Trump se amestecă în campania electorală din Marea Britanie

Trump se amestecă în campania electorală din Marea Britanie

Premierul britanic Boris Johnson şi preşedintele SUA, Donald Trump

Preşedintele american Donald Trump se amestecă în campania electorală care începe în Regatul Unit, criticând acordul ieşirii din Uniunea Europeană şi îndemnându-i pe premierul britanic Boris Johnson şi pe liderul Partidului Brexitului Nigel Farage să se asocieze, pentru a nu compromite perspectiva unui acod comercial lărgit între SUA şii Regatul Unit după ce Londra va părăsi UE.

Preşedintele american a declarat duminică presei că cei doi lideri politici sunt prietenii săi şi că Boris Johnson este ”omul situaţiei”.
 
Nigel Farage a anunţat anterior că nu va candida în alegerile anticipate de la 12 decembrie, pentru a face campanie pe tot teritoriul Marii Britanii împotriva acordului Brexitului încheiat în octombrie de Boris Johnson.
 
Aceste alegeri - primele organizate în decembrie din 1923 - ar urma să aibă un rezultat greu de prezis, iar oricare dintre tabere ”pro” sau anti-Brexit, poate schimba radical situaţia după patru ani de criză politică.
 
Potrivit cotidianului Times, Partidul Conservator îndepărtează de-acum posibilitatea unui Brexit fără acord - agitată mult timp de premierul Boris Johnson - în programul său în vederea alegerilor.
 
Întrebat pe care lider îl susţine, Trump a răspuns că ”îmi plac amândoi. Cred că Boris Johnson va găsi o soluţie. Sunt amândoi prieteni. Ceea ce mi-ar plăcea este ca Nigel şi Boris să se unească. Cred că este o posibilitate”.
 
Liderul Partidului Laburist, principala formaţiune din opoziţia britanică, Jeremy Corbyn, l-a acuzat pe Trump că se amestecă în alegerile britanice cu scopul de a-l ajuta pe ”prietenul său” Boris Johnson să fie ales.
 
Preşedintele american Donald Trump a criticat, zilele trecute, acordul ieşirii din Uniunea Europeană (UE) încheiat de Boris Johnson, pe care vrea să-l vadă aliat cu susţinătorii unui Brexit dur, relatează AFP.
 
Donald Trump a apreciat, la postul de radio britanic LBC, că acordul încheiat de premierul britanic nu permite încheierea unui ”acord comercial cu Regatul Unit”.
 
Preşedintele american, care a promis în mai multe rânduri un ”acord magnific” Londrei după Brexit, ştie că ”Boris vrea să fie foarte atent la asta (perspectiva unui acord comercial)” şi apreciază că ar fi ”ridicol” ca Statele Unite să fie îndepărtate într-un fel.
 
Intervievat la telefon de eurofobul Nigel Farage, Donald Trump a pledat în favoarea unei alianţe între premierul britanic şi liderul Partidului Brexitului. ”Mi-ar plăcea să-i văd împreună”, a insistat Trump, ”cred că ar fi formidabil”.
 
Liderul Partidului Laburist, principalul partid din opoziţia britanică, Jeremy Corbyn l-a acuzat pe Donald Trump „că încearcă să se amestece în alegerile britanice contribuind la campania prietenului său Boris Johnson”, într-un mesaj postat pe Twitter.
 
Preşedintele american a dat asigurări că nu-l cunoaşte pe liderul laburist, bineînţeles ”un om fermecător”, dar care ar fi ”atât de rău pentru ţară”.
 
Lansându-şi campania joi în vederea alegerilor legislative anticipate de la 12 decembrie, Boris Johnson l-a acuzat pe Jeremy Corbyn că este vinovat de eşecul său în realizarea Brexitului, în ziua în care Regatul Unit ar fi trebuit să părăsească UE.
 
Într-o vizită la un spital, purtând un halat alb, Boris Johnson a promis o ieşire din UE ”cu adevărat cel mai târziu până în ianuarie”.
 
Creditat cu un avans important în sondajele de opinie, într-un context volatil, liderul conservator face din sănătate una dintre principalele teme ale campaniei sale în vederea alegerilor legislative – al treilea scrutin în patru ani.
 
Ajuns la putere în iulie cu promisiunea unui Brexit ”cu orice preţ” la 31 octombrie, Boris Johnson a jurat că ar prefera să fie ”mort în fundul unei gropi” decât să ceară o nouă amânare.
 
Însă el a fost obligat, între timp, să-şi înghită vorbele şi să le ceară europenilor o amânare până la 31 ianuarie, din cauză că acordul său al Brexitului nu a fost ratificat în Parlament.
 
”În pofida noului acord excelent pe care eu l-am încheiat cu UE, Jeremy Corbyn s-a opus ca acest lucru să se întâmple, preferând mai multă indecizie, mai multă amânare şi mai multă incertitudine pentru familii şi întreprinderi”, a denunţat liderul Guvernului conservator.
 
Pentru a ieşi din impasul Brexitului, care paralizează Regatul Unit de la referendumul de la 23 iunie 2016, adoptat cu aproape 52% dintre voturile exprimate, Parlamentul s-a hotărât marţi să convoace alegeri legislative anticipate la 12 decembrie.
 
Lansându-şi campania la Londra, Jeremy Corbyn a respins acuzaţiile de obstrucţionare lansate de către liderul conservator. ”El a spus că ar prefera să fie mort într-o groapă decât să amâne (…), dar a eşuat, iar eşecul său este vina sa”.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: