„The Financial Times”: Rusia este pregătită pentru un război în Crimeea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un înalt funcţionar de la Moscova a declarat sub protecţia anonimatului că Rusia este pregătită să lanseze o ofensivă militară în Crimeea, republică autonomă din Ucraina, pentru a interveni în favoarea populaţiei ruse majoritare şi pentru a-şi apăra bazele militare.

„Rusia e pregătită să lupte pentru Crimeea, pentru a-i apăra pe etnicii ruşi majoritari în regiune şi bazele sale militare”, a declarat un înalt funcţionar din administraţia de la Moscova pentru cotidianul american „The Financial Times”, a transmis agenţia UNIAN, citată de site-ul de ştiri Deschide.md.

„Dezintegrarea Ucrainei va genera un război”, a subliniat demnitarul rus. „Mai întâi, ţara va rămâne fără Crimeea, fiindcă vom intra în regiune şi o vom apăra, aşa precum am făcut-o în Georgia în 2008”, a anticipat intervievatul.

Şi preşedintele parlamentului din Crimeea, Vladimir Konstantinov, a declarat la 20 februarie că nu exclude separarea regiunii de Ucraina.

„Faptul e posibil dacă ţara se va dezintegra. Toate şi duc spre asta”, a susţinut Konstantinov, aflându-se într-o vizită oficială la Moscova. Şeful parlamentului din Crimeea a vizitat Moscova pentru a discuta evenimentele din Ucraina cu parlamentarii ruşi. La întâlnire a luat parte şi Serghei Narâşkin, preşedintele Dumei de stat din Federaţia Rusă (Camera Inferioară a parlamentului rus), potrivit „The Financial Times”.

În discuţiile private, mulţi dintre înalţii funcţionari ruşi sunt de părere că Ucraina intră în sfera de influenţă a Rusiei. „Nu vom permite Europei şi Statelor Unite ale Americii să ne ia Ucraina. Fostele republici sovietice constituie o familie unică”, a declarat demnitarul pentru „The Financial Times”. „Ei cred că Rusia e la fel de slabă ca şi la începutul anilor 1990, dar lucrurile deloc nu stau astfel!”, a subliniat acesta.

Declaraţiile conducătorului parlamentului din Crimeea au stârnit reacţii puternice în Ucraina. Ele au fost caracterizate drept „trădătoare” de către liderul tătarilor din Crimeea, aliaţi ai Kievului împotriva Rusiei. Această retorică sporeşte posibilitatea izbucnirii unui conflict etnic în regiune, în cazul separării de Ucraina, a spus oficialul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite