Trei ruşi şi un ucrainean, inculpaţi pentru uciderea a 298 de persoane, în cazul doborârii cursei MH17 în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avionul Malaysia Airlines FOTO Getty Images
Avionul Malaysia Airlines FOTO Getty Images

Patru suspecţi  vor fi acuzaţi pentru doborârea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines, trei dintre ei de naţionalitate rusă, potrivit declaraţiilor anchetatorilor internaţionali de miercuri, procesul având loc în Olanda, în luna martie a anului viitor.

La aproape cinci ani după ce avionul a fost doborât în estul Ucrainei, omorând toate cele 298 de persoane de la bord, procurorii au spus că au găsit suficiente dovezi pentru a începe urmărirea penală.

Suspecţii sunt Igor Girkin, fost colonel al serviciului rus de spionaj FSB; Serghei Dubinski, angajat de către agenţia de informaţii militare a Rusiei, GRU; şi Oleg Pulatov, fost soldat în unitatea spetsnaz a forţelor speciale GRU. Toţi au fost soldaţi ruşi trimişi peste hotare.

Un al patrulea suspect, Leonid Karcenko, este ucrainean. El a condus o unitate militară de luptă în oraşul Doneţk, având funcţia de comandant.

Girkin a fost ministru al Apărării în Republica Populară Doneţk (RPD), susţinută de Moscova. El a fost comandantul RPD atunci când avionul a fost doborât, pe 17 iulie 2014. 

Dubinski era adjunctul lui Girkin în RPD şi Pulatov era adjunctul lui Dubinski. Karcenko era sub comanda lor.

Anchetatorii au spus că soldaţii „au format un lanţ care lega RPD de Federaţia Rusă“. Aceasta legătură reprezenta modalitatea prin care separatiştii obţineau echipament greu de la Rusia, inclusiv lansatorul de rachete BUK, folosit pentru a doborî MH17.

Cei acuzaţi nu au apăsat ei înşişi butonul, dar au fost responsabili pentru aducerea sistemului antiaerian în estul Ucrainei. Aşadar, pot fi consideraţi responsabili pentru uciderea a 298 de persoane, au mai precizat investigatorii.

Au fost emise mandate internaţionale de arestare şi indivizii au fost trecuţi pe listele internaţionale de căutare, a declarat procurorul-şef olandez Fred Westerbeke. El a mai spus că în cadrul anchetei, s-a discutat cu martori, s-au analizat imagini din satelit, apeluri telefonice şi alte informaţii. Procesul a fost îngreunat din cauza faptului că aria de investigaţie din estul Ucrainei a fost inaccesibilă pentru echipa de anchetatori.

Peste 50 de anchetatori au fost implicaţi în investigaţie şi mai mulţi martori importanţi au dat declaraţii, a menţionat Westerbeke, potrivit „The Guardian“.

Datele au fost făcute publice la o conferinţă de presă din Olanda, ţinută de Echipa Comună de Investigaţii, care a făcut cercetări referitoare la acest atac. Aceasta include reprezentanţi din Australia, Belgia, Malaysia, Olanda şi Ucraina, toate aceste ţări având cetăţeni care au murit în urma prăbuşirii avionului.

În 2018, această echipă a transmis că racheta BUK care a lovit aeronava Boeing 777 provenea de la o brigadă militară rusă, care avea baza în oraşul Kursk.

Ucraina îndeamnă Rusia să-şi asume responsabilitatea. Reacţia Moscovei

„Îndemnăm Federaţia Rusă să-şi recunoască responsabilitatea“ şi „să înceapă să coopereze în ancheta“ internaţională cu privire la această tragedie, a subliniat, într-un comunicat, diplomaţia ucraineană.

„Nicio probă concretă nu a fost prezentată în susţinerea unor asemenea acuzaţii ilegitime“, a replicat MAE de la Moscova, acuzând anchetatorii internaţionali că se bazează pe „surse de informaţii îndoielnice“ şi că „ignoră datele furnizate anchetei de către partea rusă“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite