Tensiuni diplomatice între Spania şi Marea Britanie cauzate de chestiunea Gibraltarului

Tensiuni diplomatice între Spania şi Marea
Britanie cauzate de chestiunea Gibraltarului

Protest al pescarilor spanioli din vara trecută faţă de decizia Gibraltarului de a construi un recif artificial. FOTO: Reuters

Prezenţa unei nave oceanografice spaniole în apele teritoriale ale Gibraltarului a dus la noi tensiuni diplomatice, miercuri, între Spania şi Marea Britanie în ceea ce priveşte chestiunea teritoriului britanic, informează „Le Figaro”, ediţia electronică.

Ambasadorul Spaniei la Londra, Federico Trillo, a fost chemat de Ministerul de Externe britanic pentru a explica „incursiunea provocatoare în apele teritoriale britanice din Gibraltar”.

„A cerut guvernului spaniol să se asigure că acest lucru nu se va întâmpla din nou” a declarat secretarul de Stat responsabil pentru afacerile europene, David Lidington. „Nu doar prezenţa acestei nave a fost ilegală, dar a aceasta a fost escortată de un echipaj paznic gardei civile ale cărui manevre au reprezentat un pericol”, a adăugat oficialul britanic.

Marea Britanie este la a patra convocare a ambasadorului spaniol la Londra în ultimii trei ani, din decembrie 2011. Conducerea de la Madrid a răspuns, la  rândul său, prin convocarea ambasadorului britanic în Spania, Simon Manley.

„Ambasadorul nostru le-a spus (n.r. – celor din Ministerul de Externe britanic) că ceea ce ei au descris ca o incursiune a navelor noastre în apele lor, au reprezentat, de fapt activităţi de rutină efectuate de navele noastre în apele (n.r. – teritoriale) spaniole. Negăm faptul că aceste ape sunt britanice”, a specificat o sursă diplomatică spaniolă, citat de „Le Figaro”.

„Am convocat ambasadorul britanic pentru a-i înmâna o scrisoare de protest cu privire la navele Marii Britanii care au încercat să oprească cercetarea unei nave oceanografice spaniole”, a adăugat aceeaşi sursă. De asemenea, a precizat că nava Angeles Alvarino a fost urmărită de patru nave ale Marinei Regale şi alte două ale autorităţilor din Gibraltar, moment în care „Guardia Civil” a intervenit pentru a ajuta echipajul spaniol.

Un episod anterior al amplificării tensiunilor diplomatice dintre Londra şi Madrid s-au amplificat la sfârşitul lunii iulie din cauza unor dispute privind drepturile de pescuit. Autorităţile britanice din Gibraltar au instalat un recif artificial în Golful Algeciras, pentru a bloca incursiunile pescarilor spanioli. În replică, poliţia spaniolă a intensificat controalele la frontiera dintre Gibraltar şi Spania în acel moment.  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: