Tensiunile sociale persistă în Franţa, cu o zi înainte de deschiderea Euro 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:
euro 2016

Tensiunile sociale continuă în Franţa joi, cu o zi înainte de startul Euro 2016, de la opoziţia faţă de proiectul legii muncii şi anumite revendicări, până la greva de la SNCF, ameninţările cu greva de la Air France şi pubele de gunoi care se revarsă în anumite cartiere ale Parisului, relatează AFP.

Câteva sute de manifestanţi, în principal militanţi din cadrul Confederaţiei Generale a Muncii (CGT), au blocat joi dimineaţa intrarea principală în Piaţa Internaţională Rungis.

La Societatea Naţională franceză de Căi Ferate (SNCF) - care a devenit principalul câmp de luptă în bătălia împotriva proiectului muncii - greva a fost prelungită de către adunările generale ale feroviarilor în Ile-de-France şi în cele mai multe dintre regiuni pentru a noua zi consecutiv.

Ajutoarele anunţate miercuri de către premierul Manuel Valls pentru sectorul feroviar îi vor îndupleca, oare, pe grevişti? Până una-alta, traficul rămâne perturbat, cu un tren din două pe liniile Transilien, RER şi Intercity şi şase TER din zece în circulaţie. În schimb, 80% dintre trenurile de mare viteză (TGV) urmează să ruleze.

Începând de la 1 iunie, greva lansată de CGT-cheminots, SUD-rail şi FO (nereprezentativ), cu un nivel important de participare în rândul personalului rulant, este prelungită de pe o zi pe alta, în pofida îndemnurilor Executivului şi unui acord, aprobat de către CFDT şi Unsa, care consacră menţinerea regimului de lucru actual la SNCF.

CGT-cheminots, principalul sindicat din companie, care a recunoscut unele "îmbunătăţiri smulse", a decis să-şi consulte membrii pe tema proiectului de acord. În ceea ce priveşte continuarea grevei, filiala consultă adunările generale locale.

SUD-rail, al treilea cel mai important sindicat din companie, şi FO au îndemnat la continuarea grevei.

Alt front al nemulţumirii sociale, care riscă să afecteze imaginea ţării care găzduieşte Euro 2016, este sectorul salubrităţii.

La îndemnul CGT, două dintre principalele instalaţii de tratare a gunoiului din regiunea pariziană erau în continuare blocate miercuri, dar şi incineratorul de la Fos-sur-Mer, care tratează gunoiul menajer la Marsilia, şi alte două incineratoare din Ariège. Situaţia devine critică în anumite arondismente ale Parisului.

În schimb, la Saint-Etienne, unde colectarea şi tratarea gunoiului a fost oprită timp de mai multe zile, lucru era reluat, iar zona suporterilor va putea să fie deschisă vineri, conform planului.

În sectorul carburanţilor, greva continuă în trei dintre cele cinci rafinării franceze din cadrul grupului Total, însă toate benzinăriile din reţea erau reaprovizionate. La Havre, greva personalului de la terminalele petroliere, care perturbă de 16 zile aprovizionarea rafinăriilor şi aeroporturilor pariziene, continuă.

Nici cerul nu dă semne să se însenineze, comentează AFP. Sindicatele piloţilor din cadrul Air France şi-au exprimat "pesimismul" cu privire la rezultatul negocierilor cu conducerea în privinţa menţinerii grevei prevăzute în perioada 11-14 iunie.

Acest conflict, legat de revendicări interne, trezeşte unele amintiri. În 1998, odată cu apropierea Campionatului Mondial de Fotbal, o grevă a piloţilor a paralizat compania aeriană timp de zece zile. Un acord a pus capăt protestului, in extremis, chiar în ziua deschiderii Mondialului.

Noi manifestaţii sunt prevăzute însă în întreaga ţară, inclusiv la Rennes, Nantes şi Paris, împotriva legii muncii.

Pensionarii sunt chemaţi şi ei să iasă în stradă peste tot în Franţa, de către aproximativ zece sindicate, în semn de protest faţă de "degradarea" situaţiei acestei categorii sociale.

În capitală, pensionarilor li se vor alătura manifestanţi împotriva proiectului legii muncii, care vor mărşălui la îndemnul CGT şi SUD Rail.

Ca răspuns la această mişcare de contestare, Manuel Valls a recuzat miercuri seara "toate aceste procese de trădare a stângii" şi i-a avertizat pe nemulţumiţi că dreapta vrea să "dereglementeze".

Însă opozanţii nu se lasă.

Intersindicala (CGT, FO, Solidaires, FSU, Unef, Fidl şi UNL) menţine manifestaţia naţională prevăzută la Paris pe 14 iunie, dar şi acţiunile programate pe 23 iunie, ziua votului în Senat, şi pe 28 iunie, ziua prezentării rezultatelor votului cetăţenesc.

Pe 14 iunie "mizăm pe o grevă importantă. Deja nu mai găsim autobuze", a declarat pentru AFP Eric Beynel, un purtător de cuvânt al Solidaires.

Interdicţie de a difuza meciurile în aer liber pentru terasele din Franţa pe durata Euro 2016

Proprietarii de baruri şi restaurante din Franţa nu vor avea autorizaţia de a amplasa ecrane TV în afara incintelor pe durata campionatului Euro 2016 pentru difuzarea meciurilor, din motive de securitate, în condiţiile în care există riscul de ameninţări teroriste, relatează Associated Press.

 Interdicţia vine pe fondul încercării de întărire a securităţii în ţară, după ce serviciile secrete din mai multe state au avertizat asupra producerii unor posibile atacuri teroriste, în contextul instabilităţii de securitate din Franţa.

În cadrul atentatelor de pe 13 noiembrie 2015 din Paris, soldate cu 130 de morţi, singurul supravieţuitor al comandoului care a executat atacurile, Salah Abdeslam, arestat în prezent în Franţa, intenţiona să se detoneze pe stadionul naţional (Stade de France), dar s-a răzgândit în ultima clipă. În schimb, o parte din atacuri au vizat terasele şi barurile situate în apropierea stadionului.

În baza acestei interdicţii, autorităţile franceze speră să descurajeze persoanele să iasă în grupuri din casă pentru a urmări în aer liber meciurile din cadrul campionatului Euro 2016, care debutează vineri pe Stade de France cu meciul România-Franţa.

Doar în zonele publice desemnate oficial pentru fani vor fi instalate ecrane în aer liber, a precizat un reprezentant al Ministrului francez al Sporturilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite