Teroristul Salah Abdeslam i se destăinuie unei femei misterioase: „Nu mi-e ruşine de ceea ce sunt, singurul care merită să fie adorat este Allah“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima fotografie a lui Salah Abdeslam după încarcerare
Prima fotografie a lui Salah Abdeslam după încarcerare

Singurul membru încă în viaţă al comandourilor jihadiste care au însângerat Parisul la 13 noiembrie 2015 s-a confesat într-un schimb de scrisori cu o femeie misterioasă, relatează cotidianul francez Liberation, care publică fragmente ce dezvăluie personalitatea teroristului din Statul Islamic.

Salah Abdeslam, deţinutul cel mai supravegheat din Franţa de la încarcerarea sa, la 27 aprilie 2016, la Fleury-Merogis, refuză în continuare să răspundă întrebărilor judecătorilor, dar îşi dezvăluie o parte din pesonalitatea sa într-un schimb de scrisori cu o femeie misterioasă.

Scrisorile au fost incluse în dosarul de instrucţie la 11 octombrie anul trecut şi fragmente din ele au fost publicate de Liberation, cu tot cu greşelile de ortografie, scrie Agerpres.

„Îţi scriu fără să ştiu de unde să încep. Am primit toate scrisorile tale şi nu aş putea spune dacă îmi face plăcere sau nu, dar ceea ce este sigur este că ele îmi permit să petrec ceva timp în lumea exterioară“, îi răspunde Abdeslam unei femei care şi-a declarat admiraţia faţă de el. Cu un scris mic şi regulat, subliniază Liberation, Salah Abdeslam continuă: „Mai întâi, nu-mi este frică să scot la iveală ceva din mine pentru că nu mi-e ruşine de ceea ce sunt şi apoi ce s-ar putea spune mai rău decât ceea ce s-a spus deja“.

„Tu eşti sinceră şi la fel voi fi şi eu, iar dacă te întreb despre intenţiile demersului tău este pentru a mă asigura că nu mă iubeşti ca şi cum aş fi «un star sau un idol», pentru că primesc mesaje de acest gen şi nu sunt de acord, deoarece singurul care merită să fie adorat este Allah, Stăpânul universului“, scrie el.

Potrivit Liberation, Abdeslam este destinatarul a numeroase misive. Un bun cunoscător al dosarului, contactat de Liberation, confirmă: „Catolicii îi scriu să-l întrebe despre credinţa lui, femeile îşi strigă iubirea faţă de el şi îi spun că vor să aibă un copil cu el, avocaţii îşi propun serviciile, nu se mai termină“. Totuşi, Abdeslam nu i-a răspuns decât acestei femei, a cărei ultimă scrisoare a fost expediată din departamentul Cote-d'Or, estul Franţei. În pofida numeroaselor încercări ale cotidianului francez de a afla cine este femeia, mai multe surse judiciare au declarat pentru Liberation că nu ştiu absolut nimic despre această femeie misterioasă şi nu sunt în măsură să-i confirme identitatea.

„Nu caut nici să mă ridic pe pământ, nici să semăn dezordine, nu vreau decât reformă. Eu sunt musulman, adică supus al lui Allah. Eşti tu supusă? Dacă nu, atunci grăbeşte-te să I te supui. Nu asculta oamenii, ci mai degrabă cuvintele Stăpânului tău. El te va ghida“, mai scrie Abdeslam în scrisoarea sa.

Scrisoarea a fost interceptată la 11 octombrie 2016, cu o zi înainte ca avocaţii Frank Berton şi Sven Mary să anunţe că renunţă să-l mai apere, împiedicaţi să acţioneze de muţenia sa, notează Liberation.

Avocatul Sven Mary spune că jihadistul de orgine marocană s-a radicalizat mai mult în lunile petrecute la penitenciarul de maximă securitate Fleury-Merogis.

„Şi-a lăsat barbă, a devenit un adevărat fundamentalist religios, în vreme ce înainte era doar un copil cu papuci Nike“, a declarat avocatul.

Salah Abdeslam a fost arestat la 18 martie anul trecut la Bruxelles, la doar câteva blocuri de locuinţa părinţilor săi, după patru luni în care a reuşit să fugă de autorităţile europene în ciuda unui mandat internaţional emis pe numele său.

El  este acuzat de procurorii francezi că a oferit suport logistic celor şapte jihadişti care au decedat în atentatele din 13 noiembrie 2015 de la Paris, soldate cu 130 de morţi.

Salah Abdeslam a renunţat să se arunce în aer în noaptea atentatelor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite