Tot mai multe cazuri de răpire sunt înregistrate în estul prorus al Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai multe cazuri de răpire şi de sechestrare au fost raportate în estul Ucrainei, victimele părând a fi alese potrivit unor criterii aleatorii: de la observatori internaţionali, jurnalişţi, activişti prooccidentali , preoţi şi chiar civili. Experţii atrag atenţia că incidenţa cazurilor de răpire este în creştere, neexistând deocamdată semne de detensionare a crizei ucrainene.

Cazurile de răpire sunt puse pe seama miliţiei proruse, care promovează fragmentarea Ucrainei de la vest la est. Victimele sunt obligate cel mai des în subsoluri sau clădiri bine-păzite de bărbaţi înarmaţi, transformate în puncte operaţionale ale miliţiei proruse, scrie publicaţia online Naharnet.com. Experţii din cadrul Uniunii Europene au avertizat că răpiţii pot fi supuşi tratamentelor abuzive, fiind raportate cazuri de bătaie, tortură şi chiar ucidere.

„Cazurile de răpire au început încă de la debutul insurecţiilor, astăzi estimând că aproximativ 200 de oameni sunt reţinuţi ilegal” de către forţele armate ale autoproclamatei Republicii Populare Doneţk, a declarat Maria Oliynik, membră a organizaţiei Prosvita, care monitorizează evoluţia crizei ucrainene.

Cel mai recent caz mediatizat de presa internaţională este cel referitor la două grupuri de observatori ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Uniunea Europeană (OSCE), ONG cu sediul la Viena, trimişi în Ucraina pentru a monitoriza conflictul şi pentru a media comunicarea între autorităţile guvernamentale şi rebeli. Opt membri ai OSCE şi un interpret sunt în prezent răpiţi de activiştii proruşi, fiind daţi dispăruţi în urmă cu trei zile, la Slaviansk.

„Îi căutăm pe observatori, dar nu putem controla întreg teritoriul (al regiunii Doneţk)”, a declarat Alexandr Borodai, premierul autoproclamat al aşa-zisei Republici Populare Doneţk, considerat totodată liderul tuturor rebelilor din regiune.

Situaţia este deosebit de îngrijorătoare, în condiţiile în care un raport recent al Uniunii Europene scrie despre „numeroase cazuri de ucideri, torturi, bătăi, răpiri şi intimidări” puse în scenă de „grupuri antiguvernamentale bine organizate şi înarmate”, localizate în estul ţării. Studiul trage un semnal de alarmă asupra cazurile de răpire care vizează cel mai adesea jurnaliştii, activişti şi politicieni locali”. „Deşi mulţi (dintre răpiţi) sunt ulterior eliberaţi, rămăşiţele multor altora au fost aruncate în râu sau ascunse în alte locuri”, se arată în paginile studiului, publicat în luna mai.

De cealaltă parte, rebelii resping orice acuzaţii şi susţin că victimele sunt reţinute din cauză că se fac vinovate de „activităţi ostile” la adresa „Republicii Populare Doneţk”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite