Theresa May obţine încrederea Partidului Conservator

Theresa May obţine încrederea Partidului Conservator

FOTO EPA-EFE

Premierul britanic Theresa May a câştigat votul de neîncredere în Partidul Conservator cu 200 de voturi pro şi 117 împotriva, potrivit The Guardian.

Ştiri pe aceeaşi temă

O majoritate de 200 de parlamentari conservatori au susţinut-o pe May în votul de neîncredere declanşat în propriul partid după ce prim-ministrul a anunţat că nu va mai participa la alegerile interne din 2022. May avea nevoie de cel puţin 159 de voturi pentru a rămâne liderul Partidului Conservator şi implicit prim-ministrul Marii Britanii. În urma rezultatului de astăzi, ea nu va mai putea fi contestată timp de un an.
 
Numărul mare de voturi împotriva sa ar putea fi un semn de îngrijorare pentru premier, fiind mult mai mare decât era aşteptat. Jurnalista Laura Kuenssberg de la BBC a declarat că marja victoriei este una „deloc confortabilă” pentru May, reprezentând „o lovitură reală” pentru autoritatea sa.
 
May a anunţat luni, în ultimul moment, amânarea votului asupra acordului Brexitului prevăzut a doua zi în Parlamentul britanic, cu scopul de a evita o probabilă înfrângere privind acest text, care le dispalce atât Brexiterilor înfocaţi, care se tem de o ancorare permanentă a Regatului Unit la UE, cât şi eurofililor, care speră în continuare să se poată da înapoi.
 
Brexiterii conservatori, la fel ca aliatul nord-irlandez al Theresei May, micul partid unionist DUP, contestă în mod special soluţia numită ”backstop” sau ”plasă de siguranţă” care urmează să creeze provizoriu un ”teritoriu vamal unic”, care să înglobeze UE şi regatul, în vederea evitării unei reimpuneri a unei frontiere fizice între Irlanda şi Irlanda de Nord după Brexit.
 
 
citeste totul despre: