Trei regiuni din Polonia renunţă să mai fie „zone fără ideologie LGBT”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marşul egalităţii la Lodz FOTO EPA-EFE
Marşul egalităţii la Lodz FOTO EPA-EFE

Trei regiuni - Cracovia, Rzeszow şi Lublin - au renunţat, în urma unor presiuni exercitate de Bruxelles, la statutul lor de „zone fără ideologie LGBT”, după ce regiunea Kielce a făcut deja acest lucru săptămâna trecută, relatează AFP.

Comisia Europeană (CE) a lansat, la jumătatea lui iulie, o procedură de infringement împotriva Poloniei, cu privire la aceste ”zone fără ideologie LGBT”, decretate în numeroase regiuni, comune şi alte colectivităţi locale.

CE - care denunţă caracterul discriminatoriu al acestor măsuri împotriva lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT), a trimis Poloniei o scrisoare de avertisment.

Bruxellesul a suspendat, de asemenea, negocieri cu cinci regiuni vizate cu privire la plata fondurlor prevăzute de programul de susţinerea relansării economice în favoarea coeziunii REACT-UE.

Regiunile Cracovia (sud), Rzeszow (sud) şi Lublin (est) au decis luni să revină - aşa cum a făcut deja săptămâna trecută regiunea Kielce (sud) - asupra declaraţiilor prin care erau ”zone fără ideologie LGBT”, pe care le-au înlocuit cu alte texte.

Deputaţi din regiunea Rzeszow şi-au subliniat, în noul lor text, opoziţia faţă de ”orice tentative de ură şi discriminare pe bază de sex, vârstă, rasă, dizabilitate, origine etnică, relige, credinţe sau orientare sexuală”.

Cele trei regiuni îşi subliniază totodată ataşamentul faţă de toleranţă, creştinism şi rolul tradiţional al familiei în viaţa socială poloneză.

În Polonia, în total 100 de colectivităţi locale au adoptat, începând din 2019, o rezoluţie ”împotriva ideologiei LGBT” sau o ”Chartă a drepturilor familiilor”.

Ele constituie aproximativ un sfert din teritoriul Poloniei şi sunt situate, în principal, în sud-estul şi estul ţării - zone în mod tradiţional foarte catolice.

În urma acestor declaraţii, Bruxellesul a îndemnat la respectarea demnităţii şi drepturilor omului, care sunt ”valori fundamentale UE” şi a dat asigurări că CE va folosi toate instrumentele pe care le are la dispoziţie pentru a apăra aceste valori.

Preşedinta CE Ursula von der Leyen a denunţat nişte ”zone lipsite de omenie” care ”nu au ce căuta” în UE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite