Tensiuni între Germania şi Italia în jurul cazului Carola Rackete, „căpitanul migranţilor“: Femeia a fost prezentată în faţa unui judecător

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arestată sâmbătă pentru că a acostat cu forţa pe insula Lampedusa pentru a lăsa la ţărm 42 de migranţi, Carola Rackete a fost audiată luni după-amiază de un judecător italian. Un val de solidaritate s-a ridicat în jurul căpitanului navei umanitare Sea-Watch 3, care aşteaptă să afle dacă rămâne sau iese din arest.

Carola Rackete, căpitanul navei Sea-Watch 3, a sfidat autorităţile italiene şi a adus la ţărm 42 de migranţi recuperaţi în largul Libiei. Eroină pentru unii, delincventă pentru alţii, această germancă în vârstă de 31 de ani, specializată în mediu şi ştiinţe nautice, a fost arestată şi adusă luni după-amiază în faţa unui judecător din Agrigento, Sicilia.  În timp ce judecătorul are 48 de ore la dispoziţie pentru a se pronunţa în privinţa cazului ei, un val de solidaritate o înconjoară. Stânga italiană o consideră deja un nou simbol al luptei sale anti-populiste.

Autorităţile italiene o acuză pe Rackete că a pus în pericol viaţa a patru agenţi care se aflau la bordul unei ambarcaţiuni Gărzii de Coastă lovită de Sea-Watch-3 la Lampedusa.

Cel mai popular politician al Italiei, ministrul de Interne Matteo Salvini, nu se lasă înduplecat. Ostil migranţilor, liderul populist italian a criticat-o dur pe Carola Rackete, numind-o „pirat“. Mai mult, el o acuză de trafic de fiinţe umane şi că a dat dovadă de „un act criminal“.

Însă germanca spune că nu a vrut să-i pună în pericol pe angajaţii Pazei de Coastă, dând vina pe o eroare de pilotaj. Ea şi-a prezentat scuze în cotidianul Corriere della Sera.

Chestionându-l pe premierul italian Giuseppe Conte în cazul căptianului Sea-Watch 3, cancelarul german Angela Merkel nu a primit răspunsul aşteptat. Potrivit presei italiene, Conte i-a transmis cancelarului german că nu se poate amesteca în treburile justiţiei.

Sea-Watch 3, aflată sub pavilion olandez, a fost confiscată de autorităţile italiene. ONG-ul riscă o amendă de 50.000 de euro.

În urma intervenţiei Uniunii Europene, cei 42 de migranţi vor fi repartizaţi între Franţa, Germania, Portugalia, Luxemburg şi Finlanda.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite