Tensiunile cu privire la Ucraina. Rebelii pro-ruşi cer Moscovei arme avansate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Razboi in Donbas FOTO EPA-EFE
Razboi in Donbas FOTO EPA-EFE

Reprezentanţii separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei au cerut Moscovei să le trimită arme moderne, indicând lipsuri în arsenalul lor, în vreme ce armata ucraineană primeşte arme din partea Occidentului, relatează AFP.

 Denis Puşilin, şeful bastionului rebel Doneţk, a remarcat faptul că forţele ucrainene dispun de drone de fabricaţie turcă Bayraktar şi că există „puncte slabe" în capacitatea de apărare a separatiştilor.

„Facem eforturi să identificăm tipul de arme lipsă, dar mai ales ne preocupă armele de înaltă tehnologie, inclusiv Bayraktar", a declarat el miercuri seară la televiziunea rusă, potrivit agenţiei Ria Novosti.

Declaraţia lui vine în contextul în care partidul de guvernare Rusia Unită a solicitat miercuri Kremlinului să livreze arme separatiştilor care controlează unele teritorii din estul Ucrainei din 2014.

Bruxellesul  a avertizat Ucraina să fie precaută şi să nu permită trupelor sale să fie atrase în luptă de acţiunile Rusiei pe linia de front din Donbas, arată o analiză AFP.

Potrivit unor înalţi oficiali europeni, Moscova a fost la rândul ei avertizată că orice provocare în zonă, chiar dacă nu implică trupe ruse în uniformă, ar atrage după sine sancţiuni.

„Regiunea va fi teatrul unor imense provocări, iar liderii ucraineni au fost îndemnaţi să nu facă nimic care să poată fi folosit ca atare de Moscova.Trebuie să învăţăm lecţiile din ceea ce s-a întâmplat în Georgia în 2008", a declarat un diplomat european. 

Avertismentele au venit după discuţiile între guvernele europene şi lideri ai NATO şi SUA, în momentul în care Ucraina a a anunţat că forţele sale au dezmembrat o reţea de sabotori care ar fi fost „coordonată de servicii speciale ruseşti".

Kremlinul neagă că i-ar sprijini financiar şi militar pe rebeli.

Rusia, inclusiv prin propagandă, susţine că agresiunea ar veni din partea NATO, SUA şi aliaţilor lor care, prin acţiunile lor şi retorica lor anti-Moscova, tensionează situaţia privind Ucraina, în timp ce Kremlinul nu plănuieşte nicio invazie a Ucrainei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite