Theresa May şi Andrea Leadsom se vor bate pentru postul lui David Cameron în fruntea conervatorilor britanici

Theresa May şi Andrea Leadsom se vor bate pentru postul lui David Cameron în fruntea conervatorilor britanici

Theresa May şi Andrea Leadsom se bat pentru şefia Partidului Conservator britanic

Conservatorii au votat joi în a doua rundă pentru selectarea liderului formaţiunii politice şi a succesorului prim-ministrului demisionar, iar viitorul lider al executivului britanic va fi o femeie conservatoare. Ministrul de Interne Theresa May şi ministrul Energiei Andrea Leadsom s-au calificat pentru ultima rundă de alegeri, scrie Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Theresa May a ieşit victorioasă în cea de-a doua rundă de alegeri, după ce a reuşit să obţină susţinerea a 199 de conservatori.
 
Între timp, Leadsom a reuşit să se califice în ultima rundă de alegeri pentru selectarea viitorului premier, după ce a obţinut 84 de voturi.
 
Conservatorii au decis să-l elimine din cursă pe ministrul de Justiţie, Michael Gove, a cărui candidatură a fost suprinzătoare pentru tabăra pro-Brexit.
 
Candidatura lui Gove a reuşit să obţină doar 66 de voturi.
 
Decizia finală va fi anunţată la 9 septembrie, după mai bine de două luni de deliberări şi proceduri interne de vot.
 
Potrivit sondajelor, Theresa May este favorită să devină viitorul premier conservator al Marii Britanii. Aceasta a declarat că statutul cetăţenilor UE aflaţi în Marea Britanie va fi stabilit prin negocieri înainte de retragerea Regatului Unit din UE.
 
Candidatura Andreei Leadsom este una controversată, ea fiind susţinută de fostul primar londonez Boris Johnson, chiar dacă a declarat că nu este de acord cu legalizarea căsătoriilor între persoanele de aceleaşi sex.
 
Cu toate acestea, fostul primar al Londrei Boris Johnson, considerat mult timp favorit la preluarea şefiei Partidului Conservator, a descris-o pe Leadsom drept “bună şi demnă de încredere” şi şi-a exprimat susţinerea faţă de ea.
 
Cursa pentru preluarea şefiei Partidului Conservator a demarat când premierul David Cameron şi-a anunţat demisia, după ce 52% dintre britanici au votat pentru ieşirea din UE la referendumul din 23 iunie.
citeste totul despre: