Traficanţii de persoane pregătesc o nouă rută pentru migranţii care vor să ajungă în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de mii de refugiaţi au intrat în Europa pe mare de la debutul crizei FOTO AFP
Sute de mii de refugiaţi au intrat în Europa pe mare de la debutul crizei FOTO AFP

Grupurile de traficanţi de persoane pregătesc o nouă rută prin care să transporte migranţi din Turcia pe teritoriul Uniunii Europene, punctul final al călătoriei urmând să fie pe ţărmul Italiei.

Traficanţii plănuiesc să înceapă să transporte migranţi pe noua „rută italiană” în prima săptămână a lunii aprilie, scrie Frankfurter Allhemeine Zeitung, citat de Deutsche Welle. Aceştia vor folosi vase mici de transport de marfă sau bărci de pescuit pentru a transporta clienţi din staţiunea turcă Antalya, din oraşul turc Mersin şi din capitala Greciei, Atena. Potrivit FAZ, preţul unei astfel de călătorii este situat între 3.000 şi 5.000 de euro, semnificativ mai mare decât cel al rutei „tradiţionale” care presupunea transportarea refugiaţilor din Turcia pe insulele elene.

Nevoia unei rute alternative a devenit tot mai acută în ultimele săptămâni. Refugiaţii pot tot mai greu să  să ajungă în Vestul Europei prin Grecia, după ce mai multe ţări din Balcani şi-au închis graniţele. Luna aceasta, Uniunea Europeană a ajuns la o înţelegere cu Turcia care se obligă să primească înapoi migranţi.

FAZ mai scrie că unii dintre traficanţii de persoane plănuiesc să efectueze două astfel de curse pe săptămână şi că una dintre bărcile folosite poate transporta până la 200 de persoane. Refugiaţii sunt sfătuiţi să stea sub punte până când ambarcaţiunea ajunge în apele internaţionale.

În plus faţă de migranţii din Turcia şi Grecia, alte câteva sute de mii de persoane vor să ajungă în Italia din Libia, potrivit oficialilor Uniunii Europene. Ministerul de Interne din Italia arată că 14.000 de migranţi au intrat în ţară de la începutul anului.

Acordul privind gestionarea crizei refugiaţilor încheiat Uniunea Europeană şi Turcia cuprinde măsuri inedite şi controversate, cele mai semnificative fiind returnarea către Turcia a tuturor migranţilor care pleacă din această ţară în direcţia Greciei şi preluarea de către statele blocului comunitar a unui număr echivalent de migranţi direct din Turcia.

„Toţi noii migranţi ilegali care pornesc din Turcia către insulele greceşti vor fi retrimişi în Turcia“, iar această măsură „temporară şi extraordinară“ vizează oprirea traversărilor periculoase ale Mării Egee şi distrugerea „modelului de afaceri“ al traficanţilor, se arată în textul care a intrat în vigoare de luni, 20 martie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite