Trei guverne anunţă că Rusia a orchestrat atacul cibernetic masiv care a vizat anul trecut Georgia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atacul cibernetic masiv care a afectat anul trecut peste 2.000 de site-uri din Georgia a fost întreprins de Rusia, potrivit Georgiei, Marii Britanii şi Statelor Unite, informează BBC, preluat de news.ro.

Guvernul britanic a transmis că GRU (spionajul militar rus) a fost în spatele „încercării de a submina suveranitatea Georgiei“. Ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, a descris situaţia drept „complet inacceptabilă“.

Ministerul rus de Externe a negat orice implicare, potrivit agenţiei de presă RIA.

Centrul Naţional de Securitate Cibernetică (NCSC) din Marea Britanie a descoperit că GRU a fost „aproape sigur“ în spatele atacurilor care au afectat peste 2.000 de pagini de internet, inclusiv site-ul preşedinţiei Georgiei şi al televiziunii publice. NCSC a spus că atacul a fost cel mai important dus de GRU din 2017 încoace.

Marea Britanie a spus că Rusia a căutat să „semene discordie şi să perturbeze vieţile georgienilor obişnuiţi“.

„Guvernul rus are o alegere clară de făcut: să continue acest model agresiv de comportament faţă de alte ţări sau să devină partener responsabil care respectă legea internaţională“, a spus Raab.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a condamnat, de asemenea, atacurile: „SUA cer Rusiei să pună capăt acestui comportament faţă de Georgia şi alte teritorii“.

În multe cazuri, conţinutul primelor pagini ale site-urilor a fost înlocuit cu o imagine a fostului preşedinte Miheil Saakaşvili şi cu textul „I'll be back“ („Mă voi întoarce“, n. red.).

Atacul urmărea „să prejudicieze cetăţeni georgieni şi structuri guvernamentale, perturbând şi paralizând activitatea diverselor organisme, provocând anxietate în rândul publicului larg“, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE georgian, Vladimer Konstantinidi.

Aceasta este una din multele încercări ale Rusiei de a submina şi destabiliza Georgia, după un război de scurtă durată între cele două ţări, în 2008, în regiunea separatistă Osetia de Sud. Ulterior, Moscova a recunoscut autoproclamata independenţă acestei regiuni şi a celeilalte regiuni separatiste georgiene, Abhazia.

Mai multe ţări din Occident acuză GRU de orchestrarea unui val de atacuri cibernetice distructive în ultimii ani, inclusiv de piraterie, scoţând din funcţiune segmente ale reţelei electrice a Ucrainei şi paralizând companii din întreaga lume în 2017.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite