Theresa May susţine că UE şi Marea Britanie „nu sunt departe una de alta” în discuţiile privind Brexitul

Theresa May susţine că UE şi Marea Britanie „nu sunt departe una de alta” în discuţiile privind Brexitul

Theresa May

Theresa May a afirmat luni în Parlament că nu consideră că cele două părţi sunt departe una de alta în discuţiile privind Brexitul, în ciuda faptului că nu s-a ajuns la un acord în weekend, înaintea unui summit al Consiliului European.

Ştiri pe aceeaşi temă

Uniunea Europeană a căzut de acord să „analizeze” o propunere de a menţine Marea Britanie în întregime într-o uniune vamală temporară cu UE după Brexit, ca parte a unor măsuri de a evita o graniţă strictă în Irlanda, a afirmat prim-ministrul britanic, Theresa May, scrie Politico, citat de news.ro

May a afirmat luni în Parlament că nu consideră că cele două părţi sunt departe una de alta în discuţiile privind Brexitul, în ciuda faptului că nu s-a ajuns la un acord în weekend, înaintea unui summit al Consiliului European.

May a informat că, deşi propunerea britanicilor privind „o soluţie vamală pentru întreaga Marea Britanie” a fost primită pozitiv, Uniunea Europeană a comunicat că „nu există destul timp pentru a clarifica toate detaliile acestei soluţii în următoarele săptămâni”.

„Astfel, chiar şi cu progresul pe care l-am făcut, UE cere în continuare o soluţie de rezervă la soluţia de rezervă – practic o poliţă de asigurare pentru poliţa de asigurare - şi doresc ca aceasta să fie soluţia care priveşte doar Irlanda de Nord, cea propusă anterior”, a declarat prim-ministrul, referindu-se la o propunere anterioară a UE prin care Irlanda de Nord ar rămâne în uniunea vamală. May a afirmat în trecut că o astfel de soluţie ar fi inacceptabilă pentru că ar separa Irlanda de Nord de restul Marii Britanii.

Theresa May a insistat că orice propunere de rezervă – o garanţie legală de a preveni o graniţă strictă în insula Irlandei în cazul în care cele două părţi nu ajung la un acord privind viitoarea relaţie comercială – trebuie să fie limitată ca timp.

„Trebuie să pot privi poporul britanic în ochi şi să spun că această soluţie este temporară”, a declarat ea. „Oamenii sunt îngrijoraţi, pe bună dreptate, că ceea ce era temporar ar putea deveni permanent, în situaţia în care nu se va ajunge la o nouă relaţie între UE şi Marea Britanie. Nu vom fi prinşi permanent într-o uniune vamală unică, fără să putem încheia acorduri comerciale semnificative”, a adăugat May.

 

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: