de neîncredere după demisia celor doi miniştri, Trump a răspuns: „Poporul britanic este cel care va decide“.

„Eu mă înţeleg foarte bine cu ea. Sunt în relaţii foarte bune cu ea. Desigur, poporul este cel care decide, nu depinde de mine“, a mai spus Trump.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite