Tranzacţionarea energiei, monitorizată la nivelul UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bruxellesul a adoptat astăzi norme noi şi stricte privind tranzacţionarea angro a energiei pentru a împiedica utilizarea informaţiilor privilegiate şi a altor forme de abuz de piaţă, care denaturează preţurile de tranzacţionare angro a energiei.

Noua legislaţie va intra în vigoare până la sfârşitul acestui an. Pentru prima dată, tranzacţionarea energiei va fi monitorizată la nivelul Uniunii Europene pentru a descoperi abuzurile. Autorităţile naţionale din statele membre vor trebui să instituie sancţiuni pentru a contribui la stoparea şi prevenirea manipulării pieţei. „Noile norme privind tranzacţionarea vor contribui la preţuri echitabile ale energiei", a declarat comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger.

Normele adoptate astăzi interzic utilizarea informaţiilor privilegiate la vânzarea sau cumpărarea pe pieţele angro de energie. Informaţiile exclusive sau informaţiile care influenţează preţurile trebuie divulgate înainte ca tranzacţiile să poată avea loc.

Totodată, sunt interzise tranzacţiile manipulatoare sau difuzarea de informaţii incorecte, care oferă indicaţii false sau înşelătoare în ceea ce priveşte oferta, cererea sau preţurile. Traderii de energie sunt obligaţi să raporteze tranzacţiile pe care le efectuează la Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER), fie direct, fie prin intermediul unei terţe părţi.

Influenţarea preţurilor

În sectorul energiei preţurile sunt influenţate, mai mult decât în alte sectoare, de disponibilitatea capacităţilor de producţie şi de transport, din cauză că electricitatea nu poate fi stocată la scară industrială. Din acest motiv, preţurile pot fi influenţate cu uşurinţă prin crearea unei false impresii în legătură cu disponibilitatea capacităţilor sau chiar prin reducerea producţiei. Pieţele angro ale energiei din Europa au, din ce în ce mai mult, o natură transfrontalieră.

Stabilirea preţurilor are loc prin interacţiunea dintre ofertă şi cerere, traversând frontierele naţionale. Mai mult, tranzacţiile se încheie frecvent în afara graniţelor ţării la care se raportează. Astfel se creează condiţii pentru abuzuri de piaţă care depăşesc frontierele naţionale. Deoarece până acum autorităţile de reglementare din statele membre nu au avut acces la toate datele privind tranzacţiile transfrontaliere, a fost greu să înţeleagă ceea ce se întâmpla pe aceste pieţe şi să descopere toate abuzurile.

Regulamentul adoptat astăzi urmăreşte să pună capăt acestei situaţii şi se va aplica tuturor tranzacţiilor angro cu energie electrică şi gaze din UE, inclusiv contractelor de transport al acestor produse până la clienţi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite