Tensiuni franco-britanice, post Brexit. Boris Johnson trimite nave de război în zona Insulei Jersey, unde se află 50 de nave de pescuit franceze VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tensiuni franco-britanice în Insula insula Jersey
Tensiuni franco-britanice în Insula insula Jersey

Guvernul britanic a trimis două nave de război în zona Insulei anglo-normande Jersey, unde s-au dus peste 50 de nave de pescuit franceze, joi, în semn de protest faţă de condiţiile impuse pescuitului după Brexit, relatează AFP.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării subliniază că este vorba despre ”o măsură strict preventivă, în acord cu Guvernul din Jersey”.

Premierul britanic Boris Johnson aprecia miercuri că orice blocare a porturilor din Jersey de către pescari francezi ”ar fi total nejustificată” şi îndemna la o ”dezescaladare a tensiunilor”.

Parisul a anunţat că Londra a publicat vineri o listă cu 41 de nave franceze - din 344 de cereri - autorizate să pescuiască în apele Jersey, însă această listă este însoţită de noi exigenţe ”care nu au fost consultate, discutate şi nici notificate înainte”, în cadrul acordului.

Ministrul francez al Mărilor Annick Girardin anunţa marţi că Franţa este pregătită să recurgă la ”măsuri de retorsiune”, în cazul în care autorităţile britanice continuă să restrângă accesul pescarilor franceziîn aceste ape.
 Ea a ameninţat cu eventuale repercusiuni asupra ”transportului electricităţii prin cablu submarin” care alimentează insula din Franţa.

Furia creşte şi în rândul pescarilor britanici.

În emisiunea postul iTV Good morning Britain, preşedintele Asociaţiei Pescarilor de la Jersey Don Thompson le-a reproşat joi pecarilor francezi faptul că vor să ”pescuiască fără constrângeri în apele noastre, în timp ce vapoarele noastre sunt supuse la tot felul de condiţii cu privire la cantitatea (de peşte) pe care o pot pescui, acolo unde pot pescui”.

 El a apreciază că ar fi ”extrem de nedrept” ca Guvernul Johnson ”să capituleze în faţa acestui lucru” şi că asemenea tactici ar putea fi folosite ”din nou în viitor”.

Eurodeputata franceză Stéphanie Yon-Courtin, membră a Comisiei Pescuitului, subliniază la BBC că Guvernul britanic ”ar trebui să înţeleagă că pescarii noştri au nevoie să-şi continue activitatea”.

În privinţa ameninţăriicu tăierea curentului electric, ea apreciază că ”în ultimă instanţă, dacă nu avem alte mijloace să ne facem înţeleşi, atunci va trebui să avem în vedere acest lucru”.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite