Theresa May a devenit noul premier al Marii Britanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regina Elisabeta a II-a a primit-o pe Theresa May la Palatul Buckingham Foto: AP
Regina Elisabeta a II-a a primit-o pe Theresa May la Palatul Buckingham Foto: AP

Theresa May, în vârstă de 59 de ani, a devenit noul prim-ministru al Marii Britanii, după ce a acceptat invitaţia reginei Elisabeta a II-a de a forma un nou guvern, după demisia lui David Cameron, transmite DPA.

După ce a acceptat demisia lui Cameron, în cursul unei audienţe private la Palatul Buckingham, regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii  a primit-o pe Theresa May pentru a-i încredinţa responsabilitatea de a forma noul guvern, care va avea dificila misiune de transpune în practică ieşirea ţării din Uniunea Europeană.

Theresa May a promis parlamentarilor conservatori care au votat-o pentru şefia partidului şi care a propulsat-o în fruntea Guvernului că va schimba libertatea regulilor de circulaţie a persoanelor. „Dacă eu sunt prim-ministru, vom ieşi din Uniunea Europeană şi o parte din aceasta va fi controlul liberei circulaţii“, a declarat May. 

Un lider conservator apropiat de May a confirmat opoziţia noului premier în raport cu imigranţii: „Mesajul clar al referendumului pentru Brexit a fost că poporul vrea să ne luăm înapoi controlul asupra frontierelor. Iar Theresa e absolut hotărâtă să facă acest lucru“, a spus sursa citată, adăugând că Theresa May va impune un plafon strict pentru imigranţi în negocierile de ieşire din UE.

De altfel, din postura de ministru de interne, ea a promovat cele mai dure legi anti-imigraţie şi de supraveghere a Internetului pentru care este şi acum atacată de organizaţiile de apărare a drepturilor omului. Legea pentru supravegherea Internetului permite poliţiei şi serviciilor de securitate britanice să acceseze istoricul activităţii cetăţenilor britanici pe Internet fără permisiunea acestora sau fără un mandat judecătoresc. Angajamentul ei de a spori supravegherea ar putea fi consolidat în caz de Brexit pentru că ar permite Regatului Unit să renunţe la multe dintre legile europene care protejează viaţa privată a oamenilor. 

Pe data de 23 iunie, britanicii au votat, în cadrul unui referendum, în favoarea ieşirii Regatului Unit din blocul comunitar, fapt ce l-a determinat pe David Cameron, cel care condusese campania pentru rămânerea ţării în UE, să-şi anunţe retragerea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite