Tensiuni în Balcani: O nouă lege care vizează Biserica, motiv de ceartă între Belgrad şi Podgoriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Un oficial al Guvernului sârb a declarat, miercuri, că Muntenegru este un stat „criminal” şi a cerut un răspuns dur în ceea ce priveşte planurile statului vecin de a introduce o nouă lege a bisericii, care a contribuit la degradarea relaţiilor dintre cele două ţări foste aliate din Balcani, scrie Associated Press.

Proiectul de lege privind biserica presupune ca toate comunităţile religioase din Muntenegru să prezinte dovezi care arată că au deţinut proprietăţile pe care le au în prezent şi înainte de 1918, atunci când micul stat de la Marea Adriatică şi-a pierdut independenţa şi a devenit parte a Regatului sâsrbilor, croaţilor şi slovenilor. Dacă nu fac acestu lucru, terenurile intră în proprietatea statului.

Biserica Ortodoxă Sârbă şi oficialii sârbi au reacţionat cu furie, spunând că guvernul din Muntenegru vrea să preia cu forţa sute de biserici şi mănăstiri sârbeşti de pe teritoriul său. Muntenegru, care s-a despărţit de Serbia în 2006, neagă acuzaţiile şi spune că vrea să reglementeze problemele financiare şi legate de proprietate ale diferitelor grupuri religioase.

Ministrul sârb Nenad Popovic a declarat, miercuri, că proiectul de lege este „un act ostil” împotriva poporului sârb, statului sârb şi a bisericii sârbe.

„În cazul în care această lege va trece de Parlamentul din Muntenegru, Sebia cu siguranţă va reacţiona în cel mai vehement mod posibil”, a spus Popovici la televiziunea proguvernamentală Pink TV. Acesta nu a precizat exact care ar putea fi reacţia Serbiei faţă de Muntenegru, care este membră NATO. Însă a precizat că în trecut au existat suspendări ale discuţiilor diplomatice.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite