Transnistria bagă Moldova în datorii faţă de Moscova

Transnistria bagă Moldova în datorii faţă de Moscova

Compania Moldovagaz bună de plată şi pentru gazul consumat de Transnistria

Datoria societăţii pe acţiuni Moldovagaz faţă de compania rusă Gazprom se apropie în prezent la 6,2 miliarde de dolari, practic, o sumă schivalentă cu Produsul Intern Brut al Republicii Moldova, relatează portalul Mold-street, preluat deEeuropa Liberă.

Ştiri pe aceeaşi temă

 Din această sumă, 800 de milioane de dolari sunt ale Chişinăului, iar restul de 5,4 miliarde de dolari sunt datorii acumulate de regiunea transnistreană. În prima jumătate a anului, datoria Moldovagaz faţă de Gazprom s-a majorat cu peste 300 de milioane de dolari. 
 
Moldovagaz a fost obligată de către gigantul Gazprom să plătească datoria Transnistriei din 2011 pentru gaz, cifrată la 743,8 milioane de dolari. Potrivit Mold-street , din 2006 Tiraspolul nu mai plăteşte pentru combustibilul livrat de Federaţia Rusă. Astfel, în ultimii şase ani, Moldovagaz a încasat restanţe de circa 2,35 miliarde de dolari. 
 
Din acest total, doar 5% reprezintă datoria Chişinăului.Potrivit Mold-street, din datele publicate de Gazprom reiese că Moldova cumpără gaz la un preţ cu aproape 13% mai mare decât statele din UE şi cu 44% mai scump decât statele din CSI. Totodată, preţul gazelor livrate Ucrainei a fost, practic, egal cu cel pentru Republica Moldova, iar Belarus a beneficiat de un tarif de două ori mai mic.
 
Mai mulţi experţi au declarat pentru mold-street.com că prin decizia Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ din Federaţia Rusă, care a decis încasarea celor 743,8 milioane de dolari, Gazprom încearcă să scape de eventuale probleme de ordin contabil şi fiscal. Mai mult, problema recuperării datoriilor este folosită drept instrument de presiune asupra autorităţilor de la Chişinău pentru a le determina să renunţe la aspiraţiile europene.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările