Femeile episcop: o luptă de secole pentru recunoaştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sinodul Bisericii Anglicane s-a pronunţat împotriva hirotonirii femeilor episcop FOTO AFP
Sinodul Bisericii Anglicane s-a pronunţat împotriva hirotonirii femeilor episcop FOTO AFP

Respingerea femeilor episcop de sinodul general al Bisericii Anglicane este ultima întorsătură într-un conflict ce durează de un secol, încă de pe vremea când femeile luptau pentru a obţine drept de vot.

Conservatorii evanghelici au argumentat că un cleric alcătuit exclusiv din bărbaţi este voinţa Domnului şi o astfel de abatere ar reprezenta o încălcare a tradiţiei instituite de apostoli.

În 1920, nu mai puţin de nouă moţiuni privind „Poziţia femeilor în consiliul şi în administraţia Bisericii“ au fost dezbătute în cadrul Adunării Internaţionale a Liderilor Anglicani de la Lambeth.

Atunci, însă, femeile nu au primit decât dreptul de a deveni diaconi (n. r. membru al clerului aflat pe prima treaptă a ierarhiei preoţeşti). Abia după 50 de ani Biserica Anglicană a aprobat ca femeile să fie ridicate la rangul de preot.

Femeile au început să acorde importanţă rolurilor din cadrul bisericii abia în anii '60, a declarat pentru BBC Kate Cooper, profesoară de istorie antică la Universitatea din Manchester.

„A existat o mişcare de mici dimensiuni a femeilor, pentru a-şi reafirma participarea în instituţiile mari din secolul XIX, în special în timpul anilor '60. În acest sens, Al Doilea Război Mondial a fost un eveniment mult mai semnificativ pentru femeile din cadrul Bisericii, decât Primul Război Mondial“, a explicat Cooper.

Biserica a aprobat o moţiune prin care accepta hirotonirea femeilor în 1975, dar abia în 1992 a şi fost acceptată. Pe 12 martie 1994, primele 32 de femei au fost ridicate la treapta preoţiei în cadrul Bisericii Anglicane.

Cu toate acestea, cei care s-au opus acestei decizii aveau posibilitatea de a alege un preot bărbat. La acea vreme au existat temeri legate de un eventual exod cleric în masă, dar, în realitate, mai puţin de 5% din cei 10.480 de clerici au plecat.

În prezent, o treime din clerul Bisericii Anglicane din Marea Britanie este reprezentată de femei. „ Cred că multe femei preot îşi vor lua serios în considerare poziţia din Biserică şi ceea ce pot face pentru a-şi asigura ascensiunea în carieră“, a declarat un reporter de la ziarul Bisericii Anglicane, pentru BBC.

Irlanda şi Scoţia permit femeilor să devină episcopi, deşi nu a fost aleasă niciuna încă. În Ţara Galilor şi în Anglia femeile au voie să devină diaconi şi preoţi, dar nu episcopi.

Cu doar câteva zile înainte de votul Sinodului, în statul african Swaziland a fost aleasă prima femeie episcop în cadrul Bisericii Anglicane: Sfinţia Sa Ellinah Wakumoya. Numirea ei a fost văzută ca un pas înainte pentru drepturile femeilor, într-o ţară deseori acuzată că are o filosofie patriarhală.

Ellinah Wakumoya

Voi încerca să reprezint atributul matern al lui Dumnezeu“, a declarat episcopul Wamukoya reporterilor. „Mama este o persoană grijulie, dar, în acelaşi timp, ea poate fi fermă în tot ceea ce întreprinde“, a adăugat femeia în vârstă de 60 de ani.

Poziţia Bisericii faţă de hirotonirea femeilor a fost văzută atât ca o problemă religioasă, cât şi ca o declaraţie mai amplă asupra drepturilor femeilor în societate. Mulţi se tem că ultimul vot al Sinodului va consolida imaginea învechită a Bisericii.

Twitter a fost împânzit de afirmaţii care susţin că Biserica este o organizaţie sexistă, blocată în trecut. Dar cred că este important să ne amintim că majoritatea celor din Biserică sunt în favoarea femeilor episcopi, iar acest vot nu este reprezentativ pentru viziunea Bisericii asupra femeilor“, a adăugat Amaris Cole.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite