Tony Blair ar putea reveni în politică pentru a scăpa Marea Britanie de un Brexit „dur“

Tony Blair ar putea reveni în politică pentru a scăpa Marea Britanie de un Brexit „dur“

Fostul premier Tony Blair a militat pentru r[m\nerea Marii Britanii ]n UE

Fostul premier laburist Tony Blair sugerează că ar putea reveni în prim-planul scenei politice britanice, denunţând intenţiile Guvernului conservator condus de Theresa May de a genera o desprindere „dură” a Marii Britanii de Uniunea Europeană.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tony Blair, care a avut trei mandate de premier şi s-a retras din activitatea politică britanică în anul 2007, a avertizat, într-un interviu acordat revistei Esquire, că Marea Britanie a devenit „un stat cu sistem de partid unic”, denunţând alternanţa electoratului între un Guvern conservator care pledează pentru un „Brexit dur” şi între un Partid Laburist cu politici de tip „ultrastânga” desuete.
 
„Este o tragedie pentru politica Marii Britanii că s-a ajuns la a face alegeri între un Guvern conservator ce se îndreaptă spre un Brexit dur şi un Partid Laburist ultrastânga care aplică un set de politici ce ne duc înapoi în anii 1960. În acest moment, Marea Britanie a devenit un stat cu partid unic. Este ceva foarte greşit”, a argumentat Tony Blair.
 
Toţi cetăţenii UE pot rămâne în Regatul Unit după Brexit
 
Toţi cetăţenii statelor membre UE cu reşedinţa în Regatul Unit vor putea rămâne acolo după Brexit, scrie sâmbătă cotidianul Daily Telegraph, preluat de AFP, citând surse guvernamentale. 
 
 France Presse notează că guvernul conservator de la Londra a refuzat până acum să garanteze public posibilitatea rămânerii în ţară a cetăţenilor europeni după retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană.
 
Daily Telegraph menţionează, potrivit agenţiei, un studiu oficial care arată că peste 80% din cei 3,6 milioane de europeni care trăiesc acum în Marea Britanie sunt eligibili automat la prelungirea dreptului de sejur după 2019, data la care ar urma să se producă efectiv aşa-numitul Brexit.
 
 Potrivit unor proiecte de reglementare elaborate de ministerul de interne britanic, ceilalţi vor primi un fel de derogare, care implică dreptul de sejur nelimitat.
 
Premierul Theresa May declarase de mai mult timp că se aşteaptă să poată garanta dreptul cetăţenilor altor state membre UE de a rămâne în Marea Britanie, dar a subliniat că asta depinde de drepturile acordate rezidenţilor britanici în Uniune. 
 
Poziţia ei a fost reluată săptămâna aceasta de ministrul comerţului internaţional, Liam Fox, care a apreciat că viitorul cetăţenilor UE în Regatul Unit ar urma să facă parte din elementele de negociere de care dispune Londra în negocierile pentru Brexit. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările