Tineri functionari romani cauta la Bruxelles investitii pentru drumuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romania ar avea nevoie de peste 2,3 miliarde de euro pentru reabilitarea drumurilor judetene, care se degradeaza permanent. Pentru a functiona normal, bugetul unei comune ar trebui sa fie de doua

Romania ar avea nevoie de peste 2,3 miliarde de euro pentru reabilitarea drumurilor judetene, care se degradeaza permanent.
Pentru a functiona normal, bugetul unei comune ar trebui sa fie de doua miliarde de lei, in conditiile in care, in prezent, majoritatea comunelor se chinuiesc cu maxim 1,2 miliarde lei. Totodata, fiecare din cele aproape 3.000 de comune din tara noastra, pentru a ajunge la un stadiu mediu de civilizatie, ar avea nevoie de 10 milioane de euro. Nevoia de fonduri europene este principalul motiv pentru care Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania (UNCJR) a pus bazele unui birou de reprezentare chiar in capitala Uniunii Europene, locul unde pot fi intalniti investitori la tot pasul. Biroul este situat intr-o zona centrala, pe Rue de Montoyer, in apropierea Ambasadei Romaniei in Belgia si a tututor institutiilor europene importante. Chiria costa 10 euro/mp/luna pentru o suprafata de 380 mp. Cativa zeci de tineri, pana-n 35 de ani si cunoscatori a doua limbi straine, au fost adusi la Bruxelles din partea consiliilor judetene sa atraga investitori pentru ca, la finele celor trei luni de stat in inima capitalei Belgiei, sa vina acasa si sa ii puna pe acestia in legatura cu initiatorii proiectelor, in beneficiul romanilor din diferite localitati. Cei mai atrasi au fost investitori din Olanda, Italia, Suedia si Danemarca, spune Liviu Dragnea, presedintele UNCJR. Chetuielile ce revin, lunar, fiecarui judet pentru stagiari se ridica la 2.050 de euro. In schimbul acestor costuri, romanii vor castiga finantari. ,Cream acest corp de specialisti pentru ca la nivelul fiecarui judet trebuie sa fie stapanite foarte bine mecanismele financiare europene, modalitatile de accesare si gestionarea fondurilor structurale, care vor veni dupa integrarea Romaniei", a declarat Liviu Dragnea. Dupa acest stagiu, tinerii trebuie sa lucreze in cadrul consiliului judetean inca cinci ani.
Stagiarii, delegati din partea consiliilor judetene, sunt de fapt functionari in diferite departamente ale acestora. Locuiesc in Bruxelles, in apartamente inchiriate, si primesc o diurna de 35 euro pe zi. Salariul ramane cel pe care il au in tara, in valoare de 4-5 milioane de lei. Legea nu prevede prea multe posibilitati pentru reprezentarea unui judet din Romania. Consiliile judetene sunt subfinantate si abia isi permit sa dea 1.000 de euro lunar pentru sustinerea unui stagiar. Ar fi necesar ca autoritatile sa specifice conditiile de salarizare, astfel incat acesti reprezentanti sa aiba statut asemanator cu cel al diplomatilor, asa cum se intampla in Italia, considera Aurel Trandafir, responsabil cu politicile europene in cadrul biroului european al UNCJR. Importanta prezentei stagiarilor consiliilor judetene la Bruxelles este data de faptul ca este pentru prima data cand se oficializeaza prezenta Romaniei in cadrul european legislativ.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite