Trotinetele electrice ar putea fi interzise în mai multe state europene. Care este motivul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
trotinete electrice

Închirierea trotinetelor electrice a luat amploare în mai multe state europene, inclusiv în România, însă unele autorităţi iau în calcul emiterea unor acte normative prin care să se interzică folosirea acestora.

Nu mai departe de săptămâna trecută, un bărbat în vârstă de 27 de ani a murit joi seară în urma coliziunii cu o maşină, acesta deplasându-se pe carosabil cu trotineta electrică. În urma accidentului, autorităţile cer interzicerea prin lege a circulaţiei trotinetelor electrice pe şosea, scrie auto-bild.ro.

Tragedia a avut loc în oraşul suedez Helsingborg. Un bărbat în vârstă de 27 de ani circula cu o trotinetă electrică pe partea carosabilă, deplasându-se cu viteză mare în pantă. Din păcate, acesta a pierdut controlul vehiculului şi s-a izbit de un autoturism, coliziune ce i-a provocat răni grave. Victima a fost transportată de urgenţă la spital, dar a murit la scurt timp după internare.

Ca urmare a acestui accident, Agenţia de Transport a Suediei solicită interzicerea prin lege a dreptului posesorilor de trotinete electrice de a circula pe partea carosabilă, pentru a evita alte tragedii similare.

„Din păcate, am aşteptat ca un accident grav să aibă loc şi, bineînţeles, este cu atât mai tragic în condiţiile în care cineva şi-a pierdut viaţa. […] Noi considerăm că [n.r. trotineta electrică] este un vehicul care nu are ce căuta pe şosea”, a declarat Hans Cassepierre, anchetator în cadrul Agenţiei de Transport.

Trotineta electrică era închiriată.

Accidente în care au fost implicate persoane care foloseau trotinetele electrice s-au înregistrat în mai multe oraşe europene, în unele fiind deja interzise.

Luna trecută, Consiliul din Paris a adoptat luna trecută mai multe măsuri de reglementare: amendă de 135 de euro pentru cei care circulă pe trotuar, 35 de euro pentru staţionarea neregulamentară.

Ministrul Transporturilor din Franţa spune că este decis ca din această toamnă să pună capăt “legii junglei”. Elisabeth Borne vrea să interzică trotinetele electrice a căror viteză nu este limitată la maxim 25 km/oră, iar acestea să circule doar pe banda destinată şi bicicliştilor. Casca va fi obligatorie pentru cei cu vârsta de până la 12 ani.

În Franţa, aproximativ 10 firme, printre care companiile americane Bird, Lime şi cel mai recent Uber, închiriază troptinete electrice, iar flota, care în prezent este estimată la 15.000, ar urma să crească până la 40.000 de unităţi până la finele anului.

Mai multe oraşe din Europa au adoptat şi ele în ultimele luni măsuri destinate reglementării utilizării trotinetelor electrice. În Barcelona, o destinaţie frecventată de turismul în masă, a interzis complet închirierea de trotinete electrice.  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite