Tensiuni în Guvernul Merkel: Horst Seehofer spune că ar fi manifestat împotriva imigranţilor la Chemnitz dacă nu ar fi fost ministru de Interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul german de Interne Horst Seehofer spune într-un interviu acordat unei publicaţii din ţara sa că ar fi manifestat împotriva imigranţilor la Chemnitz dacă nu ar fi făcut parte din guvern. Oraşul Chemnitz, situat în estul Germaniei, este teatrul unor proteste ample şi violente, care au fost iniţiate de activişti anti-imigraţie după uciderea unui cetăţean german într-o altercaţie avută la 26 august cu străini.

Extremişti de dreapta au ieşit în stradă la Chemnitz pentru a cere, sub salutul nazist, plecarea străinilor în ţările lor. Un sirian şi un irakian au fost arestaţi în cazul crimei din 26 august.

„Oamenii sunt enervaţi din cauza crimelor şi îi înţeleg“, afirmă Horst Seehofer într-un interviu acordat Rheinische Post. „Dacă nu aş fi fost ministru, aş fi ieşit în stradă în calitate de cetăţean, dar, bineînţeles, nu alături de radicali. Înţeleg că oamenii protestează, dar acest lucru nu-i face nazişti“, a insistat el, cu riscul de a agrava tensiunile din Guvernul Merkel legate de problema imigraţiei.

Şef totodată al Uniunii Social-Creştine (CSU), aliata bavareză a Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel, ministrul de Interne şi-a înăsprit tonul la adresa imigranţilor în contextul apropierii alegerilor regionale, programate în octombrie.

Seehofer a provocat deja numeroase critici apreciind miercuri că imigraţia este „mama tututor problemelor“.

Întrebată joi în legătură cu aceste declaraţii, Merkel a declarat pentru RTL: „Eu spun altceva. Imigraţia ne pune în faţa unor provocări şi avem probleme, dar şi succese“.

Însă Lars Klingbeil, secretarul general al Partidului Social-Democrat (SPD), care face parte din marea coaliţie aflată la guvernare, a condamnat dur ieşirile lui Horst Seehofer.

„Când mă uit la această imagine, mă întreb dacă nu cumva îl văd pe tatăl multor probleme“, scrie el într-un mesaj pe Twitter însoţit de un portret al liderului CSU. „Sunt sătul de aceste absurdităţi ale populiştilor de dreapta“, a adăugat el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite