„Troica”, cel mai răspândit cuvânt în Europa

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă mai aveaţi vreun dubiu, este momentul ca el să se risipească: cuvântul momentului este „troica”. Se vorbeşte despre această entitate cu mai multe feţe - UE, BCE, FMI - ca despre o hidră cu mai multe capete. Iar mai mulţi semiologi au găsit chiar o oportunitate, cea de a inventa un limbaj propriu pe timp de criză.

„Austeritatea se face simţită atât de puternic încât acest cuvânt se aplică în unele cazuri la aproape nimic", crede International Herald Tribune, preluat de Presseurop. „De exemplu, dacă o femeie portugheză poartă o fustă scurtă, ea poate fi întrebată în glumă de un admirator dacă este într-o perioadă de “austeritate” şi păstrează restul materialului”.

Textul merită citit pentru că face haz de necaz, trăsătură românească de caracter, de vremurile pe care le trăim şi de care nu putem nicicum scăpa. Vara, moment de respiro, de obicei, nu şi-a făcut temele de data aceasta, şi dacă accidentele tragice n-au lipsit, ar fi păcat să credem că vara este un moment propice iertării, pauzei, asimilabil unei bune guri de oxigen. De aer. Citesc pe Facebook că o familie de tineri căsătoriţi, cu copii, tocmai a fost expulzată din sudul Franţei, pentru că Fiscul a recuperat casa. Care, ea, a fost revândută pentru nimic.

Un comentator îmi reproşa zilele trecute faptul că nu scriu articole optimiste despre Europa. Despre Uniunea Europeană. Că ar fi timpul să scriu ceva şi despre lucrurile bune făcute în UE. Este, cred, o mare diferenţă de nuanţă. UE a permis, existând, crearea şi punerea în mişcare a multor vise, altfel. Dar optimismul bate pasul pe loc. Sincer, în acest moment, răspunde, cum ar zice francezii, la abonaţii absenţi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite