Tentativa de lovitură de stat a costat Turcia 100 de miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Comerţului şi Vămilor din Turcia, Bulent Tufenkci, a anunţat marţi că puciul eşuat din noaptea din 15 iulie a provocat pagube de până la 300 de miliarde de lire turceşti statului, adică circa 99,9 miliarde de dolari. La acestea se adaugă pierderile din economie, în special din turism, unde numărul turiştilor a fost cel mai scăzut din ultimii 22 de ani.

„Dacă luăm în calcul toate avioanele de vânătoare, elicopterele, armele, bombele şi clădirile (avariate), costul este de minimum 300 de miliarde de lire, potrivit primelor noastre calcule“, a spus Tufenkci. „Numeroase comenzi din străinătate au fost anulate şi mulţi străini au încetat să mai viziteze Turcia. Din nefericire, puciştii au lăsat impresia că Turcia este o ţară din lumea a treia cu tancuri pe străzi“, a mai adăugat ministrul turc.

Tufenkci a recunoscut totodată că în sectorul turistic s-ar putea produce şi mai multe pierderi, în condiţiile în care guvernul turc a suspendat concediile anuale a celor peste 3 milioane de funcţionari publici. Potrivit ministrului, în sectorul turismului s-au înregistrat deja un milion de anulări de rezervări. De altfel, acest sector fusese dur afectat de atentate atribuite jihadiştilor sau gherilei kurde.

„Pierderile imediate în ceea ce priveşte scăderea numărului de vizite turistice şi de investiţii vor încetini probabil creşterea“ economică în 2016 şi 2017, avertizase săptămâna trecută Institutul Internaţional de Finanţe (IFF), un lobby cu sediul la Washington şi care regrupează 500 de instituţii bancare. Rata de creştere economică a Turciei a fost de 4% în 2015.

Pe de altă parte, ministrul turc a salutat faptul că, în ciuda situaţiei tensionate create după puciul eşuat, s-a putut evita închiderea băncilor şi a burselor şi a dat asigurări că nu s-au înregistrat pierderi masive de capital străin. 

Şi premierul turc Binali Yildirim a precizat că economia turcă este mult mai puternică decât înainte de lovitura de stat, scrie DPA.

Ministrul turc a lăudat rezistenţa demostrată de economia locală, inclusiv redeschiderea rapidă a burselor, după puciul eşuat.

Agenţia Standard an Poor's a decis să retrogadeze ratingul suveran al Turciei în urma tentativei de lovitură de stat.

Alte agenţii internaţionale, printre care se numără Moody's, au precizat că analizează ratingul Turciei.

De asemenea, în prima săptămână după puciul eşuat, lira turcească s-a depreciat cu 3% în faţa dolarului american.

Lira turcească şi-a recuperat o parte din pierderile suferite în ultimele două săptămâni.

Anterior, prim-ministrul Binali Yildirim a declarat că: ”Economia noastră este încă tare precum o piatră. Nu a existat nici măcar un şoc economic munor. Însă, această situaţie a deranjat nişte persoane”.

Între timp, Turcia râmâne în stare de urgenţă până la mijlocul lunii octombrie.

Guvernul turc a preluat controlul asupra fabricilor militare şi a şantierelor navale 

Premierul turc, Binali Yildirim, a anunţat marţi că Turcia a preluat controlul asupra fabricilor şi şantierelor navale care erau sub controlul statului major al armatei, măsură ce are loc în cadrul unei mari reorganizări a forţelor armate ca urmare a tentativei de puci eşuate de luna trecută, relatează agenţia Reuters. 

Exprimându-se în cadrul unei întâlniri la parlament cu membri ai formaţiunii sale aflate la guvernare, AKP, Yildirim a afirmat, de asemenea, că restructurarea forţelor armate ale Turciei nu va slăbi armata, ci o va concentra pe activităţi esenţiale pentru securitatea naţională. 

Cel mai semnificativ declin al numărului de turişti străini din ultimii 22 de ani 

Numărul turiştilor străini care au vizitat Turcia a scăzut cu 40,86% în iunie, la 2,44 milioane, cel mai semnificativ declin din ultimii 22 ani, arată datele oficiale publicate joi de Ministerul Turismului de la Ankara, transmit DPA şi Reuters, preluate de agerpres.ro.

 Numărul turiştilor ruşi şi germani care au vizitat Turcia a scăzut cu 93% şi, respectiv, 38% în iunie. De asemenea, au fost mai puţini turişti din UE, SUA, Japonia şi Australia.

Recenta tentativă de lovitură de stat, atentatele sinucigaşe din Istanbul, înrăutăţirea relaţiilor cu Kremlinul şi perioada dificilă prin care trece clasa mijlocie din Rusia pun probleme sectorului turistic, care asigură peste un milion de locuri de muncă şi este responsabil pentru 4,5% din PIB-ul Turciei, evaluat la 800 de miliarde de dolari.

Declinul numărului de turişti este ultima dintr-un şir de veşti proaste pentru economie, în condiţiile în care temerile politice şi de securitate afectează încrederea investitorilor străini. Analiştii avertizează că veniturile din turism vor scădea cu un sfert în acest an, ceea ce va costa Turcia aproximativ opt miliarde de dolari şi va şterge peste o jumătate de punct din creşterea economică.

Compania britanică de turism Thomas Cook şi-a redus ţinta de profit pentru acest an, după ce tentativa de lovitură de stat i-a determinat pe clienţii săi să-şi schimbe planurile de vacanţă. 

În noaptea de 15-16 iulie, o facţiune din armata turcă a încercat să răstoarne regimul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, iar militarii au susţinut că vor să protejeze statul turc de influenţele islamice pe care înceracă să le introducă liderul de stat. Lovitura de stat a eşuat după câteva ore, atunci când sute de mii de susţinători ai preşedintelui au ieşit în stradă.

Autorităţile turce îl acuză pe Fethullah Gulen de orchestrarea loviturii de stat. După tentativa de lovitură de stat, au fost arestate 18.000 de persoane - militari, poliţişti, academicieni, profesori universitari, medici, judecători, procurori, funcţionari publici, precum şi jurnalişti - şi au fost concediaţi zeci de mii de angajaţi din toate domeniile, acuzaţi de legături cu mişcarea Gulen.

De asemenea, peste 100 de instituţii media au fost închise de către autorităţile turce, printre care se numără trei agenţii de ştiri, 16 televiziuni, 23 de posturi de radio şi 45 de cotidiene.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite