"Tot mai puţini români vor emigra în Spania"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul Miguel Pajares, autor al cărţii "Emigranţii din Est. Procese migratorii ale românilor", crede că românii nu se vor mai înghesui să vină la muncă în Spania. Spaniolul

Profesorul Miguel Pajares, autor al cărţii "Emigranţii din Est. Procese migratorii ale românilor", crede că românii nu se vor mai înghesui să vină la muncă în Spania. Spaniolul încearcă prin conferinţele şi publicaţiile sale să convingă lumea că nu toţi românii sunt romi sau delincvenţi.

Miguel Pajares este doctor în antropologie socială, la Universitatea din Barcelona(UB).

Este preşedinte al Centrului de Studii şi investigaţie sindicală, membru în Grupul de Cercetare "excludere şi control social" din cadrul UB.

Cărţi publicate:

"Emigranţii din Est. Procese migratorii ale românilor"

"Imigraţia şi schimbările sociale în spaţiul urban"

"Cinci idei false referitoare la imigranţii din Spania"

Scriitorul ne-a acordat recent un interviu, în exclusivitate:

"Adevărul": De ce vă preocupă imgranţii români?

Miguel Pajares: Din 1991, m-a interesat tema imigraţiei. Când valul de imigranţi români a început să ia amploare, am realizat că nu s-a publicat nimic şi am decis să investighez acest domeniu.

Vorbiţi despre schimbări în piaţa joburilor ca urmare a imigraţiei… Ce au schimbat românii veniţi în Spania?

În spaţiul urban nu s-au produs schimbări majore, căci românii sunt discreţi, şi nu duc o viaţă socială intensă. Însă, din punct de vedere al locurilor de muncă, de exemplu, românii, ca şi al doilea colectiv de muncitori străini în top, au schimbat sectorul construíţiilor. Au umplut golurile de pe piaţa forţei de muncă. Prezenţa lor a dus la creşterea economică a Spaniei.

Şi recenta recesiune din construcţii?

Scăderea cerinţei din construíţii îi va afecta în mod direct pe români. Va trebui să se reprofileze.

Mai este atractivă Spania, în acest context, pentru români?

Situaţia a început să se schimbe. Va creşte şomajul şi în rândul imigranţilor români, iar ideea potrivit căreia "am fost invadaţi de români" vehiculată în presă este falsă. Imigranţii vin acolo unde li se oferă de lucru, iar în Spania a fost nevoie de forţă de muncă. Cred că în următorii ani, fluxul de români doritori să muncească în Spania va descreşte semnificativ.

Şi cei care sunt deja aici, ce credeţi că vor face?

Cei cu copiii crescuţi aici şi integraţi în societatea spaniolă, cu siguranţă vor rămâne, pe când cei singuri se vor întoarce. România are un potenţial de creştere economică ridicat şi odată cu creşterea salariilor românii vor fi bucuroşi să se întoarcă la ei în ţară.

Care sunt ideile preconcepute despre românii din Spania?

Spaniolii care au intrat în contact direct cu românii au o părere bună despre ei. Rămâne totuşi o parte a populaţiei care îi vede pe români ca pe nişte delincvenţi sau îi asociază cu romii. Mă refer la românii vizibili: romii de pe stradă şi delincvenţii, ce apar in presa spaniolă. Din păcate, încă nu au dispărut aceste idei preconcepute.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite