Teroriştii ar putea lansa atacuri pe plajele din Europa, potrivit unor surse din serviciile de informaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teroriştii din organizaţia Statul Islamic ar putea lansa atacuri pe plajele din Europa, în special din Italia, Spania şi Franţa, au transmis serviciile italiene de securitate celor germane, relatează marţi AGI citând cotidianul german Bild.

Potrivit unor surse germane, teroriştii, care ar veni din Africa, s-ar putea deghiza în vânzători ambulanţi. Ei pot deschide focul sau se pot arunca în aer.

„Este posibil ca astfel ISIS (Statul Islamic – n.r.) să dea o nouă dimensiune terorismului. Plajele nu pot fi apărate“, a declarat un înalt funcţionar din serviciile secrete germane.

Italia neagă informaţia difuzată în presa germană 

Serviciile secrete italiene au negat marţi informaţia apărută în presa germană, care sugerează să sursa ar fi chiar autorităţile de la Roma, potrivit căreia teroriştii ar planifica atacuri pe plajele din Europa, relatează Sky Tg24.

Cotidianul german Bild a citat surse din serviciile de informaţii de la Berlin, care ar fi fost alertate de cele italiene că terorişti din organizaţia Statul Islamic pregătesc în această vară atacuri pe plajele din Europa, în special din Italia, Spania şi Franţa.

Islamiştii, care ar veni din Africa, s-ar putea deghiza în vânzători ambulanţi şi intenţionează să deschidă focul la întîmplare sau să se arunce în aer, potrivit Bild.

“Este posibil ca astfel ISIS să dea o nouă dimensiune terorismului. Plajele nu pot fi apărate”, a declarat un înalt funcţionar din serviciile secrete germane, citat de publicaţia germană.

Anul trecut, în luna iunie, jihadiştii au lansat un atac pe o plajă din Tunisia, frecventată de numeroşi turişti străini, în special britanici. Un islamist de 23 de ani , înarmat cu un kalaşnikov, a ucis atunci 38 de oameni.

În ianuarie, doi terorişti sosiţi pe mare au atacat un hotel din Hurghada, în Egipt, şi au rănit cu cuţitul trei turişti – doi austrieci şi un suedez.

Autorităţile spaniole au anunţat luni că anchetează în prezent circa 400 de suspecţi de terorism. De asemenea, în Italia este alertă sporită.

Statul Islamic ar fi trimis noi luptători în Europa

Autorităţile belgiene au anunţat marţi că există indicii potrivit cărora militanţi inspiraţi de ideologia Statului Islamic au fost trimişi în Belgia şi Europa şi că ele menţin starea de alertă la al penultimul nivel, relatează Reuters.

Nivelul alertei a fost redus la trei, pe o scală de patru, la două zile după atacurile comise pe 22 martie pe aeroportul din Bruxelles şi într-o staţie de metrou din capitala belgiană, soldate cu 32 de morţi.

De atunci, nivelul alertei a rămas neschimbat.

"Există indicii potrivit cărora Statul Islamic a trimis luptători în Europa şi Belgia. Nivelul alertei, în prezent trei, nu va fi coborât", a declarat un purtător de cuvânt al Centrului belgian de criză.

Prin menţinerea nivelului alertei la trei, autorităţile belgiene avertizează că un atac este posibil şi probabil.

Procurori au reţinut pe 8 aprilie doi bărbaţi surprinşi de camere de supraveghere alături de atacatorii sinucigaşi de pe aeroport şi din staţia de metrou. Astfel, toţi suspecţii cunoscuţi în atacurile de la bruxelles au murit sau se află în custodia autorităţilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite