Atentate în Paris: Doi români au murit şi alţi doi au fost răniţi în urma atacurilor din Franţa. Bilanţ: 129 de morţi şi 352 de răniţi FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atentate în Paris. Doi cetăţeni români au murit vineri seară în atentatele teroriste de la Paris, potrivit unui comunicat al MAE. 129 de persoane au fost ucise în urma unor atentate teroriste multiple ce au avut loc, vineri seară, şi alte 300 rănite, în mai multe zone din Paris. Circa 100 de persoane au fost ucise în urma unei luări de ostatici la sala de spectacole Bataclan. Au avut loc şi trei explozii, comise de terorişti sinucigaşi.

Atacurile teroriste din Paris, efectuate de trei echipe coordonate

UPDATE. 21.41 - Procurorul general din Paris a precizat că prima echipă, compusă din trei atacatori kamikaze, a acţionat în zona Stade de France, cea de-a doua, aflată la bordului unui autoturism Seat Leon, negru, a deschis focul asupra teraselor cafenelelor şi restaurantelor, iar cea de-a treia, care s-a deplasat cu un autoturism Volkswagen Polo, fiind compusă din trei persoane, a atacat sala de spectacole de la Bataclan, informează Mediafax.

Anterior, autorităţile belgiene au anunţat că patru persoane au fost arestate în Bruxelles, în cazul atentatelor teroriste de vineri. Un bărbat care a închiriat un autoturism utilizat de terorişti a fost arestat la frontiera cu Belgia.

Unul dintre atacatorii de la Bataclan a fost identificat. Este vorba despre un cetăţean francez, născut în data de 21 noiembrie 1985, în departamentul Essone, din regiunea Ile-de-France în care au avut loc atentatele. El a fost condamnat de opt ori în perioada 2004-2010, dar nu a executat vreo sentinţă în închisoare. Ar fi făcut obiectul unei mişcări de radicalizare în 2010, potrivit procurorului general din Paris.

Atentate la Paris. Ce explozibil au folosit atentatorii sinucigaşi

UPDATE 21.15 Tipul de explozibil utilizat de atacatori, care purtau veste cu aceste substanţe, este TATP (triperoxid de triacetonă), potrivit informaţiilor oferite de procurorul general al Parisului, informează publicaţia britanică The Guardian în ediţia electronică. TATP este un tip de explozibil care poate fi produs relativ uşor din punct de vedere al disponibilităţii substanţelor chimice necesare şi al costurilor acestora. TATP este greu de detectat folosind câini dresaţi sau alte mijloace convenţionale.

Acest tip de explozibil este preferat de ceva vreme de terorişti, notează The Guardian. Dezvoltat iniţial de atacatorii palestinieni, TATP a fost folosit în 2001 de britanicul Richard Reid care a încercat să arunce în aer un avion care efectua o cursă transatlantică, ascunzând expozibilul într-un pantof.

Atentate în Paris. Bilanţul morţilor ajunge la 129

UPDATE 20.40 Numărul morţilor în urma atentatelor de la Paris a urcat la 129, potrivit unui anunţ făcut de procurorul general al Parisului. Numărul răniţilor se ridică la 352.

„La această oră, deplângem moartea a 129 de persoane, este un bilanţ provizoriu şi evolutiv, ţinând de numărul important de răniţi; 352 de persoane sunt rănite, dintre care 99 în stare de urgenţă absolută“, a declarat Francois Molins, procurorul general din Paris, la o conferinţă de presă, potrivit Mediafax.

„Şapte terorişti sunt morţi“, a precizat Molins.

El a mai anunţat că a declanşat dispozitivul celulei de criză în Parchetul din Paris care permite mobilizarea tuturor magistraţilor din capitală.

La caz lucrează „22 de magistraţi din Parchet“, asistaţi de patru grefieri.

Autorităţile au deschis o anchetă pentru acuzaţia de „asasinare în bandă organizată în legătură cu o organizaţie criminală“.

Potrivit unui bilanţ anterior, 128 de persoane muriseră în atacurile teroriste de vineri seară şi 300 erau rănite.

 Oficialul francez a precizat că există informaţii potrivit cărora trei echipe de atacatori au efectuat atacurile coordonate din capitala franceză, transmite AP.

UPDATE 20.34 Patru persoane au fost arestate de autorităţile belgiene, după ce au avut loc mai multe percheziţii în Bruxelles, sâmbătă după-amiază, în cazul atentatelor teroriste din Paris de vineri seară, scrie Le Monde, citat de Mediafax. Ministrul belgian al Justiţiei, Koen Geens a declarat pentru televiziunea belgiană RTBF că aceste arestări „pot fi văzute ca având legătură cu un autoturism Polo gri, înmatriculat în Belgia, găsit în faţa sălii Bataclan“, unul dintre locurile în care au avut loc atentatele teroriste din Paris de vineri seară.

UPDATE 19.45 Chiar lângă unul dintre barurile din Paris atacate de terorişti există un centru de transfuzii. Potrivit digi24, o mulţime de oameni au venit să doneze sânge, dar au fost sfătuiţi de medici să se întoarcă acasă urmând să fie contactaţi în momentul în care va fi nevoie de sânge.

UPDATE 19.33 Anchetatorii sunt în căutarea unei maşini Ford Focus cu plăcuţe de înmatriculare belgiene. Se pare că în această maşină ar fi fost unul dintre teroriştii care au ucis oamenii aflaţi în restaurantele şi barurile asupra cărora a fost deschis focul. Chiar şi aşa, oamenii legii trebuie să fie foarte atenţi pentru că potrivit altor informaţii teroriştii care au reuşit să scape ar fi fost într-un autoturism înmatriculat în Germania. În ceea ce priveşte modul în care au atacat teroriştii se pare că este pentru prima oară când aceştia au decis să folosească centuri cu explozibil pe teritoriul Franţei, potrivit 20minutes.fr. 

UPDATE 19.21 Ministrul belgian al Justiţiei a anunţat în urmă cu scurt timp că autorităţile din Belgia au arestat trei tineri, cel mai probabil cea de-a doua echipă de atacatori care au reuşit să fugă după incidentele de vineri seară din Paris, scrie Le Figaro. De asemenea, autorităţile au făcut mai multe percheziţi. 

Atentate la Paris. Doi români morţi şi doi răniţi uşor

UPDATE 18.54 Ministerul Afacerilor Externe anunţă că încă un român a fost identificat printre cei răniţi în timpul atacurilor teroriste de vineri seară.

Acesta a suferit răni uşoare şi este internat în spital în acest moment, iar misiunea diplomatică este în legătura că familia cetăţeanului român. După cum MAE a informat anterior, un alt cetăţean român, rănit uşor în atacuri, a fost externat în această dimineaţă dintr-un spital din Paris.

Atentate la Paris. Paşaportul sirian găsit asupra unui terorist aparţine unui migrant înregistrat in octombrie în Grecia

UPDATE 18.45 Paşaportul sirian descoperit la Paris asupra cadavrului unuia dintre atacatorii sinucigaşi care au comis atacurile de vineri seară din capitala Franţei aparţine unui migrant care se înregistrase în Grecia, informează sâmbătă France Presse.

UPDATE 18.28 Operaţiuni ale poliţiei belgiene sunt în curs de desfăşurare sâmbătă după-amiază în cartierul Molenbeek din Bruxelles, având legătură cu seria de atentate de vineri seară din Paris.

Postul de televiziune RTBF, care citează o sursă anonimă, a menţionat că au loc percheziţii în acest cartier muncitoresc şi că, în timpul operaţiunilor, a fost arestat un bărbat. 

Un francez având asupra lui o armă a fost arestat sâmbătă pe aeroportul londonez din Gatwick, informează sâmbătă poliţia britanică, relatează AFP. 

UPDATE 18.26 Autorităţile olandeze au reţinut la sol un avion operat de compania aeriană Air France-KLM, pe un aeroport din Amsterdam, pentru a efectua controale la bordul aeronavei, după ce a fost postat un "mesaj ameninţător pe Twitter".

UPDATE 18.24  Meciul de handbal feminin din Liga Campionilor dintre echipa franceză Fleury Loiret Handball şi Thuringer HC, respectiv cel feminin din Cupa EHF dintre HBC Nimes şi Hubo Initia Hasselt, programate sâmbătă şi duminică, au fost amânate de EHF, în urma atentatelor de la Paris.La Thuringer HC joacă şi două componente ale naţionalei României, Eliza Buceschi şi Crina Pintea.

UPDATE 18.17 O moschee din oraşul spaniol Don Benito a fost incendiată sâmbătă dimineaţa, într-un atac despre care primarul localităţii spune că ar fi fost comis ca răzbunare pentru atentatele care au avut loc vineri seară la Paris.

UPDATE 16.40 Trei sute de persoane rănite în atentatele de vineri seară din Paris, dintre care 80 de răniţi în "situaţie de urgenţă absolută" şi 177 în urgenţă relativă au fost internate în spitalele publice din Paris, transmite sâmbătă AFP.

UPDATE 16.37 Muzee importante, precum Luvru şi Versailles, Opera, parcul Disney şi turnul Eiffel au rămas închise, sâmbătă. la fel şi marile magazine, Bulevardul Montaigne, Champs-Elysées,locuri frecventate de parisieni şi de turişti din întreaga lume sunt pustii, a doua zi după atacuri.

Sălile de cinema din Paris au rămas închise sâmbătă, la fel şi numeroase restaurante, iar traficul pe străzi este redus. Multe evenimente cluturale şi de distracţie care erau programate au fost anulate. 

UPDATE 16.26 Unii dintre autorii atacurilor teroriste comise la Paris probabil au reuşit să fugă, fiind căutaţi în mod activ, a declarat în cursul nopţii procurorul regional Francois Molins.

Potrivit procurorilor, există suspiciuni că zece terorişti înarmaţi cu mitraliere ar fi reuşit să scape, ei fugind cu cel puţin două vehicule de culoare neagră.

UPDATE 16.10 Doi dintre autorii atentatelor care au murit au fost identificaţi, unul fiind cetăţean sirian, altul francez. La locul unui atentat a fost găsit şi un paşaport egiptean.

Unul dintre teroriştii ce a atacat la sala de concert Bataclan avea naţionalitate franceză şi autorităţile ştiau că are legături cu militanţi islamisti, a declarat Reuters o sursă apropiată anchetei.  Aceeaşi sursă a spus că trupul atacatorului a fost identificat după amprente şi că locuia în suburbia Courcouronnes, din sudul Parisului.  

UPDATE 16.00  Specialiştii poliţiei franceze au explicat că atacurile par să fi fost comise de terorişti bine antrenaţi, cel mai probabil combatanţi reveniţi din Siria şi Irak.

UPDATE 15.38 Focuri de armă la Paris

Focuri de armă au fost semnalate în mai multe zone din Paris: pe strada Bichat, în Arondismentul 10, pe strada Charonne şi în apropiere de Bataclan, în Arondismentul 11. Forţele de ordine au fost mobilizate la faţa locului.

UPDATE 15.14  O maşină în care se află patru suspecţi inarmaţi este urmărită de poliţia franceză.

Autorităţile franceze urmăresc activ mai multe maşini cu care ar fi reuşit să fugă unii dintre autorii atacurilor teroriste din Paris, informează Le Figaro, citat de Mediafax.

„Cel puţin un vehicul este dat în urmărire“ de forţele de ordine, a declarat un oficial din cadrul Poliţiei franceze.

Conform altor surse, sunt căutate cel puţin trei vehicule.

Unii dintre autorii atacurilor teroriste comise la Paris probabil au reuşit să fugă, fiind căutaţi în mod activ, a declarat în cursul nopţii procurorul regional Francois Molins.

Potrivit unui bilanţ provizoriu, 128 de persoane au murit în atentatele comise vineri seară la Paris.

Unul dintre atacatorii kamikaze deţinea un paşaport sirian

UPDATE 14.26 Anchetatorii francezi au găsit un paşaport sirian printre corpurile atacatorilor kamikaze care au comis atentatele teroriste de vineri seară în apropiere de Stade de France din Paris, potrivit unor surse citate de publicaţia franceză Le Figaro, transmite Mediafax.

Potrivit publicaţiei Le Figaro, unul dintre atacatorii kamikaze din zona Stade de France avea asupra sa un paşaport sirian, descoperit de anchetatorii francezi prezenţi la faţa locului.

În jurul orei 21.20 (22.20 - ora României), au avut loc trei explozii în apropierea stadionului unde se juca un meci amical între Franţa şi Germania, eveniment la care se afla şi preşedintele francez, Francois Hollande. Exploziile au fost produse de atacatori kamikaze, care s-au aruncat în aer, murind în urma atacurilor.

Descoperirea identităţii siriene unuia dintre atacatori va permite stabilirea legăturii pe care ar fi putut să o aibă acesta cu organizaţia teroristă Stat Islamic, care a revendicat în urmă cu peste două ore atacurile teroriste de vineri seară de la Paris. Anchetatorii urmează să stabilească dacă atacatorul făcea parte din SI care activează în principal în Siria şi în Irak sau dacă aparţinea valului de imigranţi care au sosit recent în Franţa.

După primele detalii ale anchetei în curs, atacul din sala de spectacole Bataclan, în care concerta formaţia americană Eagles of Death Metal, soldat cu moartea a aproximativ 100 de persoane, a fost comis de terorişti care vorbeau limba franceză.

„Anchetatorii dispun de înregistrări ale discuţiilor care s-au purtat în timpul atacului“, a confirmat o sursă din securitate.

Români morţi în atentatele de la Paris. Cine sunt cei doi cetăţeni români decedaţi

UPDATE 14.00 Ministerul de Externe e emis, sâmbătă, un nou comunicat de presă în care anunţă că doi cetăţeni români au murit în urma atentatelor de vineri seara de la Paris.

„Ministerul Afacerilor Externe anunţă cu profund regret decesul a doi cetăţeni români în atacurile produse în cursul nopţii trecute în capital Franţei a fost confirmat de autorităţile franceze. MAE informează că Ambasada României la Paris este în legătură cu familiile acestora şi le va acorda asistenţa consulară necesară”, se arată în comunicatul citat.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, condoleanţe familiilor celor doi români care au murit în urma atacurilor teroriste din Paris, afimând că, din nou, „sufletele noastre sunt în doliu" şi cere tuturor să rămână uniţi şi solidari.

"În tragedia de azi-noapte din Paris şi-au pierdut viaţa doi cetăţeni români. Din nou, sufletele noastre sunt în doliu şi vă cer tuturor să rămânem uniţi şi solidari. Familiilor îndoliate le transmit toată compasiunea mea", a transmis Klaus Iohannis pe Facebook. 

UPDATE 15.52 După atentatele de la Paris, Polonia a anunţat că nu poate migranţi în cadrul cotelor stabilite de UE.

UPDATE 13.41 Complexul de parcuri tematice Eurodisney şi Turnul Eiffel vor fi închise sâmbătă, însă muzeul Luvru a anunţat că va fi deschis. 

    

UPDATE 13.39 Un terminal al aeroportului londonez Gatwick a fost evacuat, sâmbătă, din cauza unui pachet suspect, informează presa britanică.

"Din cauza unui incident, Terminalul Nord a fost evacuat ca măsură de precauţie. Au fost suplimentaţi angajaţii pentru îndrumarea pasagerilor", a comunicat conducerea Aeroportului Gatwick. Autorităţile britanice nu au comentat incidentul, cauzat cel mai probabil de găsirea unui bagaj pierdut.

UPDATE 13.37 Neconcordanţe în revendicarea Statului Islamie. În comunicatul de revendicare a atacurilor simultane ieri, Statul Islamic se feclicită că şi-ar fi atins obiectivele "lovind al X-lea, al XI-lea şi al XVIII-lea arondisment din capitalei Franţei. " Cu toate acestea, informaţiile sunt inexacte dacă primle două atacuri corespund, în cel de-al XVII-lea arondisment al Parisului nu a avut loc nici un atac terorist, vineri seară. 

UPDATE 13.26 După atacurile de vineri noapte, mai multe agenţii de turim au decis să-şi suspende temporat tururile în Paris. Cotidianul belgian Le Soir scrie că tur-operatorii Jetair, Thomas Cook şi Sunjets.be le-au propus turiştilor să-şi amâne călătoria sau să o anuleze şi -şi vor primi toţi banii înapoi.

La rândul său, cea mai mare companie aeriană din lume, American Airlines, a anunţat că-şi  amână zborurile spre Paris. „Aeroportul Internaţional Charles de Gaulle este deschis, dar zborurile sunt suspendate deocamdată în aşteptarea unor informaţii suplimentare", a declarat un purtator de cuvânt al American Airlines. Compania a postat pe Twitter un mesaj de sprijin pentru francezi.

UPDATE 13.21 Avioanele, trenurile, metroul şi alte mijloace de transport public din Paris circulau sâmbătă dimineaţă aproape normal, după valul de atentate teroriste care au semănat teroare noaptea trecută în capitala Franţei, relatează agenţia EFE. 

UPDATE 13.15 Atacurile teroriste de la Paris sunt o reacţie la ofensele aduse profetului musulman Mahomed şi la raidurile aeriene efectuate de Franţa în Siria şi Irak, anunţă reţeaua teroristă Stat Islamic într-o înregistrare postată după revendicarea atentatelor din Franţa.

Într-o declaraţie oficială, gruparea jihadistă afirmă că luptătorii săi înarmaţi cu centuri cu explozibil şi arme automate au dus la îndeplinire atacuri în diferite locuri din Paris, care au fost atent studiate. 

UPDATE 12.44 După atacurile din Paris, echipa Germaniei a decis să-şi petreacă noaptea de vineri spre sâmbătă, la Stade de France, nedorind să rişte să revină la hotel din Paris unde erau cazaţi.  

„Nu am dorit să riscăm şi am decis să evităm un drum prin Paris (...) aşa că am rămas la vestiare", a declarat managerul echipei şi fostul international Oliver Bierhoff, sâmbătă, la sosirea pe Aeroportul Frankfurt, la întoarcerea în Germania. 

Echipa germană nu a fost conştient de atacurile înainte de ajunge „la vestiar“, a spus fostul atacant. Echipa Germaniei nu este sigură dacă va juca de următorul meci programat împotriva Olandei, marţi. 

Atentate teroriste la Paris. O româncă a fost rănită vineri seara

Update 12.35 O româncă a fost rănită în atentatele de la Paris, transmite Digi24. Femeia se afla impreună cu sora ei în maşină când un bărbat mascat a deschis focul asupra vehicului care se deplasa pe Bulevardul Republicii din Paris. 

Atacatorul a tras mai multe gloanţe în maşina în care se aflau patru femei de origine română, potrivit mărturiei unei femei de profesie medic, identificată de Digi24 doar cu prenumele, Laura. 

Unul dintre gloanţe a ricoşat şi a lovit-o în zona capului pe sora acesteia. Femeia a fost externată sâmbătă dimineaţa şi este in afara oricărui pericol.

De altfel, Ministerul de Externe a transmis un comunicat de presă în care precizează că un român a fost rănit în urma atentatelor din Paris, însă acesta se află în afara oricărui pericol.

„Ministerul Afacerilor Externe precizează că un cetăţean român a fost rănit uşor în atacurile survenite în cursul nopţii în capitala Franţei. Persoana în cauza a primit îngrijiri la un spital din Paris şi, în cursul dimineţii, a fost externat”, arată MAE.

Atentate teroriste la Paris. O slujbă pentru victime va avea loc la Catedrala Notre Dame 

UPDATE 12.15 Cardinalul André Vingt-Trois, Arhiepiscop ale Parisului, va celabra o slujbă mâine la Catedrala  Notre Dame pentru victimele celor mai ucigaşe atacuri din istoria Franţei, făcând  apel la „moderaţie şi cumpătare“  faţă de„barbarismul“ grupurilor fanatice ".

UPDATE 12.07 François Hollande a anunţat trei zile de doliu naţional. Preşedintele francez spune că atentatele de la Paris sunt „un act de război“ comis de organizaţia jihadistă Statul Islamic. 

 "E un act de război, plănuit din afară. E un act de barbarie. Ţara e îndurerată, am decretat doliu naţional de trei zile şi am luat toate măsurile pentru a ne proteja cetăţenii", a declarat Francois Hollande.

UPDATE 11.38 Reţeaua teroristă sunnită Stat Islamic, activă în principal în Siria şi Irak, a revendicat atentatele de la Paris, soldate cu aproape 130 de morţi, calificându-le "un miracol", informează publicaţia britanică The Independent.

"Atentatele comise la Paris sunt un miracol", a transmis Centrul media Al-Hayat, agenţia de propagandă a reţelei teroriste Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant), revendicând atacurile teroriste de la Paris.

Centrul de propagandă teroristă a anunţat că va difuza în scurt timp o înregistrare video.

Atentate teroriste la Paris. Capitala Frantei, paralizată

UPDATE 11.35 Autorităţile din Paris au anunţat că toate muzeele, bibliotecile, instituţiile de învăţământ şi pieţele alimentare vor rămâne închise sâmbătă

UPDATE 11.32  Reuniuni guvernamentale de urgenţă în Germania şi Marea Britanie . La Palatul Elysee  se desfăşoară reuniunea Consiliului pentru apărarea naţională , coordonată de preşedintele Francois Hollande.

Update 11:07 Angela Merkel a convocat o reuniune ministerială de criză

Cancelarul german Angela Merkel a anunţat convocarea unei reuniuni ministeriale de criză după atentatele de la Paris şi a promis să „facă tot“ ce se impune pentru a ajuta Franţa „în lupta împotriva teroriştilor“, relatează AFP online.

„Mă voi întâlni în cursul zilei (sâmbătă) cu miniştrii vizaţi, pentru a aborda evoluţia situaţiei din Franţa şi toate provocările“ legate de atentatele de la Paris, a declarat Merkel.

Seria de atentate de la Paris a început în timpul desfăşurării meciului amical de fotbal Franţa-Germania, pe Stade de France, la Saint-Denis, în apropiere de capitala Franţei.

Atentate teroriste la Paris. Bilanţ provizoriu

UPDATE 10.55 Cel puţin 127 de persoane au fost ucise în atacurile comise vineri seara la Paris, au anunţat surse din cadrul poliţiei pentru AFP. De asemenea, 180 de persoane au fost rănite, dintre care 80 se află în stare gravă, potrivit surselor citate. Opt atacatori au murit.

UPDATE 10.43 Reuniunea Consiliului francez pentru apărare a început la Palatul Elysee

Reuniunea Consiliului pentru apărare naţională a început sâmbătă dimineaţă la Palatul Elysee, fiind coordonată de preşedintele Francois Hollande, după atacurile teroriste de la Paris, soldate cu aproximativ 140 de morţi.

La reuniunea prezidată de François Hollande participă premierul Manuel Valls, miniştrii Ségolène Royal (Ecologie), Christiane Taubira (Justiţie), Jean-Yves Le Drian (Apărare), Marisol Touraine (Sănătate), Emmanuel Macron (Economie), Michel Sapin (Finanţe) şi Bernard Cazeneuve (Interne).

Ministrul de Externe, Laurent Fabius, a plecat în Antalya (Turcia), la summitul G20, în locul preşedintelui Hollande.

La şedinţă sunt prezenţi şi sefii serviciilor de securitate: directorul general pentru Siguranţa Externă, directorul pentru Siguranţa Internă, şeful Jandarmeriei, şeful Poliţiei Naţionale, şeful Statului Major şi prefectul Poliţiei din Paris.

UPDATE 10.35 - Informaţia privind posibila rănire a unui jurnalist român de la France 24 a fost dezminţită de o prietenă a acestuia. Carmen Avram Ionescu a scris pe Facebook: „Este bine sănătos, tocmai ce am vorbit cu el la telefon, cineva a spart Facebookul lui azi-noapte şi ne-a făcut să plângem degeaba“.

De altfel, ministerul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat sâmbătă că autorităţile efectuează verificări în cateva cazuri cu care au fost semnalaţi privind români aflaţi printre victimele din Franţa, cum este şi jurnalistul român Andrei Marian Mihai, însă până acum nu există victime confirmate.

„Există câteva cazuri în care continuăm verificările. Unul dintre ele este şi cel semnalat şi public, al jurnalistului român de la France24. De îndată ce vom avea informaţii suplimentare vom informa şi presa", a spus Bogdan Aurescu, la postul Digi24.

UPDATE 10.22 Palatul Elysee dă asigurări că frontierele Franţei sunt deschise

Preşedinţia Franţei a oferit clarificări după ce preşedintele Francois Hollande a anunţat închiderea frontierelor, explicând că au fost reintroduse controale temporare la punctele vamale, dar circulaţia rămâne deschisă, transmite Mediafax.

„Preşedintele François Hollande a dispus reintroducerea urgentă a controalelor la frontiere“, a transmis Palatul Elysée.

„Nu este vorba de închiderea graniţelor, aşa cum anunţase iniţial preşedintele republicii“, a explicat Preşedinţia Franţei.

Franţa a decretat starea de urgenţă după atentatele de la Paris, iar preşedintele Francois Hollande anunţase, probabil în situaţia tensionată a momentului, închiderea frontierelor.

Cel puţin 140 de persoane au murit în urma seriei de atacuri teroriste din Paris.

UPDATE 9.20 Zonele vizate de atacurile teroriste în Paris noaptea trecută şi numărul victimelor:

Sala de concerte Bataclan - cel puţin 82 de morţi


Images de la fusillade au Bataclan de lemondefr

Persoane cu cagule pe feţe au descins vineri seară în sala de concerte Bataclan, situată în centrul Parisului, strigând "Allah Akbar" ("Mare este Allah" - sintagmă folosită de adepţii Jihadului, presupusul război sfânt islamic). Sute de persoane asistau la un concert al trupei hard rock americane Eagles of Death Metal. Nu este clar câţi terorişti şi câţi ostatici erau în sala de concerte. Conform unor surse, teroriştii s-au aruncat în aer în momentul intrării forţelor de ordine, provocând un carnagiu printre sutele de ostatici. Alţi ostatici au murit în schimburile de focuri dintre forţele speciale şi alţi terorişti. Cel puţin 82 de persoane au fost ucise.

Arena Stade de France - patru morţi

În paralel, trei terorişti s-au aruncat în aer în faţa arenei sportive Stade de France, situată la periferia Parisului, unde se desfăşura un meci de fotbal amical între selecţionatele Franţei şi Germaniei.
Preşedintele François Hollande, care asista la meci, a fost evacuat în siguranţă.

Bulevardul Charonne - 18 morţi

În estul Parisului, pe bulavardul Charonne, 18 persoane au fost omorâte într-un atac cu armă automată care a vizat terase şi restaurante.

Strada Alibert - cel puţin 12 morţi

În apropiere, schimburi de focuri au izbucnit între terorişti islamişti şi serviciile de securitate, cel puţin 12 persoane fiind ucise.

Zona Fontaine au Roi - cinci morţi

La câteva sute de metri de Clubul Bataclan, militanţi islamişti au atacat un restaurant cu specific italian, omorând cel puţin cinci persoane.

Bulevardul Voltaire - un mort.

Un terorist sinucigaş s-a aruncat în aer în această zonă; nu există date exacte despre numărul victimelor.

Simpatizanţii organizaţiilor teroriste sugerează că atentatele sunt opera ISIS

UPDATE 8.50 Simpatizanţii organizaţiilor teroriste sugerează că atentatele de la Paris sunt opera reţelei teroriste Stat Islamic, anunţă Institutul SITE, specializat în monitorizarea site-urilor islamiste.

„Parisul arde şi, în curând, toată lumea va simţi amărăciunea", au transmis prin Twitter simpatizanţi islamişti.

Aceştia au creat grupuri speciale pe platforma de microblogging Twitter - „#Paris_On_Fire” - („Parisul în flăcări”), „#FranceUnderAttack” („Franţa sub asediu”), salutând atacuri atribuite reţelei teroriste Stat Islamic.

UPDATE 8.00 Atacurile de vineri seară de la Paris, soldate cu moartea a cel puţin 140 de persoane şi care au determinat decretarea stării de urgenţă în Franţa, sunt ultimele dintr-un lung şir de atentate teroriste, cel mai sângeros fiind cel de la Charlie Hebdo, comis în ianuarie, când au murit 12 persoane.

Atentate în Paris. Membrii trupei rock care concerta în sala Bataclan au scăpat cu viaţă

UPDATE 8.00 - Membrii formaţiei rock Eagles of Death Metal au scăpat cu viaţă în urma atacului comis în sala de concerte Bataclan din Paris, dar aproximativ 100 de spectatori au fost ucişi, afirmă surse citate de Washington Post, transmite Mediafax.

Julian Dorio, un membru al trupei hard rock californiene, i-a transmis soţiei că a reuşit să scape cu viaţă.

„Mi-a spus că mă iubeşte şi că este în siguranţă; a transmis că toată lumea de pe scenă a scăpat“, a declarat soţia pentru Washington Post.

Însă aproximativ 100 de spectatori au murit în urma atentatelor comise în sala de concerte Bataclan.

Atentate în Paris. Opt terorişti ucişi. Alţii ar putea fi în libertate

UPDATE 6.00 Biroul procurorului şef din Paris a anunţat că opt terorişti sunt morţi. O purtătoare de cuvânt a spus, însă, că este posibil ca alţi terorişti să fie liberi.

Preşedintele Statelor Unite ale Americii (SUA), Barack Obama, a avut o convorbire telefonică cu omologul său francez, Francois Hollande. „Preşedintele a reiterat sprijinul Statelor Unite pentru poporul francez, cel mai vechi aliat şi prieten al nostru, şi a reafirmat că va oferi orice sprijin necesar Franţei în investigaţie.

Cei doi lideri au promis să lucreze împreună, şi alături de alte naţiuni din lume, pentru a învinge flagelul terorismului”, se spune într-un comunicat al Casei Albe.

Atentate în Paris. Cinci terorişti au murit

UPDATE 5.30 Francois Molins, procurorul şef al Parisului, a oferit presei ultimele informaţii oficiale: Acesta a anunţat că şase locaţii au fost vizate de atacuri. La Stade de France, „câteva” persoane au fost ucise, posibil trei. Alte 18 persoane au murit pe Rue de Charonne, o persoană a fost ucisă pe Bulevardul Voltaire, cinci oameni au murit pe Rue de la Fontaine au Roi, şi alţi 14 au murit pe Rue Alibert.

Molins a precizat că bilanţul tragediei este „foarte ridicat”, luând în calcul că se crede că la sala de concerte Bataclan au murit până la 120 de persoane.

Procurorul a mai declarat că cinci atacatori au fost „neutralizaţi”.

Prefectul Poliţiei din Paris, Michel Cadot, a declarat că teroriştii de la Bataclan s-au aruncat în aer cu ajutorul centurilor cu explozibil pe care le purtau, în momentul în care Poliţia era pe cale să pătrundă în clădire.

Acesta a mai anunţat că se crede că toţi teroriştii sunt morţi, deşi autorităţile caută în continuare posibili complici.

Mai multe surse din presă vorbesc de aproape 200 de răniţi, dintre care 80 în stare gravă.

Atentate în Paris. Jurnalist român, rănit în atac

UPDATE 4.35 Un jurnalist român care lucrează la France 24 se află printre victimele atacurilor de vineri seară de la Paris, el fiind internat în stare gravă, anunţă, pe Facebook, apropiaţi ai acestuia.

"Andrei Marian Mihai este un jurnalist român care lucrează la France 24. Acum el se află în comă indusă în urma atentatelor de la Paris. Să ne rugăm pentru viaţa sa!", scrie, pe Facebook, o prietenă a jurnalistului.

Potrivit informaţiilor de pe pagina sa de Facebook, Andrei Marian Mihai are 30 de ani, locuieşte la Paris şi este jurnalist la France 24 din luna februarie a acestui an.

Atentate în Paris. Vaticanul reacţionează dur

UPDATE 4.15 „Acesta este un atac la pacea întregii umanităţi şi necesită un răspuns decisiv şi susţinut din partea noastră, a tuturor, în timp ce contracarăm răspândirea urii ucigaşe în toate formele sale“, se arată în comunicatul emis de Vatican.

UPDATE 3.50 Parisul este paralizat după atentate. Autoritătile locale au anuntat că sâmbătă vor fi închise scolile, muzeele, bibliotecile, sălile de sport, piscinele si pietele din oras.

UPDATE 3.45 Potrivit mai multor surse, 118 ostatici ar fi murit în masacrul de la Bataclan, ceea ce ar ridica numărul total al victimelor la 158.

Presedintele Frantei, Francois Hollande, la locul masacrului de la Bataclan: „Vom duce un război care va fi fără milă. Pentru că atunci când teroristii sunt capabili să comită asemenea atrocităti, trebuie să fie siguri că se confruntă cu o Frantă determinată, unită, care nu se lasă clintită, chiar dacă astăzi (sâmbătă - n.r.) ne exprimăm durerea infinită”.

Compania americană American Airlines a anuntat că îsi anulează toate zborurile către Paris. 

Atacuri teroriste în Paris. MAE recomandă românilor din Paris să evite deplasările

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români aflaţi în regiunea pariziană să respecte avertismentele de siguranţă transmise de autorităţile franceze şi să evite orice deplasare ca urmare a decretării stării de urgenţă de către preşedintele François Hollande.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe le recomandă ca, în cazul în care deţin informaţii despre români care se află într-o situaţie de urgenţă, generată de vreun astfel de eveniment, să contacteze Ambasada României la Paris.

Astfel, potrivit MAE, Prefectura de poliţie Paris recomandă ca în următoarele ore cei care se găsesc la domiciliu sau în localuri profesionale să evite orice ieşire. 

Pentru informaţii suplimentare, cetăţenii români pot consulta paginia de internet a MAE şi aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”).

Atacuri teroriste în Paris. Statul Islamic revendică atentatele din Franta

Potrivit Corriere della Serra, Statul Islamic a revendicat atacurile teroriste din Paris, soldate cu peste 140 de morti.

Atentate teroriste în Paris. Bilanţ sumbru: peste 140 de morti

Bilantul victimelor atentatelor din Paris a ajuns la 140 de victime, relatează Reuters, care citează un oficial din Primăria Parisului. Doi oficiali din Politia franceză au confirmat pentru AP că 100 de ostatici au fost ucisi de teroristi la Bataclan. France Info anuntă că presedintele francez, Francois Hollande, a ajuns la fata locului, precizând că peste 1.500 de soldati se află pe străzile din Paris.

Consiliul Cultului Musulman din Franta condamnă „cu cea mai mare vigoare” aceste „atacuri odioase si abjecte”.

Comunicatul Ambasadei României la Paris: „Rugăm cetăţenii românii aflaţi în regiunea pariziană să respecte avertismentele de siguranţă transmise de autorităţile franceze şi să evite orice deplasare. Dacă deţineţi informaţii despre cetăţeni români care se află într-o situaţie de urgenţă generată de atentatele în curs, contactaţi Ambasada României la Paris pe numerele: +33 (0) 68 07 13 729 şi +33 (0) 1 47 05 07 55 sau pe adresa de email paris.consul@mae.ro”.

Atentate în Paris. Peste 100 de morţi în sala de concerte Bataclan

Aproximativ 100 de ostatici au murit în sala de concerte din Paris atacată de terorişti islamişti, anunţă surse din cadrul Poliţiei, citate de AFP. Potrivit martorilor, câteva sute de persoane luau parte la concertul de la Bataclan.

UPDATE 2.15 Preşedintele francez Francois Hollande se îndreaptă spre Bataclan, alături de premierul Manuel Valls, ministrul de interne Bernard Cazeneuve şi ministrul Justiţiei Christiane Taubira.

În Paris au avut loc, vineri seara, nu mai putin de sapte atacuri teroriste in sapte locuri diferite ale capitalei Frantei. Cel puţin două explozii, comise aparent de terorişti sinucigaşi, au avut loc în zona stadionului Stade de France, în timpul meciului dintre Franţa şi Germania. În paralel, teroriştii au deschis focul cu arme automate la restaurante şi terase din zonele Bichat, Charonne şi Bataclan, situate în centrul Parisului.

Atentate în Paris. Teroriştii de la Bataclan au fost neutralizaţi

Operaţiunea lansată de forţele speciale franceze în sala de concerte din Paris unde erau sute de ostatici s-a încheiat, cel puţin doi terorişti fiind neutralizaţi, anunţă surse citate de Le Figaro. Potrivit AP, unul dintre oficiali a spus că în interiorul teatrului s-a petrecut un adevărat „carnagiu” şi teroriştii au aruncat cu explozibili în ostatici. Aceeaşi sursă arată că se aşteaptă ca bilanţul victimelor să crească.

image

UPDATE 2.00 Reuters şi BMF TV relatează că operaţiunea de la Bataclan s-a încheiat şi doi terorişti au fost ucişi în urma schimburilor de focuri dintre atacatori şi Poliţie.

UPDATE 1.55 Un martor a declarat la staţia de radio France Info că multe persoane ies din clădirea de la Bataclan, fie cu mâinile deasupra capului, fie sunt scoase pe tărgi.

UPDATE 01.50 Potrivit lui Matei Vişniec, asaltul de la Bataclan s-a terminat, doi terorişti au fost ucişi. „Starea de urgenţă pe întreg teritoriul francez nu a mai fost decretată de la Războul din Algeria, din anii '60“, a subliniat, la Digi24, Vişniec.

„Încă încercăm să verificăm siguranţa şi să-i localizăm pe toţi membrii şi staff-ul trupei noastre. Gândurile noastre sunt cu toţi oamenii implicaţi în această tragică situaţie” este mesajul publicat pe contul de Twitter din partea formaţiei Eagles of Death Metal, care a concertat în sala Bataclan, din capitala franceză.

image

Atentate teroriste în Paris. Atacatorii au strigat: „Vrem să-i răzbunăm pe fraţii ucişi în Siria“

Jurnalista Cristina Hermeziu, stabilită în Paris, a descris pentru „Adevărul” starea de alertă, de la această oră, din capitala Franţei. „Conform ultimelor informaţii, chiar în acest moment are loc un asalt al forţelor de Poliţie asupra Sălii Bataclan. Se vorbeşte de 60 de morţi şi de peste 100 de răniţi grav, care au fost duşi deja în spitale”. 

Citând informaţiile date de presa franceză, jurnalista spune că exploziile de la Stade de France ar fi fost realizate de un kamikaze, ceea ce este o premieră pe teritoriul Franţei. „Martorii care au fost în interior spun că ar fi fost patru indivizi care au intrat în sală, fără cagule, şi că aceştia ar fi strigat: «Vrem să-i răzbunăm pe fraţii noştri ucişi în Siria»”, afirmă Cristina Hermeziu, citând postului de radio France Info. 

Un alt martor povestea că s-au auzit focuri de armă şi toată lumea din sală s-a culcat la pământ,  iar el a încercat să se prefacă mort, ascunzându-se la picioarele unei femei care fusese ucisă, spune jurnalista pentru „Adevărul”.

UPDATE 01.35 Fox News transmite că New York este în alertă ridicată, pentru a preîntâmpina un eventual atac terorist.

Peste 100 de ostatici în Paris şi 100 de răniţi, în urma atacurilor teroriste

UPDATE 01.20 100 de ostatici, 60 de morţi, 100 de răniţi grav - acesta este bilanţul provizoriu al atentatelor din Paris, potrivit jurnalistei Cristina Hermeziu, stabilită în Franţa. „Se confirmă ipoteza că la Stade de France explozia a fost provocată, în premieră pentru Franţa, de un atacator sinucigaş“, a precizat Hermeziu pentru DIgi24.

Autorităţile franceze au lansat un apel către locuitorii Parisului, ca aceştia să nu iasă din case.

Reuters: Schimburi de focuri între Poliţie şi terorişti, la Sala Bataclan. Potrivit unui martor, în aceeaşi zonă s-ar fi auzit cinci explozii.

UPDATE 01.05 Potrivit Le Monde, aproximativ 200 de soldaţi au fost trimişi în arondismentele 10 şi 11 din Paris. A fost activat Planul roşu Alpha, pentru multiple atentate teroriste. Spitalele din Paris au declanşat Planul alb de urgenţă şi criză.

Atentate teroriste în Franţa. Hollande: Am decretat starea de urgenţă. Trăiască Franţa!“

UPDATE 01.00 Declaraţia preşedintelui Franţei, Francois Hollande: Am cerut autorităţilor să se asigure că nu va mai avea loc niciun atentat în această noapte. Am convocat pentru luni un consiliu extraordinar de miniştri. Va fi decretată starea de urgenţă. Circulaţia va fi închisă în mai multe locuri, se vor putea face percheziţii corporale oriunde în stradă. Starea de urgenţă va fi decretată pe întreg teritoriul Franţei. Vom închide teritoriul Franţei. Nicio persană nu va mai putea intra pe teritoriul ţării şi ne asigurăm că cei care au comis aceste crime nu pot ieşi din ţară şi pot fi prinşi aici. E o încercare îngrozitoare pentru noi.

Atentate în Paris. Hollande: „Trăiască Franţa!“

Trebuie să ştim cine sunt aceşti terorişti care vin să ne atace. În aceste momente atât de dificile, gândurile mele merg către victime, către familiile celor ucişi. Trebuie să dăm dovadă de unitate, de solidaritate, să fim mai puternici. Franţa trebuie să fie puternică şi măreaţă. Trebuie să facem apel către toţi cetăţenii să fie responsabili. Aceşi terorişti vor să stârnească frica, teama, dar ei sunt cei care trebuie să se teamă. În aceste momente există în continuare intervenţii ale forţelor de securitate, în special la Paris. Vreau să aveţi încredere în noi, vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a ne proteja ţara de atacuri teroriste. Trăiască Franţa!“

image

Atentate în Paris. Aproximativ 60 de morţi şi sute de ostatici. Obama: „Ajutăm Franţa în orice mod posibil!“

UPDATE 00.50 Preşedintele SUA, Barack Obama, a susţinut o declaraţie de presă în legătură cu evenimentele din Paris.

Atentate teroriste în Paris. Obama-şi anunţă sprijinul pentru poporul francez

„Am oferit sprijinul nostru Franţei. Am ales să nu îl sun pe Francois Hollande pentru că îmi imaginez că este foarte ocupat. Coincidenţa face că am vorbit astăzi (vineri - n.r.). Suntem gata să ajutăm Franţa în orice mod posibil. E o situaţie extrem, extrem de dramatică.

Nu vrem să facem speculaţii cu privire la cine este vinovat. Se pare că încă se petrec lucruri acolo, chiar în aceste momente în care eu mă adresez dumneavoastră. Sperăm că autorităţile vor aduce situaţia sub control şi vom avea mai multe informaţii în orele următoare.”, a spus Obama.

Potrivit BFMTV, bilanţul victimelor a ajuns la 60 de morţi, în timp ce „sute” de oameni sunt ţinuţi ostatici în Bataclan. Martorii oculari ai atacurilor spun că acestea au fost efectuate cu arme Kalashnikov şi grenade. 

Mai multe surse vorbesc de un al patrulea atac armat, în zona les Halles, din centrul Parisului.

Atentate în Paris. 40 de morţi, 100 de oameni luaţi ostatici

UPDATE 0.40 Precizări de la Ministerul român de Externe, citat de Digi24.ro:

„În urma atacurilor soldate cu victime, care au avut loc în capitala Franţei la 13 noiembrie 2015, Ambasada României la Paris a întreprins, în regim de urgenţă, demersurile legale pe lângă autorităţile franceze competente pentru a obţine informaţii suplimentare şi pentru a verifica dacă printre victimele atacurilor se află şi cetăţeni români. Verificările sunt în curs, iar misiunea diplomatică română este în legătură permanentă cu autorităţile locale în acest caz”.

Atentate în Paris. Atacurile au fost coordonate

UPDATE 00.30 Potrivit AFP şi BMFTV, bilanţul atentatelor din Paris a ajuns la 40 de victime. Poliţia susţine că circa 100 de oameni sunt ţinuţi ostatici la această oră la Bataclan.

Oficiali din structurile de securitate ale SUA au declarat că atacurile au fost coordonate. În schimb, viceprimarul Parisului e mai rezervat şi spune că e prea devreme să spunem că atacurile au fost coordonate, deşi toate indiciile conduc spre această ipoteză.

Fanii care asistau la meciul de fotbal dintre Franţa şi Germania sunt acum pe gazonul stadionului şi nu au voie să părăsească incinta. Arena este survolată de elicoptere.

Atentate în Paris. Cameron, mesaj de susţinere pentru francezi

„Sunt şocat de evenimentele din Paris din această seară. Gândurile şi rugăciunile noastre merg spre poporul francez. Vom face to ce putem pentru a ajuta”, a scris premierul britanic David Cameron pe Twitter.

Persoanele care au scăpat din luarea de ostatici de la Bataclan, unde avea loc un concert rock, spun că atacatorii au tras cu arme automate în mulţimea din sală. O altă sursă vorbeşte de cinci-şase atacatori care vorbeau despre Siria.

UPDATE 00.15 Bilanţul victimelor a ajuns la 30 de morţi, potrivit AFP. 

UPDATE 00.00 Bilanţul victimelor a ajuns la 26 de morţi. 11 dintre aceştia au fost ucişi într-un restaurant, iar 15 în teatrul Bataclan. Alte cel puţin 60 de persoane sunt ţinute ostatice în sala de teatru, mai spun autorităţile.

UPDATE 23.50 Poliţia franceză a anunţat că bilanţul victimelor se ridică la 20 de morţi. Potrivit acestora, două atacuri sinucigaşe cu bombă s-au petrecut în exteriorul Stade de France, lângă porţile D şi H. 

Atentate în Paris. Luare de ostatici la Bataclan

O luare de ostatici este în curs la sala de spectacole Bataclan, din arondismentul 11 al Parisului, a anunţat prefectura de poliţie, potrivit AFP, citată de Agerpres. 

UPDATE: Ultimele informaţii din presa franceză vorbesc despre cel puţin două explozii şi trei locuri diferite în care s-au tras focuri de armă. Preşedintele francez Francois Hollande se afla la meciul Franţa - Germania şi a fost evacuat în siguranţă.

Atac terorist în Franţa, în seara meciului Franţa-Germania

Cel puţin un om a deschis focul în restaurantul Cambodge din Districtul 11.

Cotidianul Liberation spune că cel puţin patru oameni au fost ucişi. De asemenea, ziarul spune că s-au tras focuri de armă şi în alte locuri din oraş.

În acelaşi timp, o explozie a avut loc într-un bar de lângă Stade de France, unde naţionala Franţei juca un meci de fotbal cu Germania.

Un jurnalist BBC de la faţa locului spune că a văzut 10 oameni întinşi pe drum, morţi sau serios răniţi.

Pe aceeaşi temă:

Români morţi în atentatele de la Paris. O femeie a fost rănită uşor

Atentate la Paris. Cine sunt cei doi români care au murit în atentatele teroriste din Paris

Atentate teroriste la Paris. Presa franceză: „Război în plin Paris“

Atentate teroriste la Paris. Principalele atacuri comise în Franţa în ultimii ani

Atentate la Paris. Masacrul terorist din capitala Franţei, văzut prin ochii unei gălăţence: „Am trecut milimetric pe lângă zona atentatului. Toată lumea e în alertă“

Jurnalist român, rănit în urma atentatelor de la Paris

Atentate teroriste la Paris. Reacţiile politicienilor români. Băsescu: În Europa avem o singură soluţie. Uniţi fără rezerve împotriva islamismului terorist!

Atentate la Paris. Graniţele Franţei au fost închise

VIDEO Atentate în Paris: spectatorii de la Franţa - Germania, ţinuţi pe gazon! Explozia s-a auzit în minutul 20 al jocului

Atentate în Paris. Vaticanul reacţionează dur: „E nevoie de un răspuns decisiv şi susţinut din partea noastră“

VIDEO Un jurnalist „Le Monde“ a filmat scene terifiante la Bataclan şi a fost rănit

Atentate teroriste la Paris. Valuri de groază şi emoţie în lume. Steinmeier: „Suntem alături de Franţa!“

Atentate la Paris. Student român din capitala Franţei: „ E multă frică! Autorităţile ne spun să nu ieşim din casă decât pentru strictul necesar“

Atentate la Paris. Chirurg din România, aflat în mijlocul francezilor: „Pare incredibil că se poate întâmpla aşa ceva. Nu am putut să dorm toată noaptea“

Atentate la Paris. Preot al Catedralei Ortodoxe Române din Paris: „Suntem şi noi o ţintă a acestor neoameni. Trebuie să fim atenţi în stânga şi în dreapta“

Atentate la Paris. Reţeaua teroristă Stat Islamic revendică atacurile

Atentate la Paris.  Mai multe state europene sporesc măsurile de securitate

Atentate la Paris. Scriitorul Mircea Cărtărescu: „Imbecili ce sunteţi, nu puteţi fi oameni, trebuie să fiţi credinţe, la fel de fanatice ca ale teroriştilor“

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite