FOTO Ţiganii evacuaţi din centrul Londrei se întorc în România pe banii britanicilor, dar nu au de gând să rămână acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
tigani evacuare Spania REUTERS

Zeci de ţigani români, care au intrat în atenţia oficialilor din Marea Britanie şi care au fost trimişi acasă ca urmare a unei acţiuni de amploare, au sfidat autorităţile şi au promis că se vor reîntoarce la Londra cât de repede vor putea, potrivit unei anchete a ziarului „The Telegraph”.

Săptămâna trecută, autorităţile din Marea Britanie au dus la capăt o operaţiune importantă de evacuare a romilor care trăiesc sub cerul liber în spaţiile publice, trimiţând acasă, în România, 24 de imigranţi care au depăşit perioada legală de şedere pe teritoriul britanic.

Evacuarea romilor, petrecută duminica trecută, a fost considerată un mare succes. Ţiganii care stăteau pe strada Park Lane din Londra erau acuzaţi de infracţiuni şi că murdăreau zona scormonind prin gunoaie.

Iniţiativa autorităţilor ar putea sugera că nu mai sunt dispuse să tolereze problemele create de imigranţi, însă ancheta jurnaliştilor britanici contrazice părerea generală. Reporterii au discutat cu unii dintre romii evacuaţi, venind până în România. Aceştia au demonstrat cum breşele din sistemul de legi permit repetarea nesfârşită a aceloraşi greşeli.

În ultimele câteva luni, Viorica Sandu şi fiica ei, Sonia, au trăit pe strada Park Lane, în centrul Londrei. Este una dintre străzile cu cele mai scumpe proprietăţi, unde trăiesc în mod obişnuit multimilionarii.

Dar nu şi cei din familia Sandu. Aproximativ 60 de ţigani veniţi din România, majoritatea femei, au trăit într-o tabără de corturi improvizate pe un petic de iarbă din parcul de pe strada celor bogaţi. Acum opt zile, însă, poliţiştii i-au scos din corturile murdare, fără să lase nicio persoană în urmă.

Şederea în România, vacanţă pe banii Marii Britanii

Ministerul de Interne le-a acoperit cheltuielile pentu biletele de avion sau de autocar spre România, din banii contribuabililor. Cele două femei nu au ezitat să accepte oferta autorităţilor, intenţionând să părăsească Marea Britanie doar temporar. Majoritatea romilor evacuaţi împotriva voinţei lor se întorc să cerşească pentru că această afacere este mult mai profitabilă în Marea Britanie decât în România.

tigani sursa

Viorica şi Sonia Sandu, în România. FOTO: The Telegraph

În fapt, Ministerul de Interne le plăteşte o scurtă vacanţă acasă, potrivit „The Telegraph”. Guvernul nu are puterea de a-i împiedica să revină, fiind nevoit să se supună legilor Uniunii Europene care protejează libertatea de mişcare.

Cu siguranţă mă voi întoarce, nu există niciun dubiu Sonia Sandu

„Cu siguranţă mă voi întoarce, nu există niciun dubiu. De aici pot trimite bani copiilor mei şi chiar putem să avem o viaţă. Aici nu avem slujbă, nu avem maşină, nu avem nimic”, a spus Sonia Sandu, în vârstă de 36 de ani şi mamă a opt copii, după ce a ajuns în ţara natală.

Generaţii întregi de imigranţi

Femeia le-a spus jurnaliştilor că intenţionează să revină în Mare Britanie împreună cu toţii copiii ei. Cele nouă suflete trăiesc într-un sat sărăcăcios, aflat la aproape 150 de kilometri depărtare de Bucureşti. Este un loc cu un peisaj aproape comun: copiii se joacă afară cu unii dintre câinii maidanezi, iar căruţele trase de cai străbat drumurile în sus şi-n jos.

Cele două femei au ajuns acasă miercuri, după un drum cu autocarul care a durat trei zile, în care li s-au oferit pe gratis pături călduroase şi hrană. Cu doar câteva zile înainte, Viorica Sandu, în vârstă de 70 de ani, putea fi zărită pe Park Lane, îmbrăcată cu un palton mov şi cu un aspect neîngrijit.

Contrar imaginii pe care o transmite, Vioricăi în place să stea în Marea Britanie, spunând că perioada de şedere a fost „foarte plăcută”. „Am stat în centrul Londrei. Avem mâncare, adăpost şi o baie. Nu trăim aşa în România”, a mai adăugat românca, în timp ce vorbea cu jurnaliştii britanici.

Este greu de aflat exact, dar multe dintre zvonuri spun că un cerşetor câştigă aproximativ 100 de lire sterline (115 de euro) pe zi. Viorica şi Sonia susţin că ele obţin doar câte 40 de lire sterline (46 de euro) zilnic, mai ales stârnind mila arabilor şi musulmanilor bogaţi.

În comparaţie, cele două femei au spus că ar fi primit de la Statul Român un ajutor care nu depăşeşte 20 de lire sterline pe lună (100 de lei), iar acum fac economii pentru a lua din nou autocarul spre Marea Britanie.

Cerşitul, ultima soluţie?

Jurnaliştii şi-au continuat ancheta chiar şi în colţurile mai îndepărtate ale României, în satele în care se întoceau ţiganii românii.

Danusica Lascarache, în vârstă de 51 de ani, este din nou acasă, în Iaşi. Împreună cu soţul ei, cei trei copii şi alţi trei nepoţi trăiesc în aceeaşi casă cu două camere fără ferestre la geamuri. Femeia s-a văzut nevoită să părăsească România pentru că a fost prinsă când vindea fier vechi, ceea ce a costat-o alocaţiile copiilor. Autorităţile au refuzat să i le mai acorde.

Mă voi în întoarce la Londra în septembrie. Acolo viaţa este bună. Pot găsi multă mâncare bună în gunoaie Danusica Lascarache

Dar femeia nu va fi singură de data aceea, ci însoţită de fiica ei, Ana Maria, în vârstă de 24 de ani, căsătorită, dar părăsită de soţ. „Aş fi atât de fericită dacă nu am fi nevoiţi să mergem în altă ţară ca să cerşim. Este cel mai rău lucru din viaţa noastră. Trebuie să cerşim ca să trăim. Suntem asemenea câinilor”, a concluzionat Ana Maria.

tigani sursa

Danusica Lascarache şi doi dintre nepoţii ei. FOTO: The Telegraph

„Oamenii de acolo erau buni, ne-au dat de mâncare, s-au dus la McDonald`s pentru noi. Nu numai englezii albi, ci şi arabi, musulmani, marocani”, a spus Ciprian Feriu, în vârstă de 33 de ani, care are doi băieţi. El a cerşit timp de două luni şi a fost arestat de trei ori până să fie evacuat. „Nu m-aş duce înapoi (în Marea Britanie) dacă aş fi avut aici mijloacele să-mi cresc copiii”, a explicat românul. „Cui i-ar plăcea să cerşească pentru a supravieţui?”

Soluţii ineficiente

Însă Ministerul de Interne din Regatul Unit insistă că plata biletelor de călătorie către casă, în România, este o metodă ieftină de a elibera străzile londoneze de ţiganii fără adăpost. Alternativa o reprezintă procedura greoaie şi costisituare de obţinere a hotărârilor judecătoreşti, care îi sancţionează pe cei ce depăşesc limita de şedere de 90 de zile.

„Atunci când străinii care nu au permisiunea de a rămâne în Marea Britanie şi refuză să se întoarcă acasă în mod voluntar, luăm măsuri. Dacă nu pleacă, sunt arestaţi”, a spus Paul Wylie, liderul departamentului de Imigranţi al Ministerului de Interne. Însă restricţiile vor fi anulate automat în ianuarie, ceea ce înseamnă că cetăţenii străini nu vor mai fi nevoiţi să părăsească Marea Britanie chiar dacă nu au o slujbă şi nici nu studiază.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite