Tineri români, premiaţi de Parlamentul European cu un prestigios trofeu pentru promovarea valorilor europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O parte din echipa de tineri experţi români premiată în Germania, la Aachen FOTO: Europuls
O parte din echipa de tineri experţi români premiată în Germania, la Aachen FOTO: Europuls

La începutul acestei săptămâni, la Aachen, în Germania, a avut loc decernarea Premiului Charlemagne pentru tinerii europeni, competiţie organizată de Parlamentul European şi Fundaţia pentru Premiul Internaţional Charlemagne de la Aachen.

Începând din 2008, Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni cele mai bune proiecte de tineret care promovează valorile europene. Juriile naţionale şi europene selectează anual 27 de proiecte naţionale din fiecare stat membru şi trei laureaţi europeni care sunt invitaţi la ceremonia de decernare a premiilor de la Aachen.

Pentru România, Europuls - Centrul de Expertiza Europeană, a fost desemnat câştigătorul naţional pentru premiul Charlemagne cu proiectul EUROSFAT 2021, un forum ce reuneşte sute de factori de decizie din România şi Uniunea Europeană.

Europuls – Centrul de Expertiză Europeană este o organizaţie non-guvernamentală fondată în anul 2010 la Bruxelles de un grup de experţi români în afaceri europene. Scopul Europuls este de a promova procesul de integrare europeană în România, dar şi de a contribui la dezvoltarea unui spaţiu public european. 

Europuls este o organizaţie bazată pe voluntari, cu peste 30 de tineri voluntari cu experienţe profesionale diferite, lucrând pentru o varietate de organizaţii, atât în România, cât şi la Bruxelles.

Cezara Panait, Head of Digital Policy, a fost cea care a reprezentat Europuls la Aachen şi a vorbit cu ”Adevărul” despre activitatea organizaţiei din care face parte şi despre premiile şi proiectele de până acum.

”Am fost bucurosi şi emoţionaţi să participăm la decernarea premiilor, alături de organizaţii de tineret din toată Uniunea Europeană, cu proiecte extraordinare ce promovează valorile europene. Iar noi am avut ocazia să prezentăm forumul EUROSFAT 2021. Este premiul tuturor voluntarilor care au contribuit la 13 ani de Europuls şi 10 ani de forum EUROSFAT. Europuls este o familie, în care au crescut zeci de tineri, în care s-au construit zeci de idei şi în care s-au întâlnit oameni care au lucrat împreună sute de ore voluntar pentru proiecte în care cred cu adevărat”, spune Cezara Panait.

Europuls este iniţiatorul şi principalul organizator al EUROSFAT, forumul anual dedicat dezbaterilor pe teme europene.

Unul dintre cele mai mari forumuri pe afaceri europene din Europa de Sud-Est

Prin organizarea a nouă ediţii ale celui mai mare forum privind afacerile UE din România, Europuls a facilitat un dialog deschis şi direct între cetăţeni şi principalii lideri şi factori de decizie naţionali şi europeni. Forumul Eurosfat, organizat de Europuls, se numără printre cele mai mari forumuri de afaceri europene din România şi Europa de Sud-Est. Fiecare dintre ediţiile sale anterioare a reunit peste 700 de participanţi, împreună cu peste 30 de sponsori şi parteneri.

În fiecare an, Forumul EUROSFAT este organizat sub Înaltul Patronaj al Parlamentului European, al Comisiei Europene şi al preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, dar şi în parteneriat cu diverse instituţii internaţionale, companii private şi reprezentanţi ai autorităţilor civile române şi europene. societate. În ultimul deceniu, Europuls a reunit factori de decizie politică, diplomaţi, activişti, reprezentanţi ai întreprinderilor, cercetători, jurnalişti şi cetăţeni pentru a dezbate aspecte cheie de pe agenda europeană.

”Aceste dezbateri dezvoltă un sentiment comun de apartenenţă la aceeaşi identitate europeană. Dezbaterea aceloraşi probleme şi căutarea aceloraşi soluţii cu europenii din toate colţurile Uniunii creează un sentiment de apartenenţă, creează un sentiment de bine comun, mai ales în aceste vremuri dificile”, explică Cezara Panait.

La dezbaterea EUROSFAT 2021 s-a discutat printre altele cum va progresa România către neutralitatea climatică şi cum va atinge acest obiectiv european până în 2050.

O altă temă la proiectul premiat a fost aceea legată de ”Viitorul muncii - Cum să eliminăm bariera competenţelor digitale?” În cadrul forumului EUROSFAT 2021 Margareta Mucibabici (Chesaru) - Public Affairs Manager la UiPath a declarat: ”Colaborarea dintre sistemul public şi cel privat este esenţială pentru a rămâne la curent cu tendinţele de pe piaţa muncii, sistemul privat poate să vină cu input pe nevoile care există la nivel de forţă de muncă, dar şi cu privire la tehnologiile noi pe care le creează, care, la rândul lor, creează alte tipuri de joburi”.

O organizaţie foarte activă la nivel european, Europuls este câştigătoarea a diverse proiecte şi premii la nivel naţional şi internaţional. În afară de Premiul pentru Tineret Charlemagne - Câştigător Naţional 2022 cu Forumul EUROSFAT ca proiect reprezentativ al României, Eurosfat a mai câştigat în 2018 premiul pentru „Cel mai bun proiect de voluntariat al anului în domeniul angajamentului civic şi drepturile omului” la Gala Naţională a Voluntarilor de la Bucureşti, precum şi premiul „Pro Bono Professional Award Runner-up” la ceremonia de decernare a premiilor The Good Lobby de la Bruxelles.

Europuls iniţiază şi organizează în prezent conferinţe internaţionale şi naţionale de maximă importanţă pentru cetăţenii români şi UE, publică articole şi studii şi lucrări de politici cu diverşi experţi şi autori internaţionali, organizează şi moderează discuţii de tip podcast, implementează proiecte cu finanţare UE precum Incubatorul de politici comerciale sau proiecte organizate pentru tineri din România precum Şcoala de vară pe tema politicilor UE.

Anul trecut a fost lansată prima revistă academică publicată de Europuls, intitulată „Europuls Policy Journals on EU Affairs”. Autorii au fost bursieri internaţionali selectaţi de Europuls pentru a transmite valorile europene prin cercetările lor, experţi veniţi din state membre UE precum România sau Croaţia, dar şi din ţări precum Moldova, Turcia sau Brazilia.

”Pe lângă aceşti autori, am deschis aplicaţiile printr-un anunţ public şi am selectat alte lucrări individuale de la autori care nu s-au numărat printre experţii selectaţi în Programul de fellowship Europuls International”, mai spune Cezara Panait.

Vă mai recomandăm şi:

Roberta Metsola, preşedinta PE: „UE nu este omogenă. Trebuie să ne asigurăm că Putin nu se foloseşte de avantajul unei posibile diviziuni“ INTERVIU EXCLUSIV

Maia Sandu şi Roberta Metsola: Locul Moldovei e în Uniunea Europeană

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite