Tony Blair: Iranul din 2010,mai periculos decât Irakul din 2003

Iranul reprezintă în 2010 o ameninţare mai mare decât cea a Irak ului în 2003, în ce priveşte proliferarea nucleară, a spus vineri fostul premier britanic Tony Blair. El a a făcut această declaraţie în faţa comisiei care anchetează implicarea militară a Londrei în războiul din Irak, informează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tony Blair a sugerat, într-un fel, că o intervenţie militară în Iran s-ar putea dovedi necesară, atunci când şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu posibilitatea ca arme de distrugere în masă să cadă în mâinile teroriştilor, transmite Agerpres.

Mai citeşte şi:

Blair justifică atacarea Irakului

Războiul în Irak, declarat "ilegal'" de juriştii britanici ai Ministerului de Externe

Iranul vinde motorină Irakului, în ciuda ameninţărilor cu sancţiuni din partea SUA

"Opinia mea - deşi se poate ca alte persoane să nu o împărtăşească (...) - este că nu trebuie să ne asumăm niciun risc în această privinţă", a explicat Tony Blair în faţa comisiei Chilcot.

"Aş spune că această teamă /de proliferarea nucleară/ este şi mai puternică astăzi din cauza acţiunilor Iranului", a adăugat Blair.

"Când analizez felul în care Iranul este legat astăzi de grupări teroriste (...), aş spune că o mare parte a destabilizării actuale în Orientul Mijlociu vine de la Iran", a insistat fostul prim-ministru, în prezent emisar al Cvartetului internaţional pentru Orientul Mijlociu (SUA, Uniunea Europeană, Rusia, ONU).

Posibilitatea ca teroriştii să se doteze cu arme atomice rămâne "un risc major astăzi", din acest punct de vedere Iranul fiind "deosebit de periculos"

Întrebat de comisia care anchetează implicarea Marii Britanii în război dacă încearcă regrete pentru această decizie, Blair a răspuns: "O responsabilitate da, însă nu am niciun regret pentru că l-am răsturnat pe Saddam Hussein".

Potrivit BBC, fraza, lansată în ultimele minute ale depoziţiei sale, a fost primită cu strigăte de "ucigaşule" şi "mincinosule" în sala de audieri, unde mai multe locuri au fost rezervate familiilor militarilor britanici morţi în Irak.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările