Timmermans: Britanicii alergau „ca nişte idioţi” la negocierile pentru Brexit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miniştrii britanici „alergau ca nişte idioţi” când au ajuns la negocierile pentru Brexit în 2017, a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, conform BBC.

Timmermans a declarat că se aştepta „la nişte trucuri demne de Harry Potter” de la miniştri.

Însă el a afirmat pentru emisiunea  BBC Panorama că, în schimb, britanicii erau ce Lance Corporal Jones din Dad’s Army, un serial de comedie britanic în care acţiunea are loc în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Negoierile dintre Marea Britanie şi UE au început în 2017 după ce premierul britanic Theresa May a declanşat Articolul 50 prin care un stat membru părăseşte blocul european.

La sfârşitul lui 2018 May a ajuns la un acord cu UE însă parlamentarii britanici au votat împotriva planului de trei ori ceea ce a dus la o amânare a Brexitului până pe 31 octombrie 2019.

Într-un interviu acordat în martie 2019, Timmermans a declarat că a fost „şocat” să vadă cât de nepregătită era echipa britanică la începutul negocierilor.

„Am crezut că sunt atât de geniali. Că au într-un seif ascuns la Westminster o carte ca în Harry Potter plină de trucuri”, a afirmat el.

Însă după ce l-a văzut pe ministrul Brexitului de atunci, David Davis, ţinând un discurs, Timmermans s-a răzgândit.

„L-am văzut că nu a venit, că nu negociază şi m-am gândit „O, Doamne, n-au niciun plan”, a precizat Timmermans.

„A fost foarte şocant, sincer, pentru că pericolul la a nu avea niciun plan ... Timpul trece şi tu nu ai niciun plan. Este ca Lance Corporal Jones care spune „Nu vă panicaţi, nu vă panicaţi” Alergau ca nişte idioţi”, a declarat el.

Timmermans l-a criticat de asemenea şi pe Boris Johnson, fostul ministru britanic de Externe şi actualul favorit să devină noul premier britanic, pentru abordarea sa privind negocierile privind Brexitul.

„Poate sunt cam dur, dar este timpul să fim duri. Nu sunt convins că era sincer. Mereu am impresia că se joacă cu noi”, a precizat el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite