Trump, sub presiune. Ministrul britanic al apărării ştia că Rusia a oferit recompense talibanilor afgani ca să omoare soldaţi occidentali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării
Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării

Ministrul britanic al Apărării a spus marţi că a avut cunoştinţă de informaţia că Rusia a oferit recompense talibanilor afgani ca să omoare soldaţi americani. Casa Albă afirmă de mai multe zile că preşedintele Trump nu a fost informat despre acest caz, ceea ce a ridicat întrebări despre gradul său de implicare în aceste dosare sensibile şi despre atenţia pe care el o acordă documentelor confidenţiale care îi sunt transmise.

Întrebat despre relatări pe această temă apărute în New York Times, ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace a spus: „Tot ce pot spune este: ştiu de acele informaţii”. 

Ministrul a adăugat că nu poate da detalii în asemenea chestiuni, nici măcar ca să spună dacă informaţiile erau adevărate. El a mai spus însă, potrivit Reuters: „Este absolut adevărat că ţări ca Rusia au iniţiat o sumedenie de acţiuni maligne împotriva noastră”. Casa Albă a negat că ar fi avut cunoştinţă de informaţiile publicate de New York Times, deşi există indicii că preşedintele Donald Trump a fost informat pe această temă anul acesta.

Casa Albă este sub presiune să spună cât de ştia administraţia Trump despre un raport al serviciilor de informaţii americane potrivit căruia Rusia le-ar fi oferit recompense în bani talibanilor pentru a ucide militari americani şi militari NATO din Afganistan, relatează BBC.

Oficiali ai Casei Albe au insistat că preşedintele american Donald Trump nu a fost informat „personal” despre acest lucru, pentru că informaţiile nu erau verificate, dar există relatări că preşedintele a primit o informare scrisă la începutul acestui an.

Potrivit Associated Press, informaţiile clasificate au fost incluse în cel puţin un raport destinat lui Trump. Consilierul prezidenţial pentru Securitate Naţională din acea perioadă, John Bolton, a spus că l-a înştiinţat pe Donald Trump în martie 2019 despre această situaţie.

Raportul serviciilor de informaţii ar fi apărut în timp ce amerianii negociau un acord de pace pentru a pune capăt războiului de 19 ani din Afganistan, iar Trump încerca să-şi îmbunătăţească relaţiile cu preşedintele rus Vladimir Putin.

New York Times relata la sfârşitul săptămânii trecute că o unitate specială a serviciilor militare de informaţii ale Rusiei ar fi oferit în secret recompense unor militanţi având legături cu talibanii pentru a ucide membri ai forţelor coaliţiei din Afganistan, inclusiv soldaţi americani.

Oficialii din serviciile americane de informaţii au conchis în urmă cu câteva luni că ruşii au oferit anul trecut recompense în bani care au ajuns la militanţi islamişti sau la alte elemente criminale asociate cu ei pentru a comite atacuri sângeroase împotriva trupelor coaliţiei. În total, 20 de americani au fost ucişi în Afganistan în 2019, dar NYT preciza că nu este clar dacă aceste decese au sau nu legătură cu aceste recompense.

Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, a cerut Comunităţii agenţiilor de informaţii din SUA să ofere Congresului rapoartele despre presupusele recompense oferite de Rusia insurgenţilor talibani afgani, exprimând preocupare privind dezminţirile preşedintelui Donald Trump.

„Preşedintele a negat că a fost informat, dar Administraţia SUA nu a negat existenţa informaţiilor. Întrebările care apar sunt: a fost informat preşedintele şi, dacă nu, de ce nu şi de ce nu a fost informat Congresul? Congresul trebuie să aibă cunoştinţă despre această ameninţare semnificativă asupra trupelor americane şi trupelor aliaţilor noştri şi ce opţiuni sunt disponibile pentru tragerea Rusiei la răspundere. Tăcerea deranjantă a Administraţiei şi lipsa de acţiuni periclitează vieţile trupelor noastre şi ale militarilor din ţări partenere. Refuzul preşedintelui de a lua atitudine contra Rusiei periclitează, de asemenea, vieţi în regiune, în contextul în care Guvernul afgan şi Statele Unite sunt implicaţi în negocieri de pace esenţiale cu talibanii”, a arătat Nancy Pelosi.

Oficialii citaţi de NYT spun că în spatele acţiunii de „stimulare financiară” a talibanilor ar fi Unitatea 29155, subordonată serviciului de informaţii al armatei ruse (GRU), despre care s-a spus că ar avea legătură şi cu otrăvirea, în martie 2018, la Salisbury, a lui Serghei Skripal, el însuşi fost agent GRU, care a lucrat însă şi pentru serviciile de informaţii britanice.

Această unitate rusă ar avea legătură şi cu alte acţiuni ilegale din Europa (tenative de asasinat şi operaţiuni sub acoperire), scopul ei fiind destabilizarea Occidentului sau pur şi simplu răzbunarea. Este parte a aşa-numitului război hibrid al Rusiei, o strategie menită să zdruncine adversarii printr-o combinaţie de tactici, de la atacuri informatice, la răspândirea de ştiri false şi până la operaţiuni militare sub acoperire, care să poată fi apoi negate, arată NYT.

Unitatea, care ar activa de cel puţin zece ani, ar avea ca misiune destabilizarea Vestului prin acţiuni subversive, sabotaj şi chiar asasinate. Această structură ar fi fost şi în spatele unei tentative de lovitură de stat în Muntenegru, în 2016 (într-un moment în care această ţară vira spre NATO), dar şi a otrăvirii unui fabricant de arme din Bulgaria, în 2015. Inclusiv Republica Moldova s-ar fi aflat în vizorul acestor agenţi ruşi, scria anul trecut New York Times.

Pe de altă parte, GRU este bănuită de serviciile americane că s-a aflat în centrul eforturilor ruse de a interveni în campania prezidenţială americană din 2016. Două unităţi cibernetice ale GRU, cunoscute sub numele de 26165 şi 74455, ar fi piratat serverele Partidului Democrat şi apoi s-ar fi folosit de WikiLeaks pentru a publica documentele sustrase. 

Rusia a dezminţit dezvăluirile făcute de ziarul The New York Times.

„Aceste acuzaţii nefondate şi anonime care afirmă că Moscova se află în spatele morţii unor soldaţi americani în Afganistan au dus deja la ameninţări directe la adresa vieţii unor angajaţi ai ambasadelor ruse de la Washington şi Londra”, a scris pe Twitter ambasada rusă în SUA.

Casa Albă dă asigurări că Donald Trump citeşte notele pe care le primeşte

Preşedintele american Donald Trump citeşte notele care îi sunt transmise de serviciile de informaţii, a dat asigurări marţi Casa Albă, ca răspuns la întrebări despre atitudinea sa într-un caz în care este implicată Rusia, relatează AFP.

Conform New York Times, serviciile de informaţii americane a ajuns la convingerea că Moscova a distribuit prime insurgenţilor pentru a ucide soldaţi americani în Afganistan. Iar aceste elemente figurau într-o notă scrisă care i-a fost transmisă preşedintelui la sfârşitul lunii februarie, conform cotidianului.

Casa Albă afirmă de mai multe zile că preşedintele nu a fost informat despre acest caz, ceea ce a ridicat întrebări despre gradul său de implicare în aceste dosare sensibile şi despre atenţia pe care el o acordă documentelor confidenţiale care îi sunt transmise.

"Preşedintele citeşte", a dat asigurări Kayleigh McEnany, purtătoare de cuvânt a lui Donald Trump, într-o conferinţă de presă.

"El este ţinut la curent în permanenţă despre chestiuni legate de servicii secrete", a adăugat ea.

"Preşedintele este persoana cea mai bine informată de pe planeta Terra în privinţa ameninţărilor cu care ne confruntăm", a mai spus purtătoarea de cuvânt.

Casa Albă afirmă că nu există consens asupra acestui caz în cadrul comunităţii de informaţii.

Liderii democraţi din Congres i-au cerut directoarei CIA, Gina Haspel, şi directorului serviciilor de informaţii (DNI), John Ratcliffe, ca ei să îi informeze cât mai repede posibil pe toţi membrii Camerei Reprezentanţilor şi ai Senatului în legătură cu acest dosar.

"Trebuie să ştim dacă preşedintele Trump a fost informat şi dacă da, când", a spus Chuck Schumer, liderul minorităţii democrate din Senat.

La Donald Trump, "toate drumurile duc la Putin", a declarat la rândul său preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite