Toţi liderii UE se întrunesc pe 11 martie să discute situaţia din Libia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţările UE se întâlnesc într-un sumit special pe 11 martie pentru a discuta situaţia din Libia. Iniţial acesta era doar un mic summit european pe agenda căruia se aflau doar probleme economice.

Micul summit la care participau doar 17 dintre liderii UE pentru a discuta despre următorii paşi în planificarea pactuluide competitivitate european s-a transformat însă într-o întâlnire de urgenţă a tuturor preşedinţilor şi prim-miniştrilor din UE.

Mini-summitul ia proporţii
Evenimentele din Libia şi ţările vecine au determinat liderii europeni să-şi concentreze atenţia pe zona de conflict nord-africană.

Această întâlnire extraordinară urmează deciziei luate de UE de a interzice conducătorului Muammar Gaddafi şi mai multor membri ai familiei sale să părăsească ţara şi de a opri comercializarea oricărui fel de arme.

Guvernul italian a cerut acum două săptămâni ca UE să organizeze un summit special dedicat situaţiei din Africa de Nord, de frica revărsării unor noi valuri de imigranţi din acea regiune în Europa.

În sumitul de pe 11 martie, liderii europeni ar putea lua în considerare nu numai un răspuns imediat la violenţa folosită împotriva demonstranţilor, ci şi strategii pentru a ajuta revenirea economiei şi tranziţia democratică. "Suntem martori la nişte evenimente fantastice şi la un strigăt pentru libertate. Violenţa doarte dramatică din Libia este foarte îngrijorătoare. Trebuie să avem planuri de scurtă şi de lungă durată şi să ne folosim de toate uneltele pe care le avem la îndemână pentru a le ajuta," a spus astăzi comisarul pentru afaceri interne Cecilia Malmström.

Cameron ameninţă cu forţă militară
Unul dintre subiectele de pe agenda UE ar putea fi posibilitatea închiderii spaţiului aerian deasupra Libiei, propunere susţinută de premierul britanic David Cameron, de premierul francez François Fillon şi de preşedintele Barack Obama. Cameron a ameninţat ieri regimul colonelului Muammar Gaddafi cu o acţiune militară şi cu instituirea unei zone de interdicţie aeriană şi livrarea de arme inamicilor săi.

În discuţiile naţionale şi internaţionale, atât liderii UE, cât şi SUA iau în considerare posibilitatea folosirii avioanelor de luptă, interdicţia zborurilor deasupra Libiei şi înarmarea rebelilor împotriva conducătorului Muammar Gaddafi care continuă să-şi bombardeze propriul popor.

"Nu ar trebui să tolerem acest regim care foloseşte forţă armată împotriva propriului popor. Am solicitat Ministerului Apărării şi şefului Statului Major al Apărării să lucreze cu aliaţii noştri cu privire la planurile pentru o zonă militară cu interdicţie de zbor," a spus Cameron, care este pregătit să preia conducerea în înnăbuşirea regimului lui Gaddafi, "inclusiv prin mijloace militare".

Franţa nu scoate din calcul nicio opţune
În Franţa, şeful guvernului François Fillon a spus că ia în vedere "toate opţiunile" pentru a-l determina pe colonelul Gaddafi să înţeleagă că nu poate merge mai departe."Printre opţiunile discutate se află în special interzicerea zborurilor deasupra teritoriului din Libia", a spus Fillon. Întrebat despre posibilitatea unei intervenţii militare internaţionale în Libia, Fillon a declarat: "Implicarea NATO într-un război civil de pe malul sudic al Mediteranei merită o atenţie mare. Toate opţiunile sunt evaluate".

Între timp, luni, 28 februarie, la Geneva, Hillary Clinton, secretarul de stat al SUA şi Catherine Ashton, şefa serviciului diplomatic al UE, precum şi restul miniştrilor de externe din lume, printre care cel australian, turc, iranian şi rus, prezenţi la conferinţa ONU prezidată de şeful Ban Ki-moon, au discutat posibilitatea închiderii complete a spaţiului aerian deasupra Libiei.

"Aceasta este o problemă în curs de dezbatere", a spus Ashton, "nu am luat încă nici o decizie finală, deoarece este o problemă complexă, pe care trebuie să o analizăm îndeaproape". 

Petrolul, motorul economiei libiene
Europa are un "interes vital" într-o schimbare "democratică, stabilă, prosperă şi paşnică" în Africa de Nord, care se află în imediata sa vecinătate, a declarat comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate Štefan Füle. "Avem în faţă o provocare istorică şi cred cu tărie, la fel ca şi preşedintele Barroso şi şefa diplomaţiei Catherine Ashton, precum şi întregul colegiu de comisari europeni, că nu putem rămâne spectatori în faţa evenimentelor," a spus Füle. 

Europa are, de asemenea, şi un interes financiar în zonă. Libia este un exportator important de petrol pentru Europa. Economia libiană depinde în mare măsură pe industria de hidrocarburi, care, potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI), a reprezentat peste 95 la sută din veniturile din export în 2010. Potrivit Jurnalului de Petrol şi Gaze (OGJ), Libia deţine aproximativ 46.4 miliarde de barili din rezervele de petrol, cea mai mare cantitate din Africa, şi aproape la 55 de trilioane de metri cubi din rezervele de gaz natural. În 2010, producţia de petrol totală a fost de aproape 1,8 milioane de barili pe zi. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite