Tensiuni în Mediterana: Spre nemulţumirea Atenei, Ankara a prelungit misiunea navei Oruc Reis

Tensiuni în Mediterana: Spre nemulţumirea Atenei, Ankara a prelungit misiunea navei Oruc Reis

Nava Oruc Reis FOTO EPA-EFE

Autorităţile turce au prelungit din nou, duminică, misiunea unei nave de explorare gazieră într-o zonă din estul Mediteranei disputată cu Grecia, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Nava de explorare Oruc Reis îşi va continua misiunea până pe 14 noiembrie, a anunţat Marina turcă într-un mesaj transmis pe sistemul maritim de alertă NAVITEX.

Acest anunţ survine în condiţiile în care Turcia şi Grecia, ambele îndoliate de puternicul seism care a avut loc la sfârşitul acestei săptămâni în Marea Egee, şi-au afişat solidaritatea în ultimele zile, notează AFP.

Oruc Reis şi-a început misiunile în Mediterana la 10 august.

Mobilizarea acestei nave, devenită un simbol al apetitului gazier al Ankarei, a provocat o escaladare a tensiunilor cu Atena.

Grecia acuză Turcia că efectuează prospecţii în interiorul frontierelor sale maritime şi că încalcă astfel dreptul internaţional. Susţinută de Franţa, Atena a solicitat sancţiuni europene împotriva Ankarei.

Turcia susţine la rândul ei că are dreptul să facă cercetări energetice în zona revendicată de Grecia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările