Theresa May a obţinut suportul cabinetului în privinţa negocierii pentru Brexit

Theresa May a obţinut suportul cabinetului în privinţa negocierii pentru Brexit

Theresa May FOTO EPA

Premierul britanic, Theresa May, a obţinut vineri aprobarea din partea cabinetului pentru planurile sale de a părăsi Uniunea Europeană, depăşind neînţelegerile propriilor miniştri şi câştigând suportul pentru o abordare controversată şi „prietenoasă mediului de afaceri”, relatează The Guardian.

Ştiri pe aceeaşi temă

Theresa May a anunţat vestea la finalul unui summit care a avut loc vineri după-amiază. Aceasta a declarat că cabinetul „a fost de acord cu poziţia noastră colectivă pentru viitorul negocierilor noastre cu UE”. Aceasta include şi o propunere de a crea „o zonă de liber schimb între Marea Britanie şi UE care să stabilească un regulament comun pentru bunurile industriale şi produse agricole” după Brexit.

O parte dintre susţinătorii Brexit de rang înalt şi-au exprimat îngrijorarea faţă de acord, în timp ce alţii au declarat că sunt uşuraţi. Un deputat s-a plâns că „afacerile britanice vor continua să fie supuse regulilor din UE”, în timp ce altul a explicat că este încântat de decizie şi că May ar trebui lăudată.

Michel Barnier, negociatorul şef al Brexit din partea UE, a reacţionat pe Twitter la decizia britanicilor menţionând că „aştept cu nerăbdare hârtia albă. Vom evalua propunerile pentru a vedea dacă acestea sunt funcţionale şi realiste”.

Totuşi, sunt şi oficiali de la Bruxelles care avertizează că prin angajarea lui May de a pune capăt liberei circulaţie a cetăţenilor, a supremaţiei curţii Europene şi a plăţilor „uriaşe” către bloc, premierul ar putea fi acuzată că „alege cireaşa de pe tort”. Totodată, aceştia îşi doresc ca prin Martea Britanie să ofere un mesaj şi către alte ţări care se gândesc să părăsească UE.

„Astăzi, în urma discuţiilor detaliate, cabinetul a fost de acord cu poziţia noastră colectivă pentru viitorul negocierilor noastre cu UE. Acum trebuie să ne mişcăm pentru a negocia propunerea noastră cu UE şi de a oferi viitorul prosper şi sigur pe care toţi cetăţenii noştri îl merită”, se arată în declaraţia lai May.

În noua propunere, oficialii britanici au convenit să negocieze o „zonă de liber schimb a bunurilor”, care i-ar permite Regatului Unit să întocmească „un registru comun pentru toate bunurile” într-un teritoriu vamal lărgit. Martea Britanie ar obţine astfel posibilitatea de a-şi stabili propriile tarife de import şi de a încheia noi contracte de comerţ liber. 

Totodată, oficialii au fost de acord ca parlamentul să aibă puterea de a decide dacă pe viitor va urma regulile şi reglementările UE, în timp ce guvernul va grăbi pregătirile în eventualitatea unei ieşiri din UE un fără acord. 
citeste totul despre: