Theresa May acceptă o dezbatere, dar nu şi un vot, pe tema Brexitului în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Theresa May a acceptat ca o dezbatere - însă nu şi un vot - să aibă loc în Parlamentul britanic pe tema procesului ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE), relatează Reuters.

Această decizie a permis lirei sterline să se redreseze pentru o scurtă perioadă de timp, miercuri, după patru şedinţe consecutive de depreciere în faţa dolarului, pe fondul unor temeri faţă de un "Brexit dur", care ar priva Marea Britanie de un acces la piaţa unică europeană.

Moneda britanică şi-a pierdut 18% din valoare în faţa devizei americane de când britanicii au votat în favoarea Brexitului pe 23 iunie.

Theresa May preconizează să invoce, până la sfârşitul lui martie, Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona şi să deschidă astfel o perioadă de doi ani în vederea stabilirii condiţiilor Brexitului, însă ea nu a dat până în prezent vreun indiciu despre strategia de negociere pe care o are.

Preşedinta Partidului Conservator a decis însă să liniştească nemulţumirile din interiorul formaţiunii, prin aprobarea, marţi seara, a unei moţiuni propuse de opoziţia laburistă cu privire la organizarea unei "dezbateri complete şi transparente" asupra ieşirii din UE.

Şefa Guvernului este dispusă să le acorde parlamentarilor dreptul să examineze Brexitul, însă a subliniat că Guvernul este singurul care decide când şi cum urmează să fie angajată această procedură de divorţ, a subliniat miercuri o purtătoare de cuvânt.

"ROL IMPORTANT" AL PARLAMENTULUI, DAR NU VOT

Theresa May a dorit dintotdeauna ca parlamentarii să joace un "rol important" în Brexit, însă procedura "trebuie să se desfăşoare cu respectarea deciziei poporului Regatului Unit" şi să nu slăbească "poziţia Guvernului în negocieri" cu privire la Brexit, a subliniat ea.

"Nu va avea loc un vot (în Parlament) pe tema declanşării Articolului 50", a conchis purtătoarea de cuvânt.

În Parlament, Theresa May a declarat că va fi "ambiţioasă" în negocierile cu celelalte 27 de state membre ale Uniunii Europene.

"Iar acest lucru va include cel mai bun acces posibil al întreprinderilor la piaţa europeană", a dat ea asigurări, declaraţii care au contribuit la aprecierea cu un sfert de penny a lirei sterline în faţa dolarului.

Deputaţi din cadrul Partidului Laburist au prezentat o moţiune prin care cer o dezbatere generală cu scopul ca Parlamentul "să poată să examineze în mod corect planul Guvernului (...) înainte de invocarea Articolului 50".

Parlamentari din opoziţie, dar şi din cadrul Partidului Conservator al lui May, îşi exprimă îngrijorarea faţă de transformarea Legislativului într-o simplă cameră de înregistrare pe tema acestui subiect important, o sfidare, denunţă ei, a tradiţiei dezbaterii democratice în Regatul Unit.

Însă Theresa May pare grijulie să nu-şi arate cărţile înainte de începerea negocierilor.

Ea se limitează să spună că vrea să restituie Marii Britanii suveranitatea, să reducă imigraţia şi să obţină cele mai bune condiţii posibile în domeniul relaţiilor economice, financiare şi comerciale cu Uniunea Europeană.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite